vijver met kroos leeghalen?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 24/09/2009 - 11:51
Bruine kikker

vijver met kroos leeghalen?

Ik ben lid van een centrum waar dit voorjaar een vijver is aangelegd. Niemand had er veel verstand van, dus toen ik hem afgelopen zondag zag, zag hij er treurig uit: alle planten verdreven door het kroos. Men wist mij te vertellen dat het kroos er elke twee weken werd uitgeschept maar dat het net zo hard weer aangroeide. De kikkervisjes zouden zich erg traag ontwikkelen (maar dat is misschien normaal?)

Omdat de vijver niet van één iemand is en deze niet dagelijks verzorgd wordt, dacht ik eraan dat het misschien het best is de vijver van het voorjaar helemaal leeg te halen en opnieuw - kroosvrij - te vullen. Maar eerst wil ik zeker weten dat dit de beste oplossing is, want het is vrij rigoureus. Ook zit je dan met mogelijk nieuwe kikkervisjes en ander ontluikend leven.

Een andere optie is echt al het kroos te verwijderen, maar het is maar de vraag of dat gaat lukken als er niet dagelijks op wordt gelet. Wat te doen in deze situatie?

vr, 25/09/2009 - 01:14
pia zz

Al het kroos verwijderen is een bijna onmogelijke taak. Er hoeft maar 1 blaadje te blijven zitten, en binnen afzienbare tijd heb je weer......kroos. Af en toe eruit scheppen met een schepnetje, dan heb je hem ( tijdelijk ) weer schoon.

vr, 25/09/2009 - 09:02
Bruine kikker

Dat besef ik, daarom mijn idee om de vijver leeg te halen... maar dan verdwijnt ook het leven. Moeilijk. Iemand nog ideeën of tips?

vr, 25/09/2009 - 09:35
Bruine kikker

Na rondspeuren op internet heb ik besloten de vijver in oktober leeg te halen en schoon te maken. Maar moet ik dan ook de bodem leegscheppen (aarde of substraat, ik weet niet wat er ligt)? Of zal dat wel kroosvrij zijn doordat het toch drijfplantjes zijn?

za, 26/09/2009 - 13:33
Bruine kikker

Ben er inmiddels achter dat de bodem uit enkele stenen bestaat. En dat het om een ronde kuip gaat. Dus ik ga proberen het kroos te verwijderen en het water te behouden.

zo, 27/09/2009 - 13:46
Rallyesmoker

Is het niet zo, dat het kroos kapot vriest in de winter? Vogels en eenden brengen nieuw kroos in de vijver aan, wat aan hun pootjes of bek blijft kleven. Ik heb zelf ook kroos in mijn vijver gehad, na het plaatsen van riet wat uit een sloot kwam wat bedekt was met kroos. Echter na de winter was het kroos weg en is dit jaar niet terug gekomen...

Geen idee hoe groot je vijver is, maar kun je er misschien wat gevogelte in kwijt? Eenden?

zo, 27/09/2009 - 18:06
Bruine kikker

O dat zou helemaal mooi zijn, als kroos in de lente niet vanzelf terugkomt. Het is maar een grote kuip van ca. 1 meter doorsnee zonder vissen, maar ik ga in elk geval zo veel mogelijk kroos verwijderen om weer wat leven toe te laten met in mijn achterhoofd de gedachte dat het restant hopelijk vanzelf verdwijnt.

zo, 27/09/2009 - 22:44
pia zz

Nou, dan moet ik je wel teleurstellen, want heel veel kroos zakt in de winter gewoon naar beneden en komt in het voorjaar weer naar boven. Het vriest absoluut niet dood hoor.

ma, 28/09/2009 - 21:22
Rallyesmoker

Dan mag ik me gelukkig prijzen. Hoop het in ieder geval niet weer te krijgen. Heb er ook wel van geleerd om leven uit de sloot te halen (planten en vlooien) Let wel goed op kroos nu. :)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag