Tuinvijver aanleggen

36 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 22/06/2010 - 20:21
BertPleizier

Tuinvijver aanleggen

Ik wil in de achtertuin een grote tuinvijver aanleggen. Het gat is al gegraven door een kraantje bij de aanleg van de tuin 2 jaar terug, dus het zwaarste werk hoef ik niet meer te doen.

De afmetingen zijn ongeveer 4,50 x 7,50 meter. De diepte is denk ik nu 1,60 meter, maar dat is te diep als ik me niet vergis (moet ik dus een bodempje zand in kruien).

Ik ga een hardhouten frame maken rond de vijver (paaltjes in de grond en daartussen liggers) om de vijver strak af te kunnen werken.

Ik weet al:
- dat de zijkanten trapsgewijs af moeten lopen om later beplanting op de treden te kunnen zetten;
- de maximale diepte ongeveer 1,20 meter is;
- het gat ontdaan moet zijn van scherpe delen alvorens de beschermfolie en vijverfolie aan te brengen;
- de binnenkant van het gat met zand bekleed moet zijn tegen scherpe delen;
- je de folie pas mag afsnijden en eventueel vastmaken als de vijver geheel gevuld is.

Nu wilde ik graag wat tips, trucs, enz. hebben van ervaringsdeskundigen hier waar ik nog meer op moet letten, rekening mee moet houden, enz. .

Doel van de vijver is in eerste instantie gewoon het hebben van een mooie waterpartij in de grote achtertuin (700 m2). Kleine kinderen zijn er niet meer in de familie (dus hekjes enz. zijn nog overbodig voor de toekomstige kleinkinderen). Wellicht is het leuk om er een paar visjes in te doen (goudwindes), maar het moet geen koi-vijver worden.

di, 22/06/2010 - 22:16
KRISTOFD

Een goeie overloop steken want dit wordt nog al eens vergeten en een vijver van deze grote vraagt al een goed beplantingsschema. daarbij moet je rekening houden met de ligging van de vijver een de diepte van de te beplanten delen. na het vullen en het beplanten toch enige tijd wachten met vissen. de vijver eerst op evenwicht laten komen dit wil zeggen als je er nu pas aan begint dat dit wel eens kan duren tot volgende zomer eer je kan beginnen met vissen er op te steken.Als je gebruikt maakt van hout rekening houden dat niet iedere houtsoort geschikt is om in contact te komen met water. bepaalde houtsoorten geven stoffen af in het water die giftig zijn voor vissen ea, Voor de folie zou ik eerder kiezen voor rubber dan voor pvc folie die laatste geeft de neiging om te verharden en wordt op deze manier ook veel brozer.laat je niet teveel aanpraten zoals uv-lampen,i-tronic , produkten om in het water te doen,...goed aanplanten is van groot belang.

Groeten,

kristofd

wo, 23/06/2010 - 00:04
RdB

Mee eens, bovendien je zult in het begin zeker een paar keer last krijgen van teveel alg, verwijder het als het je ergert maar ga het niet te lijf met anti-alg middeltjes, of filters of wat dan ook. Het hoort gewoon bij het opstarten van een nieuwe vijver en hoe minder je door tuincentra laat aanpraten des te beter en sneller zal het gaan. Maar ja, daar verdienen ze hun brood niet mee.
Kies wel voor een zo dik mogelijk EPDM. Je gaat er weinig lol aan beleven om zo'n grote vijver te moeten leeghalen en repareren. Da's vele malen zwaarder dan nieuw aanleggen.

Ruud

wo, 23/06/2010 - 01:09
BertPleizier

Wat bedoel je precies met Een goeie overloop steken ?

Vissen wilde ik er ook niet gelijk in doen. Van aquaria weet ik dat je ook altijd een week of 8 moet wachten tot het evenwicht er is / begint te komen. maar dat is maar een klein bakje.

wo, 23/06/2010 - 13:16
KRISTOFD

een overloop die het overtollige water kan verwijderen na hevige regen
zodat de vijver altijd op een bepaald niveau blijft staan.

Tuinvijver aanleggen
do, 24/06/2010 - 10:22
t172069

Waarom een overloop? het regenwater valt toch ook op deze opp.

do, 24/06/2010 - 11:54
KRISTOFD

het overtollig water die in de vijver terecht komt moet toch ergens naar toe tenzij het gewoon laat lopen over de randen. Een natuurlijke vijver is afhankelijk van de grondwaterstand dus die overstromen niet zo gemakkelijk. Een vijver in folie kan niet weg met zijn water enkel via een
overloop of over de randen in de omliggende aarde.Dit geeft één probleem dat er dan ook veel aarde en dergelijke terug meekomt de vijver in met als gevolg veel vuil in het water en last van algen/wieren .

Groeten,

kristofd

do, 24/06/2010 - 12:04
RdB

Nog nooit een overloop gehad en nog nooit problemen met terugloop o.i.d. gehad, kan dus best zonder. Overschot loopt bij weg in gras, voorheen in border.

Rudu

do, 24/06/2010 - 13:05
KRISTOFD

Ruud alles hangt natuurlijk af van de manier waarop de vijver is aangelegd
heb je een vijver met houten afwerking of blauwsteen of een vijver die wat hoger staat dan de rest van de tuin kan je niet anders. het zou geen zicht zijn als je telkens het water over de randen ziet stromen na een fikse regenbui. Bij een natuurlijk aangelegde vijver die niet te groot is kan ik het mij wel voorstellen dat je kunt werken zonder overloop.
foto bijlage dit type vijver kan niet zonder overloop

Tuinvijver aanleggen
do, 24/06/2010 - 13:06
KRISTOFD

nog een vb

Tuinvijver aanleggen
do, 24/06/2010 - 13:26
RdB

Bij de huidige droogte heb ik meer problemen met het er in houden van voldoende water...

Los daarvan had ik niet de indruk dat bovenstaande vijver zo'n opstaande rand heeft.

Ruud

do, 24/06/2010 - 13:51
KRISTOFD

Beide vijvers werken met een overloop een skimmer al dan niet in combinatie met een filter dit is hetzelfde systeem als in een zwembad daar blijft het water ook op hetzelfde peil.Ik denk dat het de bedoeling is om
een strakke vijver te maken met houtafwerking. Op die manier kan ik maar één ding bedenken dat men zonder overloop het water gewoon laat lopen waar het loopt en in dit geval zal dit ofwel over het hout zijn of tussen de folie en de houtafwerking.ik moet zeggen als ik dan toch het geld uitgeef
doe ik het dan liever direct goed dan dat ik achteraf moet zitten knoeien
om toch nog een overloop te kunnen steken, maar het blijft elk zijn keuze.

do, 24/06/2010 - 15:55
BertPleizier

Hoe maak je de overloop eigenlijk? De hoogte van de pijp wordt dan het maximale waterniveau. Het water dat er in loopt bij regen moet toch ergens heen. Het lijkt mij sterk dat de pijp door de vijverfolie heen gaat.

do, 24/06/2010 - 16:45
KRISTOFD

De overloop is inderdaad de hoogste waterstand. De systemen(skimmer) zijn in de handel verkrijgbaar en gaan door de folie. het is het zelfde principe
als bij een buitenzwembad met folie. alles is standaard voorzien voor het perfect afdichten van de overloop en zoals bij u de bedoeling is om een strakke vijver te maken in houtafwerking is dit perfect en zelfs zeer eenvoudig te monteren. je laat de skimmer gewoon werken als een soort overloop een buis op monteren en het water afleiden naar de riolering of ergens tussen de planten. het monteren van dit systeem is 1 hr gefikst en kost geen € 50
je kan ook zelf iets maken zoals voorgaande foto's maar dan moet zelf instaan voor de dichting!

Tuinvijver aanleggen
do, 24/06/2010 - 16:45
KRISTOFD

skimmer gemonteerd

Tuinvijver aanleggen
vr, 25/06/2010 - 16:03
BertPleizier

Op zich zou het water ook eventueel naar het gazon kunnen lopen. Eén lange kant van de vijver grenst helemaal aan het gazon.

Hoe moet ik de doorvoer door de folie met een overloop zien qua afdichting?

Wat is trouwens een goede diepte voor mijn vijver? Te diep is niet goed maar te ondiep ook niet (snelle opwarming). Kan / mag een grote vijver (en ik denk dat die van mij daar wel onder valt ;) ) dieper zijn dan een kleine(re) vijver?

De wanden wil ik trapsgewijs af laten lopen om op de treden planten(bakken) te kunnen plaatsen. Wat is de ideale diepte van elk niveauverschil? Is dat 30 cm, 50 cm of meer?

vr, 25/06/2010 - 19:43
KRISTOFD

Gebruik een gewone wanddoorvoer voor vijvers dit bestaat uit 2 delen en wat ms polymeer ertussen en alles is waterdicht en op het uiteinde een buis op steken.
vijverdiepte afhankelijk van het soort vis bvb koi dan zit al rap aan min 1.20m de ideale diepte is 1.00 m voor een gewone vijver
wat de wanden betreft dit is afhankelijk van de soort planten daarom eerst eens een keuze maken van de planten die je wil gebruiken en dan kan je de verschillende niveau's maken overeenkomstig de planten(waterdiepte) deze manier van werken is gemakkelijker dan achteraf te zitten zoeken naar planten die passen volgens de door u uitgegevraven vijver.
0-20 cm moerasplanten belangrijk gedeelte oeverzegge,dotterbloem,irisinfo-icon,..
20-40 cm onderwaterplanten lidsteng,waterhyacint,boterbloem,...
60-... zuurstofplaten,waterlelie,geleplomp,...

foto toont 2 diameters gebruik dia 50 mm

Tuinvijver aanleggen
zo, 27/06/2010 - 20:26
BertPleizier

Hoeveel cm substraat moet er eigenlijk op de bodem van een vijver met een inhoud van 20.000 liter?

ma, 28/06/2010 - 10:26
KRISTOFD

Vijversubstraat is hier een echt twistpunt op dit forum. er zijn zowel voor als tegenstanders ivm het gebruik van substraat.Als je het gebruikt leg dan een laag van 5 - 10 cm.

ma, 28/06/2010 - 17:50
BertPleizier

Want wat is precies het voordeel en nadeel van substraat?

Indien niet gebruikt: dan blijft de bodem leeg ?

ma, 28/06/2010 - 18:47
KRISTOFD

Substraat wordt gebruikt om de bodem van een natuurlijke vijver te imiteren.op dit forum is al vaker beweerd dat je door substraat veel slib in de vijver zou hebben dit is totaal onzin. Bij het gebruik of niet gebruik heb je evenveel slib op de bodem. Het voordeel van substraat is dat de planten er goed in groeien enig nadeel is als je de bodem wil reinigen is dit moeilijker door de aanwezigheid van het substraat(vijverstofzuiger). Je kan een vijver perfect aanleggen zonder substraat
maar dan zal je de planten in vijvermandjes moeten planten terwijl dit anders in het substraat kan(mengeling van substraat en oversubstraat)

ma, 28/06/2010 - 19:58
BertPleizier

Duidelijk. Wat is de ideale diepte voor mijn vijver (460 cm x 750 cm)? Vanwege het grote oppervlakte is er - lijkt mij - sneller opwarming van het water. Hierdoor zou ik zeggen dat ie wat dieper mag dan 90 cm. Is dat juist?

ma, 28/06/2010 - 23:23
KRISTOFD

De normale diepte voor een vijver is inderdaad 80 tot 90 cm maar zoals je zelf zegt voor de opwarming van het water en met dit opp zou ik gaan tot 1.00 m en afhankelijk van het soort vissen zelfs tot 1.20 m min. Ik zou het persoonlijk houden op 1.00 tot 1.20 m en met de laatste winters zal dit geen overbodige luxe zijn.

Groeten,

Kristofd

di, 29/06/2010 - 17:01
BertPleizier

Kan het kwaad als de vijver te diep is? Behalve dan dat er helemaal onderin door het gebrek aan licht weinig tot gene planten willen groeien?

Ik heb nu een voorlopig ontwerp. De plateautjes om planten op te zetten zijn 20 cm breed. De schuintes tussen de plateutjes zijn 30 cm diep. Graag jullie reacties:

Tuinvijver aanleggen
di, 29/06/2010 - 19:24
KRISTOFD

Ik zou de plateautjes iets breder maken en de vijver hoeft niet over de volledige lengte 1,20 M diep te zijn als er een goeie 4m2 1,20 diep is dat meer dan voldoende. De rest zou ik houden op 80 a`90 cm daar groeien de meeste planten goed in (zuurstofplanten)

di, 29/06/2010 - 19:00
BertPleizier

Ok. Als ik de plateaus breder maak, wordt het diepste gedeelte automatisch smaller en dus minder groot.

wo, 30/06/2010 - 01:18
BertPleizier

Bedoel je de vlakke stukjes in totaal 25 tot 30 cm of die 20 cm zoals op de tekening 20 tot 30 cm breder maken?

wo, 30/06/2010 - 11:10
KRISTOFD

je zegt ze zijn 20 CM br de plateautjes maar op de tekening zijn ze 30 CM
laten zoals op de tekening 30 cm vijvermandjes kn daar perfect opstaan

do, 01/07/2010 - 13:54
BertPleizier

Nee, de plateautjes zijn 20, de schuine stukjes tussen de plateautjes zijn 30 cm hoog.

do, 01/07/2010 - 14:01
KRISTOFD

ik zou die breder maken tot 30 cm de kans is anders groot bij gebruik van vijvermandjes dat die regelmatig eens omkeren als die te smal is

do, 01/07/2010 - 17:41
BertPleizier

Wat voor pomp kan ik het beste gebruiken bij een vijver met 30.000 liter inhoud (even grof berekend)? Zit de pomp in de vijver zelf? Het filter er buiten?

Je hebt namelijk verschillende soorten. Wat is het handigst, voordeligst, enz? Hoe is de montage? Het reinigen (hoe vaak)?

Is er beluchting noodzakelijk (desnoods om de vijver ijsvrij te houden?)?

do, 01/07/2010 - 19:50
KRISTOFD

een vijver van 30000l kan perfect werken zonder filter alles hangt af van de hoeveel vissen en de aanplanting. aan filters kan men veel geld uitgeven
Als je een filter koopt moet je direct een filter kopen met voldoende capaciteit een te kleine filter is zinloos en geld op straat. je zal al snel moeten rekenen op een €1000 a' €1500 filter met pomp en dit is dan budget gerekend. ik heb zelf een Oase biosys 4 en een Ubbink 12500 die ik nog staan had van mijn vorige vijver en mijn vijver is ook ongeveer 30000 liter met koi.

do, 01/07/2010 - 20:13
BertPleizier

Op zich neem ik de vijver niet om er een pracht en praal aan vissen in te stoppen. Een paar visjes (maximaal 10 tot 15 kleine vissen) vind ik meer dan genoeg.

Daarnaast zullen er snel een paar kikkers in springen. Op vochtige plekken in mijn tuin zie je ze altijd.

Aangezien 15 visjes op 30.000 liter niet echt schokkend veel is denk ik dat dat dan wel moet kunnen.

Is de beplanting bij een natuurlijk filter heel anders dan bij een vijver met filter? Hoeveel (meer) planten moeten er dan in. Moet je bij een natuurlijk filter een groter moerasgedeelte hebben? Of is mijn ontwerp dan ook geschikt?

do, 01/07/2010 - 22:50
KRISTOFD

uw ontwerp is zeker goed ik zou daar niet veel aan wijzigen en met dit visbestand zal een filter niet echt nodig zijn. een vijver met filter in combinatie met een uv lamp kan in principe werken zonder beplanting maar ik zou het houden bij een mooie natuurlijk ogende vijver met veel planten
en amfibieën,... en enkele vissen.

wo, 07/07/2010 - 00:47
BertPleizier

Ik ben al aardig wat tips, trucs en wijze woorden rijker geworden op dit forum.

Ik twijfel nog / heb nog vragen over de volgende punten:
- Wel of geen filter kopen? Voor +/- 30.000 liter moet bij een meerkamerfilter rekening houden met 1.500 euro. Dat is best veel geld. Zijn deze apparaten ook makkelijk zelf te maken (pomp dan wel kopen). Alternatief is een natuurlijk filter (dus zonder pomp). Dan spaar je wel 1.500 euro uit, maar als dit niet gaat werken krijg je gigantisch spijt. Dan kun misschien maar beter toch die filter met pomp kopen.
- Vijverfolie: moet ik - gezien de afmetingen - een PVC of een rubber folie aanschaffen? Welke dikte? Wat voor soort beschermingsmateriaal moet hier onder?
- Hoeveel heid planten: welke en hoeveel planten moeten er in de vijver?

di, 06/07/2010 - 19:58
KRISTOFD

een meerkamerfilter kan je inderdaad zelf maken alles kan los gekocht worden
enkel zorgen voor een goede bak in polyester eens googlen hoe je best te werk gaat want via dit forum zal dit te omslachtig zijn om dit allemaal uit te leggen.
Rubberfolie (EPDM) nemen dikte denk ik 1,02 mm
en wat zuurstofplanten betreft 5 tot 7 bundels per 1000 liter water zeker planten is fonteinkruid,aarvederkruid,hoornblad,gedoorndhoornblad,waterviolier,waterpest deze planten zijn zuurstofplanten.
Ook zorgen voor planten die schaduw geven aan het water en aan de vissen zoals, waterlelie,gele plomp,krabbescheer,waternoot
wat moerasplant of overplanten betreft daar is de keuze zeer groot en zal veel van de smaak afhangen Irisinfo-icon,kalmoes,dotterbloem,lidsteng,snoekkruid,kalmoes,lobeliainfo-icon,lysichitoninfo-icon,menthainfo-icon,myosotisinfo-icon,......

Onderwerp gesloten