larve kokerjuffer

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/08/2012 - 16:11
BvR

larve kokerjuffer

Ik ben min of meer hopeloos. Ik heb erg veel problemen met de larven van de kokerjuffer. De aantasting is zo erg dat ik nagenoeg geen waterplanten meer over heb. Mijn vijer is ongeveer 80 vierkante- en 65 kubiekemeter groot, zonder filters. Sind 1.5 jaar zitten er goudelritsen in nu ongeveer 100 oudere dieren en heel veel kleine visjes. Ik voer de vissen niet bij en laat de natuur zijn werk doen. Er staan 15 waterlelie's in, sommige van deze zijn zo aangetast dat er niet een blad boven water is gekomen, gemiddeld zit ik aan 1 blad per lelie. Vorig jaar groeide de waterlelie erg goed, en stond er erg veel waterranonkel in de vijver.

Wat kan ik doen om de situtatie te verbeteren?

Is het zinvol om er bv een goudwinde of een zonnebaars bij te plaatsen? Ik denk dat als ik dit doe dat eerst mijn goudelritsen opgegeten worden en dan pas de larve van de kokerjuffer, als ze tenminste bij de larve kunnen komen omdat deze zich beschermd hebben met stukjes waterplant.

Kan een kleinere roofvis zoals het stekelbaarsje een oplossing zijn? Ik neem aan dat gezien zijn grote deze niet zo snel een gezonde elrits aankan maar misschien wel de larve van de kokerjuffer pakt.

Als uiterste middel denk ik erover om de hele vijver maar opnieuw op te starten, water er uit, misschien ontsmetten en dan volgend jaar maar opnieuw te beginnen. Alleen zijn het larve van vliegende insecten dus ik ben bang dat dit heel veel werk is en waarschijnlijk maar een tijdelijke oplossing is.

Help!

Bert

ma, 13/08/2012 - 16:42
Jones

Zoals je zelf zegt is het een tijdelijke 'oplossing'.

Opnieuw beginnen zou ik sowieso niet doen. Zeker met zo'n grote vijver.

di, 14/08/2012 - 11:40
Jones

Een zonnebaars erbij biedt ook geen oplossing. En als je er nog meer vissen gaat bij doen zoals de winde zal het misschien iets helpen maar het gaat ook ten koste van al het ander leven (ik denk dan aan kikkers/salamanders).

Ik zou er niet te erg over panikeren. Volgens mij is dit een tijdelijk fenomeen ...

za, 18/08/2012 - 19:57
BvR

Hallo Jones,

Bedankt voor je reactie. Ik had gehoopt op reacties van mensen die dit probleem wel eens meegemaakt hebben. Helaas....
Als al mijn waterplanten op zijn dan zullen de rupsjes vanzelf uitsterven.
Alleen hoop ik niet dat de kokerjuffer of zijn larve overwinteren in mijn vijver want dan begint volgend jaar alles weer van voren af aan.
Gr Bert

Onderwerp gesloten