Nieuwe vijver met plantenfilter

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 04/08/2006 - 13:46
Phille

Nieuwe vijver met plantenfilter

Hoi iedereen,

Ik heb sinds 3 weken een nieuwe vijver gegraven, afmetingen L 4m x B 3m x H 1,2m. Er is een trapje voor planten op 30cm en 60cm. Daar heb ik nu redelijk wat plantjes op gezet. Ik had vanaf de 1e dag redelijk veel dode vissen (voorn), wat ik enorm jammer vond. Ik dacht dat dit door de planten kwam, omdat ik nog niet veel planten had dus ben ik meteen planten bij gaan halen. Daarna begonnen mijn goudvissen en karpers het ook te begeven, en toen heb ik naar een winkel gebeld waar ze me bacterial van Velda aangeraden hebben. Ik heb dit erin gedaan en toen werd het stabiel, geen dode vissen meer al een geluk.
Ik heb er nu 40tal koi's va 10cm, 30 goudvissen en 10 shubunkins opgezet. Ik denk dat dit een beetje teveel van het goede is, maar ik zie die beestjes nu eenmaal graag zwemmen. Ik heb een zuurstofpomp gekocht met 6 zuurstofballen, dus die voorzien wel veel zuurstof.
Ik heb voor een filtering een pomp en filter gekocht van het merk Variolux. Het is een drukfilter van 4500l/h en de pomp is iets van 5500. Ik weet niet of deze filter goed gaat werken. Eventuele beter ideeën?

Ik zou graag een soort plantenfilter maken, waarbij het water via de pomp naar de drukfilter gaat, en via de drukfilter in de plantenfilter wordt gespoten. Van daaruit loopt het water doorheen de volledige bak naar achteren waar een soort 'watervalletje' komt te staan zodat het water langs de bovenkant terug de vijver inloopt.

Is dit allemaal goed bedacht en goed voor mijn vissen, en hoe kan ik best beginnen en werken aan zo'n plantenbak, want ik mag niet metsen. Ik dacht aan een houten constructie naast mijn vijver, met epdm folie erin. Daarin dan een soort rooster maken zodat de onderkant open blijft voor alle afval waarin ik ook het water rechtstreeks laat lopen, en boven het rooster opvullen met lavakorrels, waarin ik ook de planten insteek. Ik wil er gele lissen, pestkruid en hoornblad indoen is dat voldoende of zijn er nog betere waterzuiveraars?

Bijgevoegd een foto van de vijver in aanbouw.

Alvast dank voor de antwoorden.

Nieuwe vijver met plantenfilter
vr, 04/08/2006 - 14:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja...wat kan ik nog zeggen.

Een vijver in aanbouw met 80 vissen erin?
En dat nog voordat de biologische evenwicht in de vijver goed is?
Dat is gewoon vragen om problemen.

Ik zei eerder al in dit forum: "Bezind eer gij begind".

Geduld hebben is soms ZOOOO belangrijk als je een vijver gaat aanleggen.
Maar goed, het kwaad is inmiddels al geschiet.

Succes!

vr, 04/08/2006 - 14:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Juist GvK,

De vijver is nog niet ééns op biologisch evenwicht, en gelijk zoveel vissen erin.
Je ziet ze graag zwemmen, andere zien hun vissen graag overleven, en als je ze dan nog graag ziet zwemmen zul je de visbezetting drastisch terug moeten gaan brengen.
Het vijver leven is niet alleen afhankelijk van zuurstof.
Dan koop je een pomp en filter maar je weet niet of die goed gaat werken? Dat gaat dus niet werken!

De pomp is al te groot voor wat de filter aankan, dus wordt de pomp afgeremd op zijn maximaal werken, en gaat het veel te snel.
Dan nog de visbezetting! koi produceren veel meer ontlasting dan een goudvis, als je op deze manier door blijft gaan zal straks het ammoniak en nitiriet gehalte te groot zijn omdat je filter het niet aankan.
Wil je de visbezetting blijven handhaven, dan begin al maar met een 5-6 kamerfilter.
Of leg je de waterslang in de vijver en ververs je iedere dag 20% van het watervolume.

succes,

vr, 04/08/2006 - 16:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet het dat dit niet goed is om in een nieuwe vijver te zetten, maar ik kon ze niet in een ton allemaal samen houden. Ik heb daar jammer genoeg geen ruimte en materiaal voor. Ik had een vijver vroeger waar de nieuwe nu over geplaatst is met meer ruimte. Ik moest ze er al wel inzetten om het te proberen, anders zouden ze allemaal sterven in de ton. Ze waren vanaf de 1e dag al allemaal naar zuurstof aan het happen. Nu is de vijver al 2 weken stabiel zonder dode vissen. Volgens de winkel waar ik de vissen kocht, kon ik er zonder problemen vissen inzetten. Vroeger had ik een 100tal vissen op een kleinere ruimte, zonder enige problemen. Ik ga een groot aantal vissen wegdoen zoiezo, want ik weet dat dit nu teveel is. Ik ga ze aan mijn nonkel geven.

Ik zou graag weten hoe ik die filters goed kan maken, welk merk en/of type raad je me aan voor koi's? Die plantenfilter, ik weet niet goed hoe ik daaraan moet beginnen. Het voornaamste is dat mijn vissen het goed hebben, dus dat ze overleven. Kunnen jullie me uitleg geven over hoe ik de filter moet bouwen en welke planten ik er zeker in moet steken?

Ik heb net naar de winkel gebeld waar ik mijn filter gekocht heb, en ze melden me inderdaag zoals Sjuul gezegd heeft dat ik een meerkamerfilter nodig heb. Ik ga 2 meerkamerfilters van elk 10000 liter parallel naast elkaar leggen, met een pomp in het water van 6000l, zou dit dan in orde zijn? Volgens de mensen van de winkel wel.
Daarna laat ik het water uit de filter lopen in mijn plantenfilter waaruit het vervolgens in de vijver loopt. Goed idee of niet?

Alvast dank.

za, 05/08/2006 - 22:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als nuchtere hollander zeg ik

informeer eens bij meerdere winkels.
Ik heb er zelf ook niet zoveel verstand van maar je zal zien iedereen geeft een ander antwoord, stel wel een vraag zonder zelf al een antwoord te geven. Als ik verkoper was dan zou ik je uitkleden sta je met je geld te wapperen als je de winkel inloopt of zo?

Je hebt er al zoveel gekocht besef je wel dat ze misschien ook nog eens gaan groeien, ziet er leuk uit joh al die vissen zwemmend in de file, je had ook een pot haringen kunnen kopen. Zie je ze ook maar dan achter glas.

Ik zou er minimaal 40 terug brengen of op marktplaats zetten.

Maar ja ik ben maar een nuchtere hollander en ik maak ook (grote) fouten. Vat het niet te hard op maar hoe was het bezint eer ge begint

Onderwerp gesloten