Verdamping van vijverwater

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/07/2005 - 00:41
jeto

Verdamping van vijverwater

Mijn vijver uit folie van 11m³-liggende bijne een ganse dag in de zon- verliest of verdampt veel water.Zit helemaal vol met zuurstof-en andere planten.Zou het ook kunnen dat het water sneller daalt door de opname en verdamping van de aan het oppervlak liggende planten,zoals bijv.waterlelie's e.a ?Moet zeker wekelijks heel wat bijvullen.Heeft iemand er ervaring mee soms?
Dank van Jeto

vr, 22/07/2005 - 14:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Jeto,
Als je vijver een tamelijk groot oppervlak heeft is het normaal dat het waterniveau daalt. Mijn vijver heeft een oppervlak van 110 m² een moerasfilter van 16m² inbegrepen. Hij is volledig gemaakt in polyester. Op zonnige dagen daalt bij mij het niveau met 1 tot 1,5 cm door verdamping via het oppervlak en via de planten. Hoe meer planten erin staan hoe sneller de verdamping via wateropname door de plantenAls je echter een veel grotere daling van het niveau hebt kan dit wel wijzen op een lek

vr, 16/09/2005 - 14:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij een kleinere vijver heb je dat nog erger uiteraard. Zo heb ik lang zitten zoeken naar de oorzaak van hetzelfde fenomeen in onze kleinere vijver. De eerste jaren had ik namelijk weinig 'waterverlies'. Na enkele jaren was de vijverrand echter zo goed als weg (wat natuurlijk oogt en dus veel mooier is) door planten die in de biorand stonden en naar buiten groeien én planten uit de grond rond de vijver die naar het water toe groeiden. Die laatste zijn de oorzaak: met hun wortels drinken ze als het ware je vijver leeg!

di, 10/01/2006 - 20:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb in 2005 een zwemvijver aangelegd met een biobak en een zuiveringsbak. nu valt het mij op dat het water inderdaad snel zakt. De vijver is 7m op 7m. Kan dit dat deze met 1,5 cm zakt over de totale lengte. Ik heb hem vorige donderdag tot de rand gevuld en nu is er al zeker een boord van 3cm te zien. Er is al naar lekken gezocht maar niets gevonden. Is ditnormaal. Bedankt voor je antwoord

ma, 26/06/2006 - 00:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een vijver van ongeveer 100 m³ en zeker geen lek. Hij verbruikt wel ongeveer 30 m³ water per jaar. Ik had graag geweten van anderen hoeveel verbruik ze hebben.

mvg

fons

ma, 26/06/2006 - 01:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Handiger is het dan om een nieuwe topic te maken, Fons; je staat nu bij een vraag van maanden oud!

zo, 30/07/2006 - 17:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

De vraag is misschien al maanden oud, maar voor mij zeer actueel.
Ik heb me dus ook ontelbare keren afgevraagd of er een lek zou zijn in de vijverwand.
Om onze situatie te schetsen: onze vijver is 80 m² groot waarvan 24 m² moeraszone. We moeten normaal 250 tot 300 liter per dag bijvullen. In de voorbije zeer warme dagen kon dit oplopen tot uitzonderlijk 800 liter. Per dag dus.
Uit vergelijking met andere vijvers weet ik nu vrijwel zeker dat dit alleen met verdamping te maken heeft. Wind en warmte zijn de voornaamste oorzaken. Dan volgen absorbtie door planten en de waterval die voor ectra verdamping zorgt.
Ook tijdens de wintermaanden moeten we regelmatig bijvullen, maar veel minder. Dan is de wind de voornaamse oorzaak.
Als je vijver van 100 m² op één dag 1 cm zakt betekent dit dus 10 mm per m² of 10 liter per m² of 1000 liter op 100 m².

Volstrekt normaal dus.

We zijn wel blij dat we kunnen bijvullen vanuit die oude waterput.

Dirk.

Onderwerp gesloten