Windes te groot voor vijver

29 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/03/2011 - 20:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Windes te groot voor vijver

Vandaag alle vissen weer gezien en ik schrok eigenlijk.De windes zijn flink gegroeid.Ben bang te,vijver 220/220 veel zuurstofplanten en ruimte om te zwemmen is er nog.Moet ik ze toch op het prikbord zetten hier of valt het mee.

Windes te groot voor vijver
zo, 13/03/2011 - 20:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

nog een foto

Windes te groot voor vijver
zo, 13/03/2011 - 20:28
Polplastron

Je waterkwaliteit lijkt me alvast zo op het eerste gezicht wel in orde: helder water, goed groeiende zuurstofplanten. Ik vermoed dat het best wel mee zal vallen. (Tenzij je natuurlijk een UV-lamp gebruikt; in dat geval is het onmogelijk om op het gezicht te zien of de waterkwaliteit goed is).

zo, 13/03/2011 - 20:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de snelle reactie.Hier geen pompen/filters en lampen.Alles puur natuur.De zuurstofplanten moeten hier het werk doen.Dus kan nog?

Windes te groot voor vijver
zo, 13/03/2011 - 20:58
Bommie

Hallo MHofman,

Ik wil even reageren op jouw vraag. De beste maximumnorm die je aan moet houden is bijvoorbeeld voor de eerste 5m2 wateroppervlak 2 vissen per m2. Iedere volgende 5m2 wateroppervlak 2 vissen per 5m2. Dus bijvoorbeeld in een vijver met een wateroppervlak van 20m2 mogen dus maximaal 5 x 2 en
3 x 2 is samen 16 vissen. Met deze norm ga ik uit van een normaal aangelegde vijver en vissen van ongeveer 10cm lengte. Als je dan grotere vissen koopt, dient dus het aantal te worden verminderd. Welke zuurstofplanten heb jij in de vijver staan? Dat is namelijk heel belangrijk voor het overleven van de vissen. Ik begrijp dat jij geen filters en pompen in de vijver hebt en alles puur natuur is, dat heb ik namelijk zelf ook. Als je aanhoudt dat je voor 1000 liter water één mandje met zuurstofplanten nodig hebt, dan zit je goed. Een mandje bestaat uit vier bossen. De beste en meest zuiverende zuurstofplant is namelijk het glanzend fontuinkruid, en als je er daar genoeg van hebt staan, gaat alles goed in de vijver.

Hartelijke groeten,

Riber

zo, 13/03/2011 - 21:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Weet de namen niet van de zuurstofplanten maar op foto 2 zie je ze en heb er voldoende in.De vijver heb ik al een paar jaar en de vissen groeien de windes dus de andere niet meer zo lijkt het.Heb in totaal 11 vissen maar er zijn wel jongen bij gekomen zag ik.

zo, 13/03/2011 - 21:41
Polplastron

Die normen vind ik goed, maar je uitleg is niet volledig: bij de grootte van die visjes moet je natuurlijk uitgaan van de volwassen lengte: kleine goudvissen, windes, karpers e.d. worden ook groot.

Of de ene zuurstofplant beter is dan de andere wil ik niet bestrijden, maar je moet wel rekening houden met het feit dat niet alle zuurstofplanten even goed groeien in iedere vijver. Als hoornblad of waterranonkel het in deze vijver goed doet, zie ik geen reden om dit te vervangen.

Niet enkel zuurstofplanten zuiveren het water overigens. Ook de moerasplanten halen voeding uit het water. Niet voor niets wordt riet gebruikt in waterzuiveringsinstallaties.

In mijn koivijver (wel met lava-filter) gebruikte ik destijds heel wat oeverplanten die ik in fijn grind plantte om ze te dwingen hun voedsel uit het water te halen: planten als Thalia, Irisinfo-icon, Pontederiainfo-icon, e.d. deden het op deze manier heel goed. Verder was bij mij ook alles puur natuur: geen chemicaliën en ook geen UV-toestanden.

Overigens verstoort niet enkel een overbezetting van vissen het ecologisch evenwicht: ook (over-)voederen zorgt voor extra afval.

Ik zou misschien toch een zonnebaars of andere kleine roofvis uitzetten om broed tegen te gaan, maar niet meer dan één, anders gaan die weer kweken!

Groeten,

Pol

zo, 13/03/2011 - 21:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Denk dat de jongen 8stuks denk ik komeetstaart /shubunkin zijn.

Windes te groot voor vijver
zo, 13/03/2011 - 21:42
Bommie

Hallo MHofman,

Als ik zo de foto bekijk, dus foto twee, dan heb ik het idee dat jij ongedoornd hoornblad in de vijver hebt, wat betekent dat dit een goede vijverplant is, het is een drijvende zuurstofplant voor de halfschaduw. Deze planten kunnen in de schaduw leven en met een kleine hoeveelheid licht halen zij tijdens het assimilatieproces namelijk veel kooldioxide uit het water, het water wordt dan hierdoor basisch, hetgeen dan leidt tot het neerslaan van calcium en magnesiumzouten op de bladeren, het lijkt dan of er een laagje kalk op de plant zit. Het is een goed waterzuiverende plant, maar direkt zonlicht verdraagt deze plant dus niet, want dan wordt de plant lichtgeel en valt uit elkaar, het is een goede schuilplaats voor dieren deze plant. Als jij bijvoorbeeld ook nog zorgt dat je waterpestplanten in de vijver hebt staan, dan is dit een goede medicijn voor de vissen. Als ik zo jouw aantal vissen bekijk, dan denk ik dat je net toekunt met dit aantal, en weet je de natuur regelt het vanzelf wel hoor, als er teveel vissen zijn, dan raak je er toch nog wel eens eentje kwijt. Heb jij ook een zonnebaars in de vijver? Dat is namelijk een hele goede vis om schadelijke insekten te vangen. neem in ieder geval nooit meer dan 1 zonnebaars, want zij vermenigvuldigen zich heel snel. Als jij wilt weten hoe glanzend fontuinkruid eruit ziet dan zal ik jou een foto van deze plant laten zien. Het zou nog beter zijn als je van dat glanzende fontuinkruid ook een bosje of twee zou kopen, zo houd je je vijver heel helder en de vissen blijven er ook gezonder door.

Ik hoop je hier wat mee te hebben kunnen helpen en als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel.

Groetjes,

Riber

zo, 13/03/2011 - 22:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Weet niet of dat de plant is want mijn vijver staat vol in de zon.Heb verder nog vedenkruid erin flink teruggesnoeid.Een foto graag zegt altijd meer .Een zonnebaars die komt niet in mijn vijver ik hoor daar erg veel verschillende dingen over.De windes hebben ruimte nodig en de andere natuurlijk ook en alles groeit dus vandaar mijn vraag.

ma, 14/03/2011 - 00:51
Polplastron

Wat hoor jij over zonnebaarzen?

ma, 14/03/2011 - 14:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

De zonnebaars is een roofvis,die soms ook de andere vissen kan verwonden.Natuurlijk eet hij ook kleine visjes en larven.Maar dat doen mijn windes ook.Verder heb ik vaak kikkers en salamanders op bezoek en wil die graag houden.Misschien is het allemaal een broodje aap maar moet ik het risico nemen dat het fout gaat? En er toch 1 bijzetten mensen met ervaring? Hoor het graag!

ma, 14/03/2011 - 14:43
Polplastron

De zonnebaars heeft wel een eigen territoriumpje: wie of wat zich daarin waagt wordt weggejaagd. Er heeft er zo ooit eentje in mijn tenen gebeten haha! Schade aan mijn vissen heb ik er echter nooit door gehad.

Windes eten wel larven en insecten, maar eten volgens mij minder visbroed, maar ik kan me vergissen hoor!

ma, 14/03/2011 - 20:40
dag

Hallo Mhofman

Welke zuurstof planten zien we nu op de foto's?
Ben ook opzoek naar zuurstof planten die het hele jaar toch nog te zien zijn.

grtjes dag

ma, 14/03/2011 - 21:15
Polplastron

Misschien kan Mhofman eens een takje uit het water nemen en fotograferen?

ma, 14/03/2011 - 21:17
Bommie

Hallo MHofman,

Ik weet niet hoe lang jij de vijver al hebt, maar wat betreft het vissenaantal, zou je het nog best zo kunnen laten op dit moment. Na 5 jaar heb je eigenlijk pas kans dat er teveel vissen in de vijver komen, kleine visjes worden ook vaak opgegeten door hun eigen ouders of door de zonnebaars. Zelf heb ik een vijver van 2.20 x 3 meter met 3500 liter water. In deze vijver heb ik 11 vissen van 10cm, bij elkaar dus totale lengte van alle vissen 110cm aan vis. Ik zou mij er nog geen zorgen om maken en het rustig nog zo laten. De natuur regelt het zelf vaak wel. Wat de zonnebaars betreft is het namelijk heel belangrijk om die toch in de vijver te hebben, maar nooit meer dan één, want ze vermenigvuldigen zich gigantisch. Het is uiteraard aan jou of jij die wilt, maar zelf zou ik het je zeker aanraden. De zonnebaars is namelijk erg nuttig, hij eet bijna alle vijanden van de vissen, geen grote kevers, alleen de larven in een vroeg stadium. Zonnebaars is dol op regenwormen. De zonnebaars eet namelijk de larve van de geelgerande waterkever en ook de kever zelf. De geelgerande waterkever is een hele gevaarlijke kever, zo ook de libellelarve, bloedzuigers en karper of visluis. Wat ook een hele goede plant is voor de vijver dat is namelijk waterpest, waterpest is een goed laxeermiddel voor de vissen.

Groetjes,

Riber

P.S.: ik wil graag een foto sturen maar krijg het helaas niet goed voor elkaar, probeer het nog een keer, misschien lukt het dan.

ma, 14/03/2011 - 21:41
Bommie

Hallo MHofman,

Het is mij gelukt om de foto te plaatsen van het glanzend fonteinkruid.

Zo ziet deze er uit:

Groetjes,

Riber

Windes te groot voor vijver
ma, 14/03/2011 - 22:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de foto,zal morgen een foto maken van mijn zuurstofplanten.Ze blijven de hele winter groen en groeien nu alweer.En iedereen bedankt voor het meedenken.Zal ook de vijver erop zetten zo krijgen jullie een idee of de vissen ruimte genoeg hebben.

di, 15/03/2011 - 17:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier de foto van de zuurstofplant,heb hem in een bakje water gelegd.

Windes te groot voor vijver
di, 15/03/2011 - 17:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze foto van een groot deel van de vijver,hier vandaag nog geen zon gezien vandaar wat donker.Hoop dat de vissen voldoende ruimte hebben en allemaal kunnen blijven.Groet mhofman

Windes te groot voor vijver
di, 15/03/2011 - 17:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog een foto

Windes te groot voor vijver
di, 15/03/2011 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb andere op dit forum even gevraagd.Antwoord Kranswier en zou best kunnen,leuk verhaal op internet over dit plantje.Groet mhofman

di, 15/03/2011 - 22:25
Polplastron

Zo op het eerste gezicht vind ik die vissen precies nog niet te klein behuisd. Erg ruim is het misschien allemaal niet, maar ik zou me geen zorgen maken.

Kranswier is inderdaad een kanshebber. Ik heb die echter nog nooit in de handel gezien ... Waar heb je dat gehaald?

di, 15/03/2011 - 22:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb van mij broer een mand met planten gekregen uit zijn vijver toen die net klaar was.Heb ze eigenlijk ook nergens in een vijverboek gezien,vandaar dat de naam moeilijk te vinden was denk ik.Er staat hier genoeg dus liefhebbers ! moet ze straks weer snoeien en ze zitten in bakken.Groet mhofman

do, 17/03/2011 - 09:21
birdwatcher

De geelgerande waterkever is een hele gevaarlijke kever, zo ook de
libellelarve, bloedzuigers

volslagen onzin

do, 17/03/2011 - 23:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarschijnlijk geen kranswier,Heb de mensen een @ gestuurd die daar veel belangstelling voor hebben nogal zeldzaam.Zei zeggen dat het naaldkruid is.Goede zuurstofplant maar woekert nogal.Zelfs kooi laten de plant met rust.

di, 05/04/2011 - 02:31
M@@ike

Iets anders, ik zou heel graag een stukje van dit naaldkruid willen kopen van je. Ik ben er al een poosje naar op zoek in verschillende tuincentra, tot nu toe zonder succes. Volgens mij is het een sterk plantje wat best opgestuurd kan worden in wat vochtig papier oid. Natuurlijk betaal ik de verzendkosten.
Ik wil het risico wel nemen. Misschien kun je contact met me opnemen?
Alvast bedankt!

di, 05/04/2011 - 16:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ M@@ike,heb nog wel wat voor je.Jammer dat je niet op het prikbord hebt gekeken.Daar had ik een hele mand opstaan die ik eruit heb gehaald.Nu worden het denk ik wat kleine plantjes.Als je die wil hebben zal ik morgen kijken of ik erbij kan komen zonder d

di, 05/04/2011 - 22:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zal vast lukken,weet niet of het verstandig is om je adres hier neer te zetten waar het naartoe moet.De plant krijg je van me alleen de verzend kosten dus.Misschien weet iemand hoe je dit doet.Misschien via een link maar zelf zou ik niet weten hoe.

Onderwerp gesloten