Apenboom wortels

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 10/07/2012 - 00:53
Maickel

Apenboom wortels

Beste mensen,

Ik hoop hier antwoord te kunnen vinden op mijn vraag.
Al jaren zijn we de trotse bezitters van een slangenden of apenboom (Araucariainfo-icon araucana). Deze hebben we als levensboom gekregen en willen we voor geen geld kwijt.

Met onze oude buren hadden we een gezamenlijke voortuin waar de boom stond/staat. De Tuin is echter jaren geleden al opgeheven en de opritten zijn bestraat. Is al zeker een jaar of 8 het geval. Er is ook ruimt rond de boom.

Nu beginnen de laatste 2 jaren wortels omhoog te komen terwijl er aan de situatie niet veranderd is.
Mijn buren, met wie we een prima band hebben, ervaren nu wel last van de boom daar de oprit omhoog komt en tegels los gaan zitten.

Wat kan ik hier nu aan doen zodat de boom behouden blijft en natuurlijk ook de oprit en goede relatie met onze buren.
Ik wil natuurlijk niet zomaar wortels door gaan hakken en daarmee misschien de boom instabiel maken of zelfs door.

Graag hoor ik natuurlijk of hier iemand een oplossing weet.

di, 10/07/2012 - 08:49
tuinprins

Niet zo eenvoudig te beantwoorden.

Araucariainfo-icon maakt een enorme penwortel. Dit is dus de hoofdwortel die recht naar beneden gaat en wat in de praktijk betekent dat de slangenden zeer moeilijk te verplanten is, zelfs op jonge leeftijd. Ik VERMOED dat als je de wortels die omhoog komen verwijdert dit niet direct nadelig is voor de boom omdat dit niet de hoofdwortel is. Ik ben hier echter niet zeker van. Ook bestaat de kans dat op het punt waar je de wortel verwijdert er nieuwe wortels worden gevormd die op termijn dezelfde problemen veroorzaken.

Ik denk dat het feit dat de boom in bestrating is komen te liggen de directe oorzaak is van het omhoog komen van de wortels. Het kan zijn dat bij de bestrating de wortels zijn beschadigd en de boom op het beschadigingspunt nieuwe wortels heeft gevormd die nu voor problemen zorgen. Ook leidt verharding tot verdichting van de bodem en dus tot zuurstofgebrek voor de wortels. Niet voor niets is het assortiment van bomen die tegen bestrating kunnen tamelijk beperkt. Een boom die minder goed tegen verharding kan gaat kwijnen of laat zijn wortels zoeken naar een betere omgeving.

Gegroet, de tuinprins

di, 10/07/2012 - 10:25
birdwatcher

Araucariainfo-icon maakt een enorme penwortel. Dit is dus de hoofdwortel die recht
naar beneden gaat en wat in de praktijk betekent dat de slangenden zeer
moeilijk te verplanten is, zelfs op jonge leeftijd. Ik VERMOED dat als je de
wortels die omhoog komen verwijdert dit niet direct nadelig is voor de boom
omdat dit niet de hoofdwortel is. Ik ben hier echter niet zeker van. Ook
bestaat de kans dat op het punt waar je de wortel verwijdert er nieuwe wortels
worden gevormd die op termijn dezelfde problemen veroorzaken.

Wat een onzin Tuinprins.
Aleen bomen die van zaad opgekomen zijn hebben een penwortel,bomen van de kwekerij hebben deze niet meer door het verplanten.
je schrijft zelf dat de slangenden heel slecht te verplanten is maar dat je wel wortels mag verwijderen,als dat zo zou zijn kon je ze ook wel gemakkelijk verplanten
het verwijderen van de wortels heeft wel degelijk grote invloed op de boom.
ze gaat er slecht van groeien en in het slechste geval valt ze om.
Ps. de wortels komen niet omhoog maar duwen de bestrating op vanwege hun dikte groei.

di, 10/07/2012 - 12:10
tuinprins

Birdwatcher schreef: 'Aleen bomen die van zaad opgekomen zijn hebben een penwortel,bomen van de kwekerij hebben deze niet meer door het verplanten.'

Veel bomen die een penwortel maken, worden op een kwekerij inderdaad diverse keren verplant zodat ze een goede (wortelrijke) kluit maken. We zien dit bijvoorbeeld bij eiken en pinussen. De Auracaria is echter een lastig geval want die verdraagt beschadiging van de penwortel zeer slecht. Grotere exemplaren van de slangenden uit de volle grond worden door kwekerijen weinig aangeboden omdat de uitval erg groot is. Je moet maar eens aan Gebr. van den Berk in Sint-oedenrode vragen of de slangenden goed te verplanten is!

Ik heb mijn antwoord met het nodige voorbehoud gegeven (VERMOED was niet voor niets met hoofdletters geschreven!) Het was geschreven met in het achterhoofd de gedachte dat in DEZE situatie het enige alternatief voor het verwijderen van de probleem veroorzakende wortel het vellen van de boom is. Bovendien is Araucariainfo-icon een boom die goed vaststaat en niet gemakkelijk omwaait door zware windstoten (zoals bijvoorbeeld Robiniainfo-icon). Ik vind het verwijderen van een wortel dus een risico dat te overzien is. Als je echter slapeloze nachten hebt omdat je bang bent dat de boom na het verwijderen van de wortel in kwestie bij iedere onweersbui of storm om zal vallen dan zou ik de boom omdoen.

di, 10/07/2012 - 12:33
WiPe

Penwortels worden nog veel te vaak als een soort ondergrondse stam gezien die recht naar benden de grond in groeit. In de praktijk verliest de penwortel al snel zijn dominantie ten voordele van de laterale wortels. Als bomen investeren in een diepe penwortel dan kost hen dat een pak energie. De boom moet uit de vorming van zo'n diepe penwortel ook voordeel kunnen halen. En dat voordeel is er niet in onze Nederlandse en Vlaamse bodems.

Om op het onderwerp terug te komen: kappen van de wortels is niet nodig. Er is genoeg know-how beschikbaar om wortels en verharding te combineren. Maar over welk soort verharding gaat het hier en wat is de belasting die de verharding moet kunnen dragen? hoe ver ligt het pad van de boom?
Aan de hand van deze zaken kan de juiste technische oplossing voorgesteld worden.

di, 10/07/2012 - 13:46
birdwatcher

in de gemeente Emmen zijn een aantal jaar geleden vele Slangendennen verplant,deze waren door de dierentuin bij particulieren gekregen omdat ze te groot geworden waren.
Het Noorderdierenpark had dit in een atvertentie gezet omdat ze de bomen wilden gebruiken om een deel Patagonie na te bootsen,hier waren bomen bij van meer dan 30 jaar,meer dan 90% leeft nog steeds.

di, 10/07/2012 - 16:47
Mosmanneke

Als de oprit omhoog komt door de wortels zul je ter wille van de goede vree daar de wortels moeten verwijderen. De consequentie die dat eventueel voor de boom heeft zul je voor lief moeten nemen. Na verwijdering ben je toch weer voor geruime tijd van dit probleem af.

di, 10/07/2012 - 19:46
Maickel

Allereerst wil ik jullie graag hartelijk danken voor de al gegeven reacties en adviezen.
Het lukt me helaas niet een foto te plaatsen. Qua MB te groot.

Ik geef nog wat antwoord op hier gestelde vragen. De bestrating bestaat uit klinkers. De boom schat ik op ongeveer 8 á 9 meter hoog. De “cirkel” die niet bestraat is heeft een diameter van 125 cm. De boom is door ons ongeveer 20 jaar geleden gepland en toen was het nog maar een klein boompje. Functioneel gezien gaat het om een oprit waar auto's moeten kunnen staan. (dit qua bealsting vd verharding)

Wellicht nog even goed om te herhalen: de situatie zoals de boom staat met deze bestrating is al ongeveer 8 jaar zo. Het is de laatste 2 jaar dat de bestrating omhoog komt.
De boom kappen of weghalen is niet echt een optie voor me daar hij, zoals ik al aangaf, een “levensboom” is. (van mijn ouders gekregen die al een tijd overleden zijn)

di, 10/07/2012 - 19:48
D_SDennis

Niet zelden gaat het om slechts dunne wortels die inderdaad door diktegroei de verharding wat opdrukken. Mits je weet waar je mee bezig bent kan het verwijderen van enkele van deze wortels echt geen kwaad. Zij dragen meestal in mindere mate bij aan de stabiliteit. Dus wellicht eerst eens wat bestrating omhoog halen, kijken over wat voor wortels we het hebben en dan eens een beslissing nemen.

Over penwortels, de bodem bepaalt of er wel of geen penwortel zal ontwikkelen. Natuurlijk hebben bepaalde bomen de neiging eerst een pen te ontwikkelen, maar als die pen een zuurstofloze laag, verdichte laag of grondwater tegenkomt, gebeurt er niets meer en ontstaat een anders dan verwacht wortelgestel.

Realiseer je ook dat een grote boom niet altijd samengaat met een strak plaatsje. De boomwortels worden dik en dat is normaal. Niet normaal is een verhardingslaag op de wortels, dat is wat wij nu eenmaal graag willen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag