Vijver in een vijver : grondwaterprobleem

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/01/2004 - 12:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vijver in een vijver : grondwaterprobleem

Hallo,
Wij zitten met een serieus probleem ivm onze vijver. We hebben hem deze zomer gemaakt maar hebben er al veel miserie mee gehad.
De vijver is gemaakt van rubberfolie en deze staat momenteel bol van het grondwater. Wat kunnen wij hiertegen doen ? Ook onze tuin is drassig. We hebben er zo veel geld ingestoken en zijn een beetje radeloos.
Zou het probleem opgelost zijn indien we een voorgevormde vijver zouden plaatsen ? En waar kunnen we een niet te dure voorgevormde vijver kopen ? Of kan zo'n vijver ook niet tegen de druk van het grondwater ...
Alsjeblieft, als er iemand ons goede raad kan geven, zouden we dit ten zeerste aprecieren.
Vriendelijke groetjes aan iedereen die dit leest ...

za, 17/01/2004 - 23:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het grondwater zo hoog is, waarom helemaal geen folie?

zo, 18/01/2004 - 12:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat bedoelt U hiermee (De haan)? Groetjes Scully.

zo, 18/01/2004 - 12:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nu zouden we misschien kunnen zeggen dat we een vijver zouden kunnen hebben zonder folie. Maar dan hebben we in de zomer enkel een put in onze tuin. Het grondwater hier staat enkel zou hoog in deze tijd van het jaar. Dus als het veel regent.

zo, 18/01/2004 - 18:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Weet je hoe hoog het grondwater in de zomer staat?

zo, 18/01/2004 - 19:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

We hebben in de zomer de vijver gegraven tot 1,20 m. Daar was de grond zeer drassig. Maar echt grondwater hebben we toen niet gezien.
Wat misschien ook belangrijk is om weten is dat het er vroeger een moeras was, dat men heeft opgehoopt met grond om er te kunnen bouwen (zijn we later pas achter gekomen). Hierdoor hebben we nog andere problemen, met name verzakkingen van ons huis (nog een veel groter probleem pffff).

Groetjes,

ma, 02/02/2004 - 22:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is het mischien iets om er een drainage buis onder de vijver door te laten lopen met aan beide kanten een uit einde.
Toen het vijverfolie er in ging lag er toen al grond water in de kuil?
Zelf heb ik ook te maken gehad met hhog grond water maar dit hebben we weg gepompt en de vijver vol laten lopen zodat je tegen druk krijgt en we hebben verders geen ;last meer gehad van het grond water.
De tegen druk in de vijver zou moeten zorgen dat je folie goed blijft.en met een drainage buis kan dat water weg en kan je vijver helemaal gevuld worden.

ma, 02/02/2004 - 22:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een vorgevormde vijver kan gaan drijven als je het niet goed doet dus dat is ook geen oplossing.

do, 05/02/2004 - 11:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een bak er inzetten is duidelijk geen oplossing blijven er twee optie's over,
De eerste is accuut water probleem oplossen, daar heb je meer info voor nodig (grond onderzoek), het klinkt als of jullie op een plaat wonen, in het najaar kan het water niet weg, blijft op de plaat staan en zakt daarna langzaam weg, zomers dan is het droger en komt er geen of veel minder water naar boven, wanneer dat zo is zou infiltreren op een kunstmatige wijze een oplossing kunnen zijn. wanneer er geen plaat zit en het de toestand van de grond is en de hoge natuurlijke grondwaterstand is drainage een oplossing.
Optie 2 is de tuin en de vijver aanpassen aan het ecosysteem terplaatsen.
De vijver zou je dan kunnen aanleggen met klei of leem, dit zorgt er voor dat er in de zomer toch water in blijft staan. eventuele water problematiek elders in de tuin kun je dan intergreren met de vijver.
Succes
Johan (https://tinyurl.com/y2tmxma4)

do, 05/02/2004 - 23:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Johan van Greensolutions,

Bij nader inzien denk ik dat jouw redenering dat we op een plaat wonen en dat in het najaar het water niet weg kan, juist is. Of dat de grond hier het water niet vlug genoeg laat dringen in de grond.

Je zegt dat we moeten "infiltreren op een kunstmatige wijze" ... wat bedoel je daar juist mee ? Bedoel je drainage ? En welke tips kan je ons dan geven als we drainage buizen zouden leggen ? Of kan het ook zonder drainagebuizen ?

Bedankt om mee te proberen ons probleem op te lossen.

Vriendelijke groetjes,

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag