hoe krijg ik de grond luchtiger?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/10/2003 - 18:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoe krijg ik de grond luchtiger?

Ik heb een tuin waarvan de grond nogal nat is. Namelijk nieuwbouwgrond. Hoe krijg ik deze luchtiger zodat ik er bollen in kan zetten. Ik heb er al hoop bladeren doorheen geharkt. Wat kan ik nog meer doen zonder een paar kuub te moeten afgraven?

ma, 06/10/2003 - 20:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoek eerst de oorzaak op! b.v. een harde laag is die er dan moet je hem kapotmaken liefst voor je de tuin aanlegt is die al aangelegd dan kan je proberen of het met een paar gaten boren en opvullen met grind wil lukken

ma, 06/10/2003 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

De haan,
Kan je dat ook eens in het Nederlands herhalen? Ik heb er namelijk niets van begrepen. Zo'n lange zin zonder leestekens is gewoon onleesbaar.

di, 07/10/2003 - 11:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Haan bedoelt het volgende:
In nieuwbouwwijken rijden zware vrachtwagens af en aan en verdichten de grond zodanig dat er bijna geen water meer doorgelaten wordt naar de ondergrond en grondwater. Net voor de oplevering van de woningen wordt er een laag dekaarde overheen gestort en dat was dan dat. Het resultaat hiervan is dat bij een natte winter of zomer het water niet weg kan en de plantenwortels gaan rotten en/of ziektes gaan krijgen.
Er zijn verschillende oplossingen om dit probleem op te lossen.
1: Totaal afgraven en van nieuwe aarde voorzien. Dit afgraven moet tot onder de harde laag en wordt zodoende een duur grapje.
2: Laat een boer ( of agrarier resp agrotechnikus ) de tuin diepfrezen. Dit gaat tot een diepte van plm 70 cm. Doe je dit met een paar buren vallen de kosten reuze mee. Nadeel is echter dat er diepliggend bouwpuin mee omhoog kan komen en zo de frees kan beschadigen.
3: De eerlijke tranpiratie methode. Graaf een of meerdere gaten van minimaal 50x50 cm. Zorg ervoor dat deze gaten tot royaal onder de harde laag in de tuin uitkomen. Vul de gaten met grof grind tot aan de bovenkant van de harde laag. de rest van het gat opvullen met gewone aarde. Het teveel aan water zal via deze gaten langzaam afvloeien naar de ondergrond.
4: Heb je alleen te maken met vaste grond zoals klei, kun je er scherp zand en compost doorheen mengen. Ideaal is een mengsel van champion mest met scherp zand. Afhankelijk van de zuurgraad van de grond kun je nog overwegen om er turf door heen te mengen.

Zoals je ziet was de vraag ook zonder leestekens duidelijk.

Wiel

di, 07/10/2003 - 16:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoek eerst de oorzaak op! b.v. een harde laag. Is die er, dan moet je hem kapotmaken (liefst voor je de tuin aanlegt) Is die al aangelegd, dan kan je proberen of het met een paar gaten boren, en opvullen met grind wil lukken.

wo, 08/10/2003 - 03:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe kan ik dan het beste gaten boren? Met een gewone grondboor lukt het niet erg.

wo, 08/10/2003 - 09:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

als de grond zo hard is dat je met een grondboor niet in de grond komt, zul de toch met de schop ( beter is een smalle spade) aan de gang moeten.

Wiel

wo, 22/10/2003 - 00:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik zou er alleen heel veel zand doorheen mengen en heel veel
spitten (een halve meter spitten)niet grote steken spitten maar
kleine steken spitten

Onderwerp gesloten