boerenjasmijn snoeien?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/10/2011 - 17:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

boerenjasmijn snoeien?

Beste mensen,
Ik heb op dit forum (en elders) veel berichten gelezen over snoeien van boerenjasmijn. Er wordt gezegd dat direct na de bloei snoeien het beste is. Sommigen zeggen dat je helemaal niet hoeft te snoeien, maar ik lees ook dat een 'verjongingssnoei' nodig kan zijn, en dat je die ook in de herfst kunt doen.
Onze boerenjasmijn is nog nooit echt gesnoeid. Hij staat er nu 4 jaar, maar bloeit heel matig. Af en toe is er een tak die bloeit, maar hij bloei nooit helemaal. Hij is ook raar van vorm, mede omdat de buren er aan hun kant een soort hoog riet in de buurt tegenaan hebben gezet, die in juni opeens enorm hoog wordt en de boel in de omgeving een beetje wegdrukt. Maar in het voorjaar tijdens het uitlopen heeft hij dus wel alle ruimte, omdat dat riet dan nog heel laag is. De buurman heeft nu net het riet weer weggekapt (omdat het in het najaar altijd zoveel rotzooi in de tuin geeft) dus ik kan er nu goed bij. Is het raadzaam om de struik nu (of straks als de blaadjes zijn gevallen) te snoeien? Zo ja: hoe?
Dank alvast voor de reacties.

zo, 02/10/2011 - 21:54
RdB

Een boerenjasmijn van 4 jaar bloeit nog niet zo denderend, gewoon te jong. Verjongingssnoei is bij zo'n jonkie ook nog lang niet aan de orde. Je kunt nu wat vormsnoei geven, meer zou ik er niet aan doen. De matige bloei heeft sowieso niets met je snoei (of afwezigheid daarvan), te maken.

Ruud

zo, 02/10/2011 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

OK, Ruud, dus voor de bloei is het misschien niet nodig, maar de vorm is slecht, de takken groeien kris-kras door elkaar heen, en ook de takken zien er al verhout uit. Voor de vorm lijkt het me goed om te snoeien...
Nu? Over en maand? Of in het voorjaar?

ma, 03/10/2011 - 00:05
RdB

Zie mijn eerdere antwoord,

Ruud

ma, 03/10/2011 - 00:32
tuinprins

Boerenjasmijnen zijn nu eenmaal wat warrige groeiers. Als de plant nu al te groot wordt dan is de plant een verkeerde keuze geweest.

Gegroet, de tuinprins

ma, 03/10/2011 - 11:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hij is zeker niet te groot voor onze tuin, Tuinprins, maar ik las ergens dat je jonge takken nodig hebt voor de bloei. Dat je echt elk jaar moet snoeien om de bloei te bevorderen, en dat je (als je dat zoals ik niet hebt gedaan) de oude takken moet weghalen. Vandaar....

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag