onbekende vis

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 24/05/2007 - 13:05
DaMimi

onbekende vis

Hoi Allemaal,

Toen ik in de topic "Mijn vijver" de bewoners van mijn vijver beschreef, moest ik van twee vissen de benaming schuldig blijven. Het zijn vissen waarvan ik geen idee heb welk soort het is.

Het zijn twee vissen van ongeveer 7 cm groot, donker grijs van kleur aan de bovenkant, en aan de onderkant een lichte kleur.
Ze werden verkocht als "algeneter", al wist ik dat dit waarschijnlijk zo niet was. We vonden het alleen zulke leuke visjes om te zien, dat we ze kochten.

Ik heb gezocht op internet welke vis het zou kunnen zijn, en naar het schijnt worden grondels vaak als algeneter verkocht. Maar nadat ik foto's / tekeningen van grondels heb gezocht is me duidelijk dat wij geen grondels hebben (onze vissen hebben niet van die sprietjes bij hun bek).

Normaal gezien zou ik een foto plaatsen, maar deze dieren zijn te snel, en door hun donkere kleur lastig te zien. Ze komen altijd met de goudvissen mee eten, maar ze zijn redelijk schuw. Ze pakken het voer en zwemmen snel naar beneden.

Kortom, weten jullie welke vissen er allemaal nog meer als "Algeneter" worden verkocht, en die toevallig ook nog aan mijn beschrijving kunnen voldoen? Misschien als ik foto's van die dieren kan vinden, kan ik ze zo identificeren. In de winkel wisten ze (natuurlijk) alleen te vertellen dat ze "algeneters" zijn...

Bedankt,

Michel

do, 24/05/2007 - 19:25
Tommeke

Graskarpers worden wel eens als algeneters verkocht hoewel ze bijna niet van de algen eten

do, 24/05/2007 - 22:48
DaMimi

Het is me intussen gelukt om iets van een foto te maken. Erg duidelijk staat het dier er niet op, maar je krijg een beter idee van de contouren van de vis. Misschien is er nu iemand die hem herkent?

Als je rechts van de goudvis kijkt dan zie je 'm zwemmen. Ik denk niet dat het mogelijk is een betere foto te nemen, ze zijn namelijk heel schuw, en toch al moeilijk zichtbaar...

onbekende vis
do, 24/05/2007 - 22:48
DaMimi

En nog eentje...

onbekende vis
vr, 25/05/2007 - 15:33
DaMimi

Daarnet tijdens de lunch ben ik er in geslaagd een duidelijkere foto te maken, en zoals het dier er op deze foto uit ziet, is het waarschijnlijk een graskarper (vergeleken met foto's op het internet).

onbekende vis
vr, 25/05/2007 - 22:07
anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens mij is dat niet dezelfde vis als de vorige schimmen van een grijze vis.Ook wij hadden zulke vissen gekocht als algeneters,MAAR deze vissen worden heel groot en eten dus onze planten op ,waterlelie,riet ALLES.Ook wij weten hun naam niet.Ze zijn schuw enkel om te eten komen ze traag naar boven.Ze zijn helemaal grijs.Weten onze experts van dit forum niet over welke vis het gaat?
Op die ene foto herkende ik ze direct.

za, 26/05/2007 - 01:02
DaMimi

Ik verzeker je, het is echt de zelfde vis. Er zitten namelijk maar 8 vissen in mijn vijver: 6 goudvissen, en 2 van deze jongens.
Als je ze van bovenaf bekijkt zijn het precies die schimmen die je op de eerdere foto ziet.
Alleen scheen vandaag de zon in het water, en net toen ik de foto nam, draaide de vis snel van mij weg terwijl hij wat te eten pakte. Daarom dat je het licht nu niet van boven, maar op de zijkant van de vis ziet schijnen.

Hier nog een foto genomen tijdens de zelfde foto-sessie

onbekende vis
za, 26/05/2007 - 01:03
DaMimi

En op deze zie je duidelijk beide kleuren van de andere foto's

onbekende vis
za, 26/05/2007 - 19:08
Tommeke

Aan de kop en lichaamsbouw te zien lang is het volgens mij wel een graskarper en die kunnen groot worden en eten dan wel van de plantjes ook en niet meer van de algen

za, 26/05/2007 - 19:45
Hannes

Dat is een graskarper ja ...leuk als die straks een meter is dan sloopt ie je de hele hut... vreet de karper nu al niet aan de planten ?

zo, 27/05/2007 - 17:50
DaMimi

Op dit moment gedragen de goudvissen zich erger dan die twee graskarpers. Enkele dagen terug zaten de goudvissen met vier tegelijk aan een plant te knabbelen, terwijl de graskarpers op het voer afkwamen dat ik gaf. Vreemd, niet?

De karpers zijn nu zo'n 10 cm groot, en er wordt hier en daar wel van de planten gegeten, maar zoals ik hierboven zei, daar doen de goudvissen even hard aan mee. De planten groeien op dit moment nog harder dan de vissen aankunnen.

Zijn graskarpers toevallig ook geïnteresseerd in het eten van kroos? Dan kunnen ze hun buik rond eten...

zo, 27/05/2007 - 21:48
Tommeke

Dat komt wel dat ze geintresseerd zijn in kroos en de goudvissen eten niet van de planten maar de beestjes die er opzitten maar ja soms hebben ze dan wel een een stukje van de plant mee

zo, 27/05/2007 - 23:44
anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi, kijk eens graskarper na op googl dan weet je genoeg!

Sjuul en goudviskweker waar blijven jullie met je deskundig advies?positief bedoeld hè!

ma, 28/05/2007 - 01:28
DaMimi

Ik heb graskarper al lang eens opgezocht op google. Ik weet dus waar het beest toe in staat is. Bovendien heb ik intussen een collega gesproken die er eentje heeft zitten.

Het probleem is alleen dat ik het zo sneu zou vinden voor die dieren om ze weg te doen. Daarbij weet ik ook nog eens geen goede nieuwe thuis voor ze, en zijn ze bovendien ook nog eens lastig te vangen...

Aangezien ze nog klein zijn, heb ik hopelijk nog wat tijd om een andere plek voor ze te vinden. Het vangen is een ander verhaal.

ma, 28/05/2007 - 10:30
Sjuul

Damimi als je werkelijk wilt weten of het graskarper is, kun je een graskarper herkennen aan de korte afgeronde rugvin, de andere resterende vinnen zijn ook kort.

Als je werkelijk in het bezit bent van 2 graskarpers dan heb ik nog wel een wetenswaardigheidje voor je.

Graskarpers worden of werden uitgezet door het minesterie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij om bepaalde wild groei van waterplanten in te dijken in moeilijke begaanbare gebieden.

Graskarpers moeten wanneer ze gevangen zijn terug gezet worden.
Graskarpers mag je niet zomaar ergens uitzetten in openbare wateren of beschermde natuurgebieden, gezien zijn verwoestings aard, zonder vergunning of in overleg met het minesterie van L,N, en visserij.

Ook hoef je niet bang te zijn voor uitbreiding van de graskarper dat bespaart je alweer een verloskamer..de graskarper zal zich hier niet snel voortplanten daar is het water te koud voor.

onbekende vis
di, 29/05/2007 - 00:17
anoniem (anoniem geplaatst)

Waarom worden deze algenetertjes als dusdanig verkocht,dit zou toch niet mogen.Ik ben blij dat dam. naar het welzijn van deze graskarpertjes ziet.Maar wat moet hij dan doen met deze vissen?Ik zou de handelaar een oplossing laten zoeken.Probeer dat eens en laat ons weten wat hij erop gezegd heeft!

di, 19/06/2007 - 11:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is zeker een graskarper ik heb ze ook in de vijver (al 6 jaar)

hij word niet veel groter dan 50 cm je kan hem van mij gerust laten zitten

Onderwerp gesloten