paaiborstel??

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/05/2007 - 21:26
nardodo

paaiborstel??

ik las hieronder een stukje over een paaiborstel

zou iemand mij kunnen vertellen hoe dit werkt en hoe je dit moet doen. en wat je er voor moet hebben.

geen flauw idee wat het is

di, 29/05/2007 - 21:50
Svennos

Paaiborstels worden gebruikt om de vissen hun kuit op af te laten zetten. (eitjes van de vrouwtjes) deze worden bevrucht door de mannetjes.

Normaliter kan kuit ook op vijverplanten worden afgezet, maar als je je eitjes in een kweekbak uit wil laten komen is zo'n borstel een uitkomst...

Voor koi's wordt het ook vaak gebruikt om het zogenaamde verstenen van kuit bij vrouwtjes te voorkomen. Een paaiborstel zou eerder uitnodigen om kuit af te zetten.

(correct me if i'm wrong)

wo, 30/05/2007 - 09:29
Sjuul

Het merendeel van koi keepers hebben geen planten in de vijver (ik dus) en om de koi toch de mogelijkheid te geven om kuit af te zetten worden de paaiborstels gebruikt, in feite is het een kunstmatige plant. Maar ook voor diegene die willen kweken is dit een uitkomst zoals je al hebt uitgelegd, omdat koi hun eigen kuit opeten en zelfs de pas uitgekomen jongen.

Maar Svennos ik ga voor het merendeel wat zegt met je mee, maar wat je zegt bij koi over het verstenen is niet helemaal korrekt.

Als ik 4 koi heb en het zijn vrouwtjes dan worden ze niet geprikkeld om kuit af te zetten want er is geen mannetje aanwezig en helpt een paaiborstel ook niet. Het mannetje zorgt ervoor dat ze kuit af moet zetten door met zijn kop en vinnen tegen het vrouwtje aan te duwen en als het ware het vrouwtje uit het water tilt om haar teneinde te laten kuitschieten.

Toch heb je gelijk wat betreft het verstenen van kuit, als ze toch kuit heeft en dit niet kan schieten zal ze ermee blijven zitten, het kuit moet dan handmatig afgehaald worden anders gaat het verstenen en zal ze uiteindelijk sterven. Dit is niet alleen bij koi maar bij alle vissen.
Maar het kan ook zijn dat ze van natuure niet willen kuit schieten zo'n geval heb ik bij twee vissen. Ze worden door het mannetje achter na gezeten maar schieten geen kuit, ieder jaar moet ik die vissen vangen en het kuit handmatig afhalen. Ik heb het al gevraagd aan de koi dokter hoe dit komt en die zegt dat dit best mogelijk is en moest ik maar zien als dat de twee vissen niet geinteresseerd zijn in het mannetje.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag