Wanneer vijver winterklaar maken en wat te doen ?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 24/09/2010 - 12:46
JeffJoep

Wanneer vijver winterklaar maken en wat te doen ?

Er zijn wat tegenstrijdige berichten over de vijver in de winter.
Moet je nu filter wel of niet uitschakelen en moet je pomp uitzetten zodat je niet water van verschillende lagen gaat mengen ?

En wanneer moet je dit doen ?

za, 25/09/2010 - 14:52
Jayjay

Dat is idd moeilijk!. Er zijn zoveel mensen met wijze raad en daar wordt veel onduidelikjheid in gecreerd. Je moet het vooral op je eigen gevoel doen. Kijk goed naar je vijver en het leven daarin.

Zolang vissen nog vrolijk bewegen en eten zou ik de boel aan laten. Als de watertemperatuur onder de 10 C komt en de vissen in rust gaan dan kun je dat uitzetten.
Het heeft met veel andere dingen ook te maken, heb je veel vis voor je vijver? Hoe groot is je vijver? veel vis is veel afval en gebruiken veel zuurstof. Dus dan is het wel handig om iig het filter aan te laten.
De UVClamp kan zeker uit gedurende de winter!

En? helpt dit? ;)

za, 25/09/2010 - 16:22
JeffJoep

UV lamp zal ik verwijderen en de rest laat ik gewoon staan. Alleen als het echt gaat vriezen zet ik de pomp uit denk ik.

Bedankt voor de tip

za, 25/09/2010 - 18:11
albert11

Als je bij vorst de pomp uitzet moet je hem ook uit de vijver halen en als je filter hebt deze leeg laten lopen anders vriest alles kapot.Waarom laat de pomp niet gewoon doorlopen houdt tevens je vijver een beetje ijsvrij bij vorst.

za, 25/09/2010 - 21:36
JeffJoep

Hoi Albert

Dus filter aan laten staan bij strenge vorst kan geen kwaad ?
Vriest dan ook niet alles stuk ?

zo, 26/09/2010 - 12:29
albert11

Op het forum staat er een topic vijverfilter van 10-09-2010.Lees die maar even door. De vraag gaat ook over een filter uitzetten in de winter

zo, 26/09/2010 - 13:24
D_SDennis

Je eigen gevoel achterna gaan is niet zo'n goed idee, met alle respect natuurlijk! Het is goed om te realiseren waar die tip vandaan komt om je pomp in de winter uit te zetten. Dat gaat idd over het feit dat de warme onderlaag van de vijver dan gemengd wordt met koudere lagen. Water van exact vier graden is namelijk zwaarder dan water van drie graden of water van 5 graden. Dat is een natuurwet. Die laag van vier graden is de levensverzekering van heel veel waterdieren! Maar een vijverfilter is wel essentieel in jouw vijver. Een sierfonteintje niet zozeer. Dus als je in staat bent je inlaat te verplaatsen naar bijvoorbeeld 40 cm boven de bodem en je uitlaat in ieder geval hoger, dan blijf je profiteren van de voordelen van je filter en het bewegend water (niet dichtvriezen, zuurstof in je water en geen vuilophoping) maar blijft de onderste laag min of meer intact. Filter zomaar uitzetten nooit doen. In de tijd dat ie uitstaat gaat alles in je filter rotten. ALs je de boel weer aanzet, vergiftig je je vijver! Dus als je je filter uitzet voor de winter, haal m er dan uit en reinig m.

zo, 26/09/2010 - 14:52
frenke

Als je de filter uitzet en reinigd ben je wel alle bacterien kwijt .De UV filter er uit en alles gewoon laten draaien . Is bij mij zo al meer dan 10 jaar .Als De vijver dichtgevroren is kan je wel een beetje water er uit laten zodat je een luchtlaag hebt die isolerend werkt.

Onderwerp gesloten