Helleborus Niger slappe bladstengels

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 24/07/2018 - 13:40
weegschaal22

Helleborus Niger slappe bladstengels

Ik heb 4 witte Helleborussen Niger in de tuin staan, afgelopen winter gepoot. De standplaats is eigenlijk niet goed voor in de zomer, omdat de zon er vanaf 13 uur pal op schijnt. Daarom scherm ik de helleborussen af met een doek zodat ze niet in de felle middagzon staan. Dit ging een tijdje goed.

Nu ineens van de 1 op de andere dag hangen van 2 van de helleborussen de bladstengels slap. Ook sommige nieuwe scheuten zijn slap. De stengel voelt ook niet meer stevig aan, meer een slappe vaatdoek en de stengel staat ook niet meer rechtop maar valt op de grond. De andere helleborussen zijn goed en stevig.

Ik kom er maar niet achter wat dit is.

*) Komt dit door de warmte? (er staan wel doeken voor tegen de zon)

*) Geef ik teveel water? (ik heb een vochtigheidsmeter en ik steek die in de grond bij de helleborusinfo-icon en dan slaat hij uit naar behoorlijk vochtig, ik heb gelezen dat hij geen natte voeten mag hebben, misschien moet ik wachten met water geven totdat de meter eerst in het rood komt te staan (droogte) en dan pas water geven).

*) Heb ik ze eerst te droog laten staan wat ik me niet kan voorstellen want ik geef nu met deze droogte mijn tuin netjes water?

De helleborussen hebben in het voorjaar netjes siertuinmest en kalkkorrels gekregen.

Wat moet ik nu doen met die slappe stengels? Afknippen? En wil dit zeggen dat ik in de winter nu geen bloemen meer krijg nu er slappe stengels zijn?

Alvast bedankt voor de reacties!

di, 24/07/2018 - 13:47
GreenConnection

Helaas denk ik dat hier sprake is van wortelrot. Een lichtvochtige plaats is prima, maar drijfnat is teveel. Waarschijnlijk zitten de slappe scheuten los en kun je ze er zo uittrekken.

di, 24/07/2018 - 14:23
weegschaal22

k heb aan de slappe scheuten/bladstengels lichtjes zitten trekken, maar ze laten nog niet los. Bij de andere Helleborusinfo-icon gingen ze pas na een tijdje los zitten en die kon ik inderdaad eruit trekken. 

Zo gek, ik geef 2 x per week de border water en dan doe ik geeneens zoveel water bij de Helleborus. Meestal alleen even de bovenkant van de aarde wat vochtig maken omdat de bovenlaag zanderig is. Is dan dit toch te vaak?

Hoe vaak geef je dan zo'n Helleborus in de zomer water met deze temperaturen? Lichtvochtig is standje 5 op de vochtigheidsmeter. bij mij slaat hij meer uit naar 7 a 8, tegen het natte aan. Je denkt er goed aan te doen met deze temperaturen water te geven, maar dan toch teveel.

Krijgt de Helleborus nu nog bloemen in de winter als het wortelrot is? Er zijn immers nog bladeren intact. Ik denk dat de helft slap hangt. 

di, 24/07/2018 - 14:35
GreenConnection

De slappe delen zullen niet bloeien.

Het komt vaker voor dat Helleboris niger moeilijk aanslaat. Deels doordat veel planten voorgetrokken worden aangevoerd en dan is de vut er in de tuin al snel uit. Eenmaal het eerste jaar door, lukt het vaak wel.

Anderszins komt er nog veel virus voor in deze soort, met gevolg verwelking. Helleborusinfo-icon orientalis heeft daar geen last van en is daardoor veel sterker.

di, 24/07/2018 - 14:48
weegschaal22

Bedankt voor je reactie. Ik kan dus de slappe stengels gewoon afknippen. Als hij het niet redt, dan ga ik Orientalis aanschaffen, want het blijven prachtige bloemen die in de winter je tuin sieren. Ik neem aan dat ook de Orientalis niet te nat mag staan. Deze ook dan licht vochtig?

di, 24/07/2018 - 16:08
GreenConnection

Helleborusinfo-icon orientalis wil graag in de zomer licht vochtig staan.

di, 24/07/2018 - 20:55
Carib

Niger is de moeilijkste helleborusinfo-icon voor de tuin. Orientalis is veel gemakkelijker en verdraagt ook veel meer zon. Er zijn tegenwoordig in de winter ook heel veel kruisingen tussen de soorten te koop die makkelijker groeien en bloeien en vaak ook bijzonder mooi blad hebben. 

wo, 25/07/2018 - 09:29
weegschaal22

@ Carib. Heb inmiddels ook gelezen dat de Niger de moeilijkste is. Ik ben benieuwd of ik nog bloemen zal gaan krijgen in de winter. Zo niet, dan wil ik graag de orientalis gaan aanschaffen.
Alhoewel ik dan nog wel moet oppassen dat ik de orientalis dan niet te veel water geef. Maar ja, als het vaak regent buiten is de grond ook vochtig. Dus dan zou je ook snel wortelrot moeten krijgen. Die Orientalis soorten zijn toch ook voorgetrokken in de winter? Is de vut dan niet snel uit deze soort?

wo, 25/07/2018 - 12:06
GreenConnection

H, orientalis wordt ook wel voorgetrokken, maar laat zich veel gemakkelijker planten en slaat meestal snel aan. Ik heb diverse H. orientalis cultivars en die bloeien en groeien uitbundig. Ook probeer ik jaarlijks wat H. niger te planten, maar nog nooit tot een succes. 

wo, 25/07/2018 - 14:03
Carib

De orientalis is in mijn tuin een heel gemakkelijke plant die geen last heeft van vochtige grond en een beetje droogte ook nog wel verdraagt. Het wordt echter wel een heel ander soort plant dan de niger, veel groter en met meer blad en heeft ook wat andere bloemen en vooral ook meer kleuren dan de niger. 

De planten van de Helleborusinfo-icon Gold collection, die in de winter veel worden aangeboden in bloemenwinkels, zijn wel iets duurder, maar in mijn ervaring veelal wel goede tuin- of potplanten. Ik koop ieder jaar wel een of meerdere om het terras op te vrolijken en ik heb er maanden plezier van. Soms is het dan op maar ik heb er ook een aantal al jaren in de volle grond en in een grote pot, die ieder jaar trouw bloeien. Deze kruisingen lijken qua bloem iets meer op een niger dan op een orientalis. Wel verkleuren de bloemen vaak na een tijdje naar roze of groen. 

wo, 25/07/2018 - 14:15
GreenConnection

Mee eens. Echter Helleborusinfo-icon niger verkleurt ook snel naar groen.  

Onderwerp gesloten