cornus kausa

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 03/06/2014 - 16:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

cornus kausa

wij hebben twee stuks cornusinfo-icon kausa in onze tuin, één ervan is drie jaar oud en heeft nog nooit gebloeid, in de zomer wordt deze al vuurrood, die andere is twee jaar oud en bloeide het eerste jaar al, bestaan er cornussen die nooit bloeien?

met vriendelijke groet,
Gonny Berendsen

di, 03/06/2014 - 21:20
tuinprins

De gewone Cornusinfo-icon kousa (niet 'kausa') wordt doorgaans vermeerderd door zaaien. Het gevolg is een natuurlijke variabiliteit. Dit kan tot uitdrukking in wanneer de plant voor het eerst gaat bloeien. Cornus kousa bloeit meestal voor het eerst als de plant tussen de 5 en 10 jaar oud is.

Benaamde soorten van Cornus kousa (bijv. China Girl, Milky Way, Schmetterling en Satomi) worden vermeerderd door enten. Hierbij gebruikt men een onderstam van een gezaaide Cornus kousa waarbij een takje van de benaamde soort op de onderstam wordt 'geplakt'. Geënte soorten kunnen al redelijk snel gaan bloeien (2-4 jaar na enten).

Het verschil tussen twee Cornus kousa planten wat betreft eerste bloei kan dus verklaard worden door 1. natuurlijk variabiliteit a.g.v. vermeerdering door zaad en 2. of het om een geënte plant of een gezaaide plant gaat.

Het feit dat de ene Cornus al in de zomer knalrood wordt baart me wel enige zorgen. Cornus kousa kan getroffen worden door een aantal schimmelziektes waar meestal weinig aan te doen is. Komt de plant normaal in het blad? Heeft het blad een gezonde donkergroene kleur? Zie je bruine vlekken op het blad?

Gegroet, de tuinprins

di, 03/06/2014 - 22:43
WiPe

Dat rood worden is een teken van stress. Je kan dan beginnen uitzoeken of en welke infectie de plant zou kunnen aangetast hebben. Maar naar mijn idee heeft dat weinig zin als je niet de oorzaak vindt en oplost. Bij planten die nog niet lang geplant zijn, kan de oorzaak in een slechte standplaats liggen (te nat, te zware grond, bodem vastgereden,...) of aan het aanplanten zelf (te diep, wortelschade bij het planten,...)
Het lijkt mij alvast zinvol dat je dat soort zaken nakijkt en eventueel oplost.

wo, 04/06/2014 - 10:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo tuinprins,
bedankt voor de reactie, de cornusinfo-icon is in het voorjaar prachtig fris groen, mooie bladeren, nooit vlekken op de bladeren, hij wordt alleen prachtig rood, ook dan zijn er geen vlekken te bekennen.

groet,
Gonny

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag