Vijver advies vissen/algen/muggen...

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 28/05/2005 - 16:59
mcclane

Vijver advies vissen/algen/muggen...

Hallo,

Ik heb vandaag weer eens onze watergoot gevuld met water. Een 1000 liter gaat erin, het is van roestvrijstaal. Het is een watergoot van 30 cm breed, 30 cm diep en een aantal meters lang. Verder bijna de hele dag in de zon. Verder ook geen pomp, filters of iets dergelijks. Het doel is om hier water in te houden (natuurlijk), en dan wel zonder muggen (muggen die larven leggen in het water), en zonder groene algen en aanslag. Vorig jaar heb ik van alles geprobeerd om dit voor elkaar te krijgen. Maar het werd een grote ramp. Ik had een paar zuurstofplantjes erin gedaan, 5 ofzo, en +-4 goudvissen, een 'algeneter' en een zonnebaars. Echter steeds meer algen, vooral aanslag aan de wanden. Ook een antialgen middel geprobeerd, maar dit hielp niet. Ook de plantjes groeiden niet perfect, door algenaanslag op bladeren e.d.. Toen kregen een paar goudvissen 'witte stip', tja toen was het snel afgelopen. alle goudvissen dood, en de algeneter (zoon lange, dunne, snelle) hadden het overleefd. Dit jaar wil ik dat beter aanpakken. Het maakt me niet uit of er wat vissen in komen. Maar mijn vraag: hoe kan ik het beste dit water alg- en mugvrij houden.

Alvast erg bedankt.

za, 28/05/2005 - 20:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Om het water echt proper te houden zou ik er chloor of zo indoen. Vissen en plantjes zullen er dan niet meer ingaan, maar algen en muggen ook niet. Ofwel een degelijke filterinstallatie.
Pieter

za, 28/05/2005 - 21:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Chloor heb ik al vele liters van geprobeerd. Maar het werkt niet goed. Moet er wel heel veel indoen wil het ee beetje helpen. Ik zoek toch een betere optie.
Maar toch bedankt voor de tip ;)

zo, 29/05/2005 - 11:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat m'n server er even uit ligt, maar straks werkt hij hopelijk wel weer. Ik heb wat algemene info over algen op https://tinyurl.com/y65j5sg2 gezet.

De truc is de hoeveelheid voedingsstoffen zoveel mogelijk te verminderen door het aanplanten van snel groeiende planten. Ik denk dat U mogelijk te weinig planten heeft gehad. De vissen produceren voedingsstoffen voor algen en zullen dus bijdragen aan een sterkere algengroei in plaats van het verminderen.

Voor permanente bevolking met vissen is deze 'speciale vijver' te ondiep. Bovendien zijn er sterken temperatuurverschillen tussen de dag en nacht. U kunt wel proberen er voor de zomertijd enkele sub-tropische vissen in te plaatsen (mits de plantengroei wel op gang komt). Ik denk hierbij aan Chinese danio's of zebradanio's. Deze (hele kleine) visjes moeten in de loop van september uit de vijver, ze kunnen in de winter in een onverwarmd aquarium binnenshuis worden gehouden. Ik zou wel even de water-temperatuur in de namiddag op een zonnige dag meten. Als die in de buurt van 30 graden komt zou ik afzien van vissen.

zo, 29/05/2005 - 14:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het doel is om het water helder en vrij van algen(aanslag) en muggen te houden. Ik heb net even een paar foto's gemaakt, en de temperatuur gemeten. Bovenste laag was rond de 17 graden, en onder op de bodem rond 18 graden. Het was toen een uur of half 1, dus veel warmer zal het niet worden. 's Nachts zal dit hoogstens 2 graden afkoelen. Maar vissen zijn dus niet per se nodig, als er ook andere mogelijkheden zijn. Ik hoor graag jullie mening en tips.

De foto's: http://members.lycos.nl/prftp2/Foto's/vijver/

zo, 29/05/2005 - 19:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb net eens je foto's bekeken. Een natuurlijk evenwicht mag je in deze constructie wel vergeten. Zou het eventueel mogelijk zijn om het water te doen stromen? Aan de ene kant zuig je het op, gaat het door een filter en komt het er aan de andere kant weer in. De constructie lijkt me heel geschikt om dit op deze manier proper te houden (als de buizen etc te camoufleren zijn).
Pieter

zo, 29/05/2005 - 20:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op een ander forum is denk ik nog een zeer goede oplossing naar voren gekomen: zwembad-chloor-tabletten. Zwembadwater is helder, vrij van muggen en algen. Kortom, ik ga proberen het te onderhouden met die tabletten die voor een zwembad bedoeld zijn. Ik laat wel wat weten...

ma, 30/05/2005 - 13:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het was dat type chloor dat ik ook initieel bedoelde ;-)

Pieter

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag