Welke vissen in de vijver?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 16/04/2006 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welke vissen in de vijver?

Binnekort gaan wij een nieuwe vijver in onze tuin aanleggen, de tuin is helaas niet zo groot dus de vijver zal ook redelijk klein blijven. De bedoeling is om er een siervijver van te maken met zowel planten als vissen. Het oppervlakte van de vijver wordt ongeveer 3.3m2 en de inhoud ongeveer 1500 liter. De vijver wordt voor ongeveer de helft 80cm diep, en voor de rest 20 en 40cm diep.

Nu vroeg ik mij af wat geschikte vissen zouden zijn, ik dacht zelf aan goudwindes, of zou de vijver daar toch te klein voor zijn. Een andere optie zouden goudelritsen zijn, alleen die heb ik hier in de buurt helaas niet kunnen vinden in de tuincentra.

Wat is nou de beste keus, een (grote) school goudelritsen of een kleine school goudwindes?

ma, 17/04/2006 - 01:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou kiezen voor een kleine school goudwindes.
Ik vind ze mooier van kleur en ze zijn gemakkelijker te
krijgen!
In eerste instantie wilde ik zelf ook goudelritsen.
Toen ik ze in een vijverspeciaalzaaak gevonden had vielen ze mij ontzettend tegen. Zo bleekjes van kleur !
Veel succes met de aanleg van de vijver !

ma, 17/04/2006 - 02:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat ze mooier zijn wist ik eigenlijk al, het ging meer om of het wel mogelijk was die goudwindes. Er bleek een fout in mijn ontwerp te zitten (veel te kleine diepe zone). Nu heb ik maar iets totaal nieuws gemaakt. Resultaat: wateroppervlak = 4.5m2, inhoud = 2400 liter. Weer dezelfde dieptes.

Ik neem aan dat zo'n 7 á 8 goudwindes dan toch wel moet kunnen?

ma, 17/04/2006 - 11:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat u een siervijver gaat aanleggen is prachtig en ik heb al heel vaak gelezen dat mensen dat gingen doen. Maar wat ik dan dikwijls vreemd vond was dat het hen eigenlijk meer ging om het hebben van vissen dan om een mooie waterpartij.
De vissen die u noemt zijn mooie vissen, snelle zwemmers, en als ik daaraan denk dan is uw vijver van 4,5 m2 niet groot te noemen.
Is het nou niet beter om eerst een mooie waterpartij aan te leggen met rondom turven, stenen en bijbehorende planten, enz. en om dan later eens aan vissen te denken?
Dit is nu geen kritiek op u, maar meer een algemene opmerking. Een mooie vijver met een bewonderenswaardige aankleding heb je niet zomaar. Je bent dan met de natuur bezig en dat vraagt tijd en geduld. Het duurt soms jaren eer het echt naar je zin is en het hebben van vissen moet daarbij toch ondergeschikt zijn? Of niet?

ma, 17/04/2006 - 11:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Teerl, het gaat zeker niet meer om het hebben van vissen dan een mooie waterpartij, als dat zo was kon ik de huidige vijver gewoon houden en er niks aan veranderen. Ik ben van mening dat het beide belangrijk is, je wilt natuurlijk de vijver zelf zo mooi mogelijk maken. Dus zorgen voor verschillende zones, mooie natuurlijke rand, genoeg planten om het biologisch evenwicht te creëren en in stand te houden. En bovenal ook mooie planten.

Een vijver kan dan ook heel mooi zijn zonder vissen als je veel planten gebruikt, maar mijn doel met deze vijver is juist een mooie combinatie tussen planten en vissen. Nu ben ik overigens zeker niet van plan om meteen vissen in de vijver te doen, ik vroeg het meer ter orientatie.

Even nog een vraag, hoe groot worden goudwindes nou echt in de vijver want ik lees op iedere site wat anders. De één zegt dat je erg veel geluk moet hebben om ze 30cm of groter te krijgen, de ander zegt 35 á 50cm. Dus iemand die uit ervaring kan spreken en mij kan vertellen hoe groot de goudwindes bij hem/haar zijn?

ma, 17/04/2006 - 13:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jelle, bedankt voor je goeie reactie.
Hoe groot die vissen kunnen worden weet ik niet. Ik denk dat het ook met de ruimte te maken heeft. In de vrije natuur worden ze het grootst en daar zal de ruimte en vooral de stroom van het water een rol in spelen.
Met mooie vissen in mijn vijver ben ik vaak teleurgesteld geraakt omdat de katten telkens weer 's nachts kans zagen om ze te vangen. Ik heb nu geen vijver meer, maar mijn buurman heeft een vijver met een mooie kom van ruim vier meter en wel zeven meter lang. Prachtig, maar daar komt regelmatig de reiger. Die zien wij dan kokhalzend wegvliegen of op de schoorsteen zitten om zijn slag te slaan.

Welke vissen in de vijver?
ma, 17/04/2006 - 14:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Problemen met reigers en vissen valt hier heel erg mee. Af en toe komt er een reiger maar die vist alleen maar bij de buren, die hebben zo'n vijver met veel te veel vissen erin. In onze tuin komt nooit een reiger, zal denk ik komen doordat het hier erg druk is met andere vogels en onze kat. Het hebben van een kat is bij ons dan ook weer een voordeel, daardoor komen er geen andere katten in de tuin en hij is te lui/langzaam om vissen te vangen.

De kat heeft het bijvoorbeeld nog steeds niet voor mekaar gekregen om een goudvis uit onze "vijver" te vangen terwijl hij met z'n poot bijna bij de bodem kan als hij aan de kant zit.

Onderwerp gesloten