Vissen gaan 's nachts op stap

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 31/12/2008 - 21:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vissen gaan 's nachts op stap

Ondanks de inmiddels dikke laag ijs op de vijver blijven de vissen nog in beweging zij het met trage bewegingen. Overdag zit de hele kluit in het diepste deel van de vijver. Een paar dagen geleden ondekte ik dat ze in het donker verkenningstochtjes maken door de vijver en in de ondiepere gedeeltes vlak onder de ijsvloer vertoeven. Het betreft in dit geval de windes. Deze nachtelijke activiteit valt ook 's zomers waar te nemen. Misschien houdt het verband met het schuwe karakter van deze vissen, waardoor ze vooral in het donker actief fourageren cq op onderzoek gaan.
Heeft iemand misschien soortgelijke observaties bij z'n vissen gedaan?

vr, 02/01/2009 - 15:32
jwoostrum

ik heb dit ook alleen met mijn koi ook overdag
1 vijver normaal rustig op de bodem (1 meter diep)
vijver 2 ook met koi 130 diep zwemmen onder het ijs

di, 06/01/2009 - 12:34
jwoostrum

ik denk dat ik weet waarom
waarschijnlijk om dat ik met mijn circulatie pomp
het water op de bodem te veel in beweging breng
nu is er geen rust voor de vissen op de bodem

di, 06/01/2009 - 16:41
gotcha

Voor de winterperiode wordt bij ons de circulatiepomp hoger gezet,zo vermijd je dat er veel beweging is vanonder.

di, 06/01/2009 - 21:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij ons staat alleen 's zomers overdag de beekcirculatie aan. Nu is er alleen het luchtsteentje om de vijver deels open te houden. De vissen hebben daar geen hinder van. Misschien prefereren ze het donker om op onderzoek te gaan.
Onze vijver bestaat pas anderhalf jaar en de vissen blijven tot nu toe vrij schuw. Er zitten hier nogal wat predatoren, zoals katten, reigers en aalscholvers. De vorige winter hadden we bezoek van een ijsvogel die een aantal Goudelritsen (feitelijk Goldminnows) wist te verschalken. De IJsvogel was hier de laatste jaren wat vaker te zien, maar zal na deze winter wel weer gedecimeerd zijn. Voor de dreigende overbevolking van Beekgrondels door de flinke aanwas zal deze visser geen soulaas bieden vanwege hun uitstekende camouflage.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag