water snelheis pomp

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/08/2006 - 18:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

water snelheis pomp

Hallo iedreen heb een vraag mijn vader heeft een vijver van ongeveer 4 kuub nu heeft hij een pomp oase 4000 nu is het probleem dat het water veel te hard terug in de vijver komt kan hij er niet een ij splitsing verbinding tussen makem het ene deel van het water naar de filter het andere naar een uitloop in de vijver of een venturi maar mijn vraag is hoe gaat het dan met het vuil dat de pomp aanzuigd gaat dat naar het filter of gaat er dan ook een gedeelte naar de uitloop (venturi ) ben benieuwd wat jullie er van vinden

Groetjes Miranda

ma, 28/08/2006 - 21:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is nu net wat ik altijd probeer duidelijk te maken, er wordt gezegd door snuggere figuren dat de pomp zeker op 1 á 2 keer per uur het totaal volume van de vijver moet rond gepompt hebben.

Wat kan ik hier op zeggen?

Waarom een pomp aanschaffen die 4000 l/p uur pompt? terwijl de vijver een inhoud heeft van 4000 liter.

Wat kan ik verder zeggen of sugereren?

Inderdaad het klopt dat het water dan te hard in de vijver terug loopt, de filter kan zijn werk niet naar behoren uitvoeren.
Hij kan een T-splitsing maken MAAR één deel wordt door het filter opgenomen, en het andere DEEL niet, maw is het fifty fifty draait de pomp voor de helft en werkt het filter maar voor de helft.

Een pomp/filter wordt gemaat staafd aan het volume van de vijver, hiermee bedoel ik! dat een pomp per 4 á 5 uur het totale volume van de vijver moet rond gepompt hebben.

groet,

Sjuul snuggels

di, 29/08/2006 - 09:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja die pomp heeft hij gekregen van de buurman maar als ik het zo hoor kan die beter een lichtere pomp kopen in plaats van al dat gedoe zo duur zijn ze volgens mij niet maar moet wel een vuilwaterpomp zijn anders zit die weer veel te snel dicht

Groetjes

di, 29/08/2006 - 09:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat zit te snel dicht de pomp of de filter?

Als het filter te snel dicht zit, kan het zijn dat er teveel slib op de bodem aanwezig is.
Dat betekent dat als er een vuilwaterpomp gebruikt wordt het filter ook weer snel dicht zit voorlopig althans.
Een vuilwaterpomp heeft een groter schoepenwiel, minder aan opvoerhoogte, en neemt grotere vuil bestandsdelen op.

Een pomp van 1000 l/u is genoeg en volstaat.

Inderdaad pompen zijn niet ontzettend duur, een goed merk is messner en/of oase.
Beide fabrikanten geven goede garantie voorwaarden, 3 tot 5 jaar op de pomp.
Messner is goedkoper dan oase.

Succes

groet, Sjuul

di, 29/08/2006 - 12:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Miranda,
Sjuul en Anoniem hebben gelijk hoor.Die pomp is echt te krachtig,vandaar die te sterke terugloop.Ikzelf heb deze pomp voor dubbel zoveel water.Het water wordt via de pomp naar een bak gepompt met daarin drie lagen filters en van daaruit stroomt het over een massieve steenblok waarna het als watervalletje terug in de vijver valt. zo n 50 cm hoog.De vissen houden van dit geplons in het water want ik zie ze altijd spelen op de plek waar het water terug in de vijver valt Mijn pomp draait altijd door zomer en winter en gaat er eens per jaar uit om te poetsen.De pomp ligt op 70cm diepte en zit zelf nog eens in een korfje van fijn metaalgaas met mazen van 1 cm2 dit om te voorkomen dat grotere stukken plantafval de pomp zouden doen vastlopen.Zelfs bij hele koude vriestemperaturen van -20 draait mijn pomp door.Er ligt dan 10cm ijs op het water maar waar het water valt is de vijver nog open,dit om de zuurstoftoevoer voor vissen en kikkers veilig te stellen.
Groetjes nog
JP Bosch

di, 29/08/2006 - 15:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee ik bedoel als je geen vuilwaterpomp hebt tot die dan snel zal verstoppen ikzelf heb nu een oase 2000 liter per uur is al meer dan genoeg vindt ik maar die verstopt niet zo snel

di, 29/08/2006 - 20:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor een koivijver moet de pomp 1 maal per 2 uren de volledige inhoud van de vijver rondpompen, dit is geen vaststelling door mezelf, maar is een vaststelling door de beste koi-kwekers. De aangeraden pomp voor deze vijver is dan ook 2000L/u, maar ja dit is voor een koivijver en daarvoor is deze vijver te klein.
Het filter daarintegen moet wel de juiste kapasiteit aankunnen in verhouding met de vijver en het water moet de tijd krijgen om zichzelf te filteren in de filterbakken!

wo, 30/08/2006 - 10:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Juist door koi kwekers en fabrikanten wordt dat beweerd.

Ik betwist dat in alle toonaarde, en zie daar het nut niet van in, het enige voordeel is dat van de verkoper zijn portemonnee.

Ik heb hier al ééns op het forum gevraagd om een aantal redenen op te sommen waarom het water op 1 á 2 uur rondgepompt moet zijn.
Een pomp filtert het water niet, de werking van het filter laat ik achterwege, kort samengevat is het filter de stikstofkringloop of het nitrificatieproces van de vijver.

Er zijn dus ook een aantal bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de goede werking van het filter en heeft tijd nodig veel tijd.
Echter zie ik niet in dat als het water op tijd van 1 á 2 uur de filter passeert de filter zijn werk al doet.
Als de filter niet naar behoren werkt dan kan men er drie pompen opzetten, toch zal de filter niet beter gaan werken.
Als de filter het max aantal liters niet kan verwerken, aan de aantal liters die de pomp levert loopt de filter over. Dus als een pomp 4000 l/u leverd dan zal de filter hierop afgestemd moeten worden en zal max 5000 l/u moeten kunnen verwerken.

Dan komt is er nog een ander hoofdstuk en neem ik als voorbeeld de vijver van Miranda, als er gewerkt wordt met een UV dan zou een lamp van 6 watt voldoende kunnen zijn.
Maar door de snelheid van het water is er te weinig brandkontakt, waardoor de UV slecht funktioneerd.
Het gevolg de lamp zal te zwak zijn en moet het vermogen van de lamp verhoogd worden.
Dat resulteert in extra kosten aanschaf en een hogere energie faktuur.

De diepte van de vijver is ook van belang, vooral in de winter daar verblijven de vissen het is er warmer.
We brengen de pomp omhoog zodat het warmere water niet direkt opgenomen en vermengd wordt met het koudere aan de oppervlakte.

Maak zelf een vergelijk en mag men zelf invullen.

Welk water is kouder daar waar de pomp 4000 l/u pompt of 1000 l/u op een vijverinhoud van 4000 liter.

groet,

Sjuul

wo, 30/08/2006 - 11:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou ik ben al overal aan het zoeken maar kan bijna geen vuilwater pomp vinden met een capaciteit van 1000 liter h alleen oase 2000 liter per uur

Groetjes

wo, 30/08/2006 - 12:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet goed gezocht! Deze bijvoorbeeld?
Vuilwaterpomp is niet nodig, er blijft altijd vuil achter zelfs met bodem drains blijft er vuil achter.

https://tinyurl.com/y3vmub79

wo, 30/08/2006 - 13:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou bedankt ga eens kijken of ik deze kan bestellen.

Groetjes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag