help! rupsen op mijn kersenboompje

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 21/06/2007 - 16:13
wiltjer78

help! rupsen op mijn kersenboompje

Gisteren nog niks aan de hand,
nu is 1 tak helemaal ingesponnen en zitten er allemaal oranje rupsen in! Wat kan ik hier tegen doen? Welk middel haalt ze weg? Gewoon zeep proberen?

help! rupsen op mijn kersenboompje
do, 21/06/2007 - 17:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze rupsen zitten er echt al langer hoor. Ze wandelen groepsgewijze door de boom en zodra een takje leeg gegegeten is verhuizen naar het volgende. Gelet op de grootte van de rupsen zullen ze binnenkort wel verpoppen tot vlinders. Niets aan doen dus, de boom hersteld snel van de vraatschade en zo hebben de vogels ook nog wat te eten.

Ruud

do, 21/06/2007 - 17:09
wiltjer78

Dank voor je bericht. Aangezien mn buurvrouw ook een kersenboom heeft, heb ik ook de gemeente om advies gevraagd. Ze waren te druk en konden pas volgende week komen kijken, dus heb ik besloten om de tak af te knippen. Boom is toch nog heeeeel jong. Heb de tak niet verbrand, wat aangeraden werd en ook niet met verdelgingsmiddel bespoten, want dat gaat tegen mn principes in. Ik heb de tak een eind verderop in de bosjes gelegd, zodat de rupsen wel kunnen blijven leven en vlinders of motten kunnen worden. Ik wilde niet het risico lopen dat mn hele boom en andere bomen dood zouden gaan ofzo. Wnat wat weet ik nu van rupsen. Ben wel heel nieuwsgierig wat voor rups het is..
En wat er dus na het poppen uitkomt. Heb nog zitten t***elen om een paar in een potje met blaadjes te doen, maar straks zijn het motten..

do, 21/06/2007 - 23:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kan niet zo gauw op de naam komen, ze vraten vroeger mijn toen nog jonge Leilinde "kaal" (op een paar blaadjes na). Een week of zo nadat ze verpoppen had de Linde al weer blad en naa een paar jaar was de Linde groot genoeg om er weinig last meer van te hebben. De vlinders zijn in ieder geval ordinaire nachtvlinders en geen stralende schoonheden. Ik vind dit soort dierenleven gewoon bij de tuin horen en neem de schade maar voor lief, in ruil daarvoor broeden er 15 paar vogels in detuin (waarvan ik in ieder geval zeker ben, het kunnen er meer zijn) en heb ik egels, padden e.d.

Ruud

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag