Planten bestand in de vijver

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 16/06/2012 - 15:54
Marion_N

Planten bestand in de vijver

We hebben nu al een aantal jaar een vijver en ieder jaar hebben we weer hetzelfde probleem. In het voorjaar ziet de vijver er kraak helder uit. De zuurstofplanten (glanzend fonteinkruid, drijvend fonteinkruid, hoornblad,
krabbescheer, lidsteng) groeien als kool. De ovrige planten, waterlelie, egelskop, pijlkruid, gele lis, munt en nog wat andere planten beginnen met groeien maar op de een of andere manier groeien ze niet goed door.
De waterlelie heeft zielige kleine blaadjes, de gele lis blijft klein en bloeit nauwelijks, etc.
Dan rond eind mei, begin juni komt er een soort van bruin stof over de zuurstofplanten en worden de planten slecht ( algen ? ) Het water blijft wel helder.

In de vijver zijn geen vissen aanwezig maar wel salamanders en een kikker. Verder waterleven zoals, boodsmannetjes, slakken, kokerjuffer larven en libelle larven. Ondertussen weet ik dat water waarden niet zo heel veel zeggen, maar bij mij zijn ze ongeveer GH 5 en KH 4, heb de pH niet gemeten.
We hebben geen pomp, filters, uv-lamp etc. en ik ben twee jaar geleden gestopt om er allerlei water verbeteraars in te gooien.
vijver is een voorgevormde bak van circa 2000 liter en 80 cm diep

In een topic van vorig jaar (29-05-2011 van johanvdp: vijverplanten groeien niet) werd een zelfde soort probleem aangehaald en daar werd geadviseerd om het planten bestand aan te passen (reactie van Rbd), door bijvoorbeeld blaasjeskruid te plaatsen. Welke (zuurstof)planten zouden nog meer een goede suggestie zijn voor het plaatsen in onze vijver.

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Groet,
Marion_N

PS: Of is er een heel ander onderliggend probleem in onze vijver aan de hand.

zo, 17/06/2012 - 12:20
RdB

Graag zou ik weten welke planten er om de vijver staan? Waarvan er dus blad etc. in de vijver kan komen en hoeveel zon de vijver krijgt.

Ruud

zo, 17/06/2012 - 16:57
Marion_N

Er naast staat een lijsterbes, een japanse esdoorn (roodbladig), een vlinderstruik en elfenbankjes. 20 meter verderop staan een paar grote berken. Verder verwijder ik nooit het afstervende materiaal van de waterplanten.
Zon is van circa 10 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds. Tussen 2 en 4 uur is er schaduw van de lijsterbes.
Het Veenpluis staat deels in de vijver en deels buiten de vijvers

Groet,
Marion

Planten bestand in de vijver
zo, 17/06/2012 - 21:48
RdB

Die planten lijken mij helemaal geen bezwaar. Het enige dat mij zo te binnen
valt is dat de vijver vrij veel zon krijgt en in de hoogzomer mogelijkte warm
wordt. Als extra planten kun je dan het beste denken aan planten met
drijfbladeren b.v. waterlelie maar ook waterhyacinth en zo.

Ruud

zo, 17/06/2012 - 21:54
Jones

Die planten met die witte bloemen wat zijn dat?

zo, 17/06/2012 - 22:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Veenpluis

zo, 17/06/2012 - 22:49
Marion_N

Ruud,

Ik ben het met je eens dat het water waarschijnlijk erg opwarmt op het moment dat het hoog zomer is. Echter bij ons is het nog niet echt hoog zomer geweest, op de paar dagen rond pinksteren na dan.
Verder staat er een waterlelie in om idd de opwarming tegen te gaan in de zomer, het probleem is echter dat deze plant dus niet fatsoenlijk groeit waardoor er weinig schaduw is (het is een normale witte, grootbladige water lelie). Maar misschien is een hyacinth
wel een goed idee om die er in het voorjaar in te gooien (voor nu op dit moment dus). We hebben ook kikkerbeet geprobeert maar ook deze drijfplant heeft het helaas niet gered.
Maar mag ik nu aannemen dat jij dus eigenlijk ook vind dat ik niets moet doen, op een water hyacinth na dan.

Groet,
Marion

ma, 18/06/2012 - 00:04
RdB

Ja, de meeste vormen van ingrijpen zijn erger dan de kwaal.

Ruud

ma, 18/06/2012 - 01:07
Marion_N

Dank voor je antwoord.

Groet,
Marion

Onderwerp gesloten