Waterleliekevers

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 02/05/2009 - 11:31
Evert2

Waterleliekevers

Beste mensen,

Graag jullie advies over het volgende probleem. Sinds 3 jaar worden vanaf ongeveer half April de bladeren van mijn waterlelies aangevreten door kevers/torren (zie ook de foto). De volwassen kevers vreten de bladeren aan, maar als daarna vanaf half Mei de larven van deze kevers tevoorschijn komen, dan is het heel snel gebeurd met de bladeren. De bladeren worden volledig verwoest door talloze vreetsporen en verdorren vervolgens. Heeft iemand enig idee wat hieraan gedaan zou kunnen worden? Gebruik van verdelgingsmiddelen is niet mogelijk, omdat, voorzover mijn kennis strekt, ook de vissen hieraan dood gaan.

Waterleliekevers
za, 02/05/2009 - 22:03
barbus

mischien een optie om de bladeren Met kevers en al te verwijderen ?
de bladeren groeien wel weer opnieuw
ik zou het verder ook niet weten

za, 02/05/2009 - 22:07
Evert2

Bedankt voor je reactie,

Weghalen van de bladeren helpt niet; deze kevers kunnen vliegen. Zodra de bladeren worden afgesneden en uit het water gehaald worden, vliegen de kevers vrolijk weg om ergens anders weer te landen om daar hun spelletje voort te zetten.

za, 02/05/2009 - 22:29
RdB

Ik lees overal dat het blad 1-2 dagen vastbinden onderwater een goede remedie is. Of het werkt weet ik niet, heb dit probleem gelukkig nooit gehad.

Ruud

za, 02/05/2009 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ruud's suggestie lijkt me realistisch. Insecten dus ook kevers en hun larven hebben geen kieuwen maar adembuizen (tracheeën) en moeten van tijd tot tijd naar de oppervlakte om lucht in te nemen. Waterkevers, waterwantsen (bootsmannetje) en libellenlarven komen daarvoor naar de oppervlakte en nemen lucht in via het achterlijf. De lucht circuleert via de tracheeën en zorgt voor de zuurstofvoorziening. De larven van de waterleliekever zijn waarschijnlijk niet toegerust om actief naar boven te komen als het blad waaraan ze zich hechten een poosje onder het wateroppervlak verdwijnt.
Misschien is het een werkzame methode om doorzichtig plastic over de waterlelie te spannen en deze aan de uiteinden te verzwaren zodat de bladeren worden ondergeduwd. Een dag lijkt me wel voldoende om de beestjes te verstikken, zorg wel voor een laag water boven het plastic en uiteraard geen lucht eronder, anders zouden de bladeren misschien door de zonnewarmte kunnen verbranden.

zo, 03/05/2009 - 00:09
Evert2

Bedankt voor jullie waardevolle adviezen,

Ik ga voor de suggestie om de bladeren voor minstens een dag onder water te laten verdwijnen. Ik heb op zolder nog een oud vitrage gordijn gevonden dat ik over de bladeren heen kan trekken; de lucht kan via de kleine gaatjes in de vitrage ontsnappen. Ik zal jullie op de hoogte houden van het effect. Ik heb inmiddels wel begrepen dat deze waterleliekevers inmiddels een aardige plaag aan het worden zijn.

zo, 03/05/2009 - 18:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is misschien een troost dat deze kevers zich waarschijnlijk maar 1 x per seizoen voortplanten, al weet je dat maar nooit met de opwarming. April was tenslotte weer extreem warm en dat zou tot gevolg kunnen hebben dat deze insecten in één seizoen meerdere voortplantingscycli hebben.

di, 05/05/2009 - 21:42
schonevijver.nl

Bekend en lastig probleem.
Het is inderdaad lastig om die beestjes te verwijderen.
Ik heb al een aantal keren een stuk kippengaas op de lelies gelegd om de bladen onder water te houden.
Dat gaat in het algemeen goed, al moet je het wel een aantal keren herhalen.
Het zijn hardnekkige beestjes.

Groet, Schonevijver

di, 05/05/2009 - 22:31
Evert2

Ik wil iedereen hartelijk danken,

Inderdaad de gouden tip zat ertussen. De bladeren een dag onder water laten verdwijnen werkt erg goed (in ieder geval op dit moment). Om hiervoor een vitrage gordijn te gebruiken was een lucky shot van me en dit is waarschijnlijk wat handzamer in gebruik dan kippengaas. Door de gaatjes in de vitrage verdwijnt alle lucht onder het gordijn en het gordijn zorgt ervoor dat er een waterfilmpje op de bladeren komt te staan, waar de kevers niet van gediend blijken te zijn. Ze zijn allemaal vertrokken (dood/levend?!). Voor het geval je nu op staat om vervolgens de vitrage gordijnen voor jullie keukenraam of slaapkamerraam weg te grissen, wil ik jullie attenderen op een onverwachte en erg goedkope bron van heel veel vitrage gordijn: de kringloopwinkels. Hier kun je voor een paar euro talloze vierkante meters vitrage gordijn kopen.

Succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag