Hekwerk bedekken met klimmers

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 07/04/2011 - 17:17
Marloes

Hekwerk bedekken met klimmers

Hallo!
Wij wonen in een nieuwbouwwijk waar de architect hekken van rond de 2 meter hoog heeft bedacht, met hederaplanten om ze dicht te laten groeien.

Maar helaas: toen wij de bestrating aan het leggen waren kwamen ze véél te laat met de hederaplantjes, wij hebben dus de allerkleinste gekregen die in een smalle strook grond staan. Ze groeien wel, maar traaaaag. Ik wil het liefst het hek zo snel mogelijk dicht hebben met iets groens.

Ik heb morning glories opgekweekt vanwege de mooie bloemen, maar dat blijkt dus een eenjarige te zijn. Heb nu dus andere planten nodig, voor de toekomst. Ik dacht zelf aan siererwt (lathyrusinfo-icon latifolius) en kamperfoelie (heb nu kleine plantjes in kweekbak), en heb van iemand ook hopzaden gekregen. Maar ik ben een beetje huiverig voor hop, al krijgen die planten niet al te veel ruimte om te woekeren. Misschien is het toch wel slim achterin de tuin, waar het door het hek hard waait (en we er dankzij de schuur niet zo op zitten te kijken). Maar ik wil dan weer niet dat de hop de klimsoorten met bloemen overwoekert..

Heeft iemand nog een advies voor me? Het hek staat op het zuiden en erg in de wind. Hartelijk dank!

do, 07/04/2011 - 17:29
Anoniem (anoniem geplaatst)
do, 07/04/2011 - 18:46
WiPe

De meeste klimplanten hebben de neiging om bovenop zo'n hek te gaan liggen en onderaan grotendeels kaal te worden. Dat kun je vermijden door te snoeien. Klimop is wat dat betreft een betere keuze. Eventueel zet je gewoon een grotere maat planten.

do, 07/04/2011 - 23:23
Eib

Ik wil er wel even op wijzen dat veel mensen vergeten dat een wat sneller groeiende klimop ook meer snoeiwerk vergt in de toekomst. Beter om het inderdaad met eenjarige klimmers dicht te laten groeien en over enkele jaren is het hek netjes bedekt met Hederainfo-icon zoals U graag wilt.
De hop zal zeker woekeren en als er bellen inkomen zich ook uitzaaien, dat zou ik niet doen. Eventueel Mina lobata? is 1 jarig en kun je zo aan het einde van het seizoen eventueel weer verwijderen. Maakt wel zaad, maar dat kun je er makkelijk afknippen.

ma, 18/04/2011 - 18:11
Marloes

Mina Lobata is mooi, dank! Ben nu in de weer met kweekbakjes voor eenjarigen.

ma, 18/04/2011 - 18:43
harmony

Oostindische kers?

Hop met bellen vind ik prachtig, maar ooit hadden wij een hop zonder bellen (is dat de man?). Uitgespit, maar hij bleeft terugkomen.
Veel plezier in ieder geval met je nieuwe huis!

wo, 20/04/2011 - 23:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kijk ook eens of de hederainfo-icon niet te nat staat, loopt het water niet in het plantvak waardoor hij slecht groeid. Gele en rode kleur zijn vaak tekens hiervan. Als je het snel dicht wil hebben plaats je toch gewoon een heidemat totdat je Hedera groot genoeg is. Mooie klimmer die ook groen blijft is Lonicerainfo-icon Hendrii. Ook mooi is de passieflora, nadeel is dat hij niet goed winterhard is maar de bloei maakt veel goed.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag