Steur voerplek aanleren

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 12/04/2007 - 17:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Steur voerplek aanleren

Na de nodig informatie over steuren te hebben gelezen heb ik gisteren een steur in mijn vijver uitgezet. De vijver is een vierkante bak met vertikale wanden. Op een diepte van 50 a 60 cm heb ik balkonbakken hangen met wat planten erin. De steur zwemt echter bijna altijd onder deze diepte waar geen opstakels zitten.

Om te voorkomen dat ander vissen het naar beneden dwarrelende voer opeten voer ik de steur door een PVC pijp die net boven de bodem uitkomt. Hierdoor komt het voer niet over een groot oppervlakte terecht. Nu wil ik deze plaats voor het voer verplaatsen naar een hoger punt (+/- 55 cm diep) op een klein plateau ipv op de bodem. De afstand tot het oppervlakte wordt dan zo klein dat de volgende stap uit de hand eten moet worden...

De vraag is alleen of de steur het voer wel zal vinden op 50cm diepte. Meestal zwemt hij onder dit niveau en komt hij niet vaak in de bovenste 50cm (diepte is 120cm). Hoe vindt de steur zijn eten? kan hij het ruiken of moet hij er toevallig een keer overheen zwemmen? Is het ook mogelijk om de steur op een of andere manier duidelijk te maken dat er eten aan komt door wat herrie in het oppervlakte water te veroorzaken?

vr, 13/04/2007 - 09:34
Sjuul

Dan heb je niet genoeg informatie ingewonnen want dan had je gewten wat ik nu ga zeggen.
Een steur is geen oppervlakte vis maar een bodem zwemmer, een steur is slim en mijd obstakels en heeft deze liever niet, ook geen niveau verschillen toepassen.
Waarom niet?

Omdat Steuren onderaan de bek vier bek/baarddraden hebben zitten die uiterst gevoelig zijn wanneer de steur hiermee een obstakel raakt is het te vergelijken en hetzelfde als jij je met een hamer op je vinger(s) slaat. Dus als jij een obstakel tegen komt waar je je hoofd aan kan stoten mijd je dat ook of je moet je er drie keer aan stoten, zelfs een ezel stoot zich maar 1 keer aan dezelfde steen.

Die bek/baarddraden daarmee tast een Steur de bodem af naar voedsel en vindt dit ook op die manier.
Een steur is niet aktief op zoek naar voedsel zoals vissen, ze eten het als ze het tegenkomen.
Lawaai of herrie moet je niet maken daar kan geen enkele vis tegen.

En het uit de hand eten ja dat is ook zoiets, hiermee loop je het risico dat de steur op zijn rug gaat liggen en teveel lucht naar binnen hapt hierdoor een dwarsleasy krijgt met als gevolg het dier komt te overlijden.

Als je je heel goed had geinformeerd of laten informeren had je je nog wel ééns bedacht om een steur aan te schaffen, en ligt het er nog maar aan welke soort je hebt aangeschaft en of je vijver hieraan voldoet en dat bet***el ik.

vr, 13/04/2007 - 11:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Sjuul,

Een aantal dingen die je aangeeft waren al bekend hoewel dat misschien niet in mijn vraag terug komt. Steuren blijven vaak aan het opppervlak maar zwemmen ook regelmatig langs de zijkanten van de vijver. In het laatste geval kan ik me voorstellen dat ze over een plateau zouden kunnen zwemmen waar het voer ligt. Als ze dat onthouden dan was er een mogelijkheid om de plaats van het voer te verhogen. Ze zwemmen op dat moment alleen op hun zijkant met de kans dat ze over het voer zwemmen zonder het op te merken. Vandaar de vraag of ze het ook kunnen "ruiken".

Na de eerst dag van "testen" heb ik gemerkt dat hij het voer op een bordje iets boven de bodem (15cm) niet opmerkt. Ook als het bordje op de bodem staat bet***el ik of hij het voer opgemerkt. Er zit dan toch nog een klein hoogteverschil van een 1,5 cm door dit (gebaks)bordje. Gezien de lengte van de voelsprieten kan dit ook te hoog zijn. Ik ben daarom van plan om daar weer vanaf te stappen en het gewoon op de bodem te gooien.

Wat de vijver betreft, het is geen optimale vijver voor een steur. Hieronde meer details:
- Hij heeft de ruimte om 7x zijn eigen lengte rechtdoor te zwemmen.
- Er zitten nauwelijks opstakels in de onderste helft van de vijver (alleen filterpomp op dit moment).
- op 60cm diepte zitten een aantal balkombakken met planten.
- Filter staat continue aan en zorgt ook voor wat zuurstof in het water.
- Zuurstofpompje wordt weer ingeschakeld.
- Steur is ruim 30cm zodat zijn kans op overleven groter is.
- Vijver heeft verder veel goudvisachtigen (windes, sarasa etc.)
- De bodem is "kaal". Het enige substraat wat er ligt is afkomstig uit omgevallen plantenbakken. Ik ben ook niet van plan om substraat op de bodem te gaan gooien aangezien scherp grind op de bodem wordt afgeraden.

De balkonbakken en de planten zijn het grootste risico. Aangezien de steur meestal langs de zijwanden omhoog zwemt verwacht ik dat hij niet zo vaak in de bovenste helft van de vijver komt omdat de bakken daarvoor een obstakel vormen. Ook is de ruimte voor groei beperkt.

Ik heb lang get***eld of ik het wel of niet moet doen maar uiteindelijk toch besloten het te gaan proberen. Ik kan me voorstellen dat veel vijverliefhebbers hier waarschijnlijk anders over denken. Als we ooit gaan verhuizen zal de vijver er ook heel anders uitzien door de dingen die ik heb geleerd met mijn eerste vijver...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag