Oase biotec, bitron

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/02/2008 - 10:06
guidomerx

Oase biotec, bitron

Wij staan op een tweesprong, nog één keer investeren of dichtgooien. Al 3 jaar gaan we van de ene vijverexpert naar de andere, maar nog nooit hebben wij een heldere vijver gehad. Wij hebben een vijver van ongeveer 14.000 liter die de hele dag in de zon ligt. Er is een Oase Biotec 10.1, een Oase Bitron 36C en een Aquamax 10.000 geadviseerd, en aangeschaft. We hebben eenvoudige vissen (goudwinde etc.) en geen begroeiing langs de vijver. Variatie diepte van 50 cm tot 1.2 m met rondom een rand van ongeveer 30 cm diep om in de toekomst planten neer te zetten. In de vijver twee waterlelies, meer niet. We hebben van een kennis een tweedehands pomp (14.000 liter) gekregen. Wij dubben: stoppen (!), of een tweede filter (Biotec 5.1) en een tweede UV lamp (bijv. Bitron 18C) aan te schaffen en de pompen te wisselen van bak. Is dit de poging waard, of wacht ons weer een teleurstelling? Van Aquapulse op advies van vijvercentrum bakken vol GH+ KH+ Stabiel en Algenspul (alles Aquapulse)aangeschaft en gebruikt zonder resultaat. Volgens Oase rechtstreeks bovenstaand advies gekregen om spullen bij te kopen, maar we dubben.

wo, 27/02/2008 - 13:31
Sjuul

Dan hebben ze je niet goed geadviseerd en geld weggegooid.

1ste Oase is niet slecht heeft een goed standpunt betreft vijver gebeuren, ze geven helderwater garantie (tussen haakjes).
Het is de Oase dealer die je verkeerd inlicht.

2e Voor een vijver wat de hele dag zon heeft en de aantal kuub water is de bitron 36watt veel te laag. Je moet en zo is het helaas per 1000 liter water 3 watt rekenen en met de hele dag zon over gaan waarderen.
Dus kom je op 66 watt uit.

Troost je! want ik heb precies hetzelfde ook de hele dag zon, geen planten enz, enz, maar ik zit wel met 75 watt uvc te blazen..

Ik kan je dan nog slechts mededelen dat als ik op het advies en de believen van de vis speciaalzaken moest af zijn gegaan, was ik een fortuin kwijt geweest. Al het spul wat je hebt gebruikt werkt tijdelijk, slecht of helemaal niet, want zweefalg keert altijd terug, zal blijven net als draadalg.

Stop met filters aan te schaffen want het geeft geen resultaat, enkel een externe plantenfilter kan soelaas bieden via het upflow systeem, maar dit is misschien iets voor later als je andere zinnen hebt.

Ik zou de pomp die je hebt gekregen rechtstreeks op een nieuwe uvc zetten zonder filter ertussen, je zult wel moeten want de huidige 36 watt is te laag.
Informeer je ergens op internet naar de UVC van TMC de Pro Clear 55 watt, en is stukken goedkoper, en degelijk.
De andere filter met uvc laat je ook gewoon mee draaien.
Je zult binnen de twee weken een heldere vijver hebben, het enige nadeel dat je gaat ondervinden in die periode dat je veel onderhoud moet doen aan de filter met name de sponzen.
Spoel deze uit met vijverwater en niet met kraanwater.

Tip: Uvc heeft maar een werking van 1 seizoen en neemt de brand duur af.

Ik wens je suc6

Sjuul

wo, 27/02/2008 - 14:18
guidomerx

Sjuul,

Ik had gehoopt dat jij zou reageren. Ik heb de overige forum-items gelezen en met jou antwoorden kunnen de mensen op een praktische manier meteen aan de slag. Zo ook ik. Ik ga dit zeker proberen. Waar je het niet over hebt is de KH, GH, PH en andere waardes.

Wordt ook dit door de leveranciers aangepraat, of moet ik daar ook nog iets mee doen? Ik heb nog wat liggen aan KH+ en GH+ en Vijver stabiel, en heb zelfs een testkoffer aangeschaft. Ben een beetje een logisch ingesteld persoon, en wil snappen waarom het niet goed gaat. Met alleen het advies van een vijverspecialist kan en wil ik het niet doen. Ik wil begrijpen waarom het fout gaat.

KH en GH en PH maar vergeten, of toch nog iets mee doen?

Alvast bedankt voor de inzet.

Een verontruste vijverbezitter.

Groetjes Guido en Claudia

do, 28/02/2008 - 09:30
Sjuul

@ Guidomerx,

De kh, gh, en de ph waarde moet je blijven kontroleren en indien nodig stabiel houden.
Als de waarden met één of twee graden gezakt zijn is het nog niet zo'n groot probleem.
De ph daar kun en moet je niets aan doen,

do, 28/02/2008 - 10:06
guidomerx

Sjuul,

We zullen de lamp aanschaffen die je geadviseerd hebt. Ik zie dat daar toch grote prijsverschillen inzitten op internet. Tussen de € 159,00 en € 199,00 voor het zelfde Wattage.

Ik ben een nitwit op vijvergebied, maar wil de komende jaren investeren in een mooie vijver EN kennis.Ik heb altijd een wiskundige, natuurkundige en scheikundige achtergrond gehad, maar ben daar, tot teleurstelling van mijn docenten, niet in verder gegaan. Ik ga me weer verdiepen in scheikunde (mijn oude boeken heb ik natuurlijk bewaard) om te snappen waarom de dingen zo zijn als ze zijn. Ik merk dat jij die achtergrond ook hebt, en me daarin verdiepen maakt het een stuk gemakkelijker.

Omdat wij onze tuin nog verder moeten inrichting gaan we ook een deel van de vijver in de schaduw brengen met een uitloop van een overkapping. Deze uitloop wordt voorzien van een schaduwdoek. Daarnaast zullen we een plantenfilter aanleggen. We hebben daar de mogelijkheid voor die ook mooi past in ons tuinplan. We zullen dit gefaseerd doen, omdat dit bugettair niet anders kan.

Ik ben ook een nitwit op forums. Dit is mijn eerste vraag op een forum en zie dat mensen elkaar prachtig kunnen voorzien van kennis en ervaring. Ik zou mijn kennis echter ook nog willen aanvullen met, daar gaan we weer, een boekje op de plank. Kun je me een boekwerk adviseren dat uitgebreid ingaat op plantenfilters? Het principe heb ik nu wel door (scheikundig nog niet helemaal, maar dat komt ook nog wel goed), nu uitvoeringstechnisch nog. Een naslagwerk zou handig zijn om te zien hoe je vanaf de spade in de grond tot het tuinstoeltje met een hoegaarden (wit) ernaast en genieten, stap voor stap deze opbouwt. Omdat deze site reclame misschien niet toelaat, kun je me deze ook toemailen op guidomerxathome [dot] nl.

Bedankt voor je hulp en misschien tot lezens!

Groetjes Guido en Claudia

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag