Ideeën gevraagd voor geurklimmers nieuwe schutting

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 14/05/2007 - 17:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ideeën gevraagd voor geurklimmers nieuwe schutting

Binnenkort ga ik zo'n 12 meter schutting plaatsen tegen de inkijk van het hondenuitlaatpaadje achterlangs mijn tuin.
Een kale schutting vind ik niet erg mooi, én ik ben gek op klimplanten en geur in de tuin (ik heb al boerenjasmijn, seringen, rozen, teunisbloemen -die niet willen bloeien maar alleen erg láng worden, waarom?- enzovoort.)
Ik ben dus op zoek naar een paar soorten klimplanten die een beetje snel willen groeien om de schutting te bedekken met liefst ook heerlijk geurend gebloemte. Ik wil géén gele bloemen (die trekken wespen aan) en liever ook niet nog meer rozen. Het állerliefst had ik een klimmer die het zelf wel kan oplossen, met zo min mogelijk hulp van draadjes enzo, want ik moet helemaal de brede border in om bij die toekomstige schutting te komen... Ik kom zelf op kamperfoelie en jasminuminfo-icon officinale - eigenlijk is het raar dat ik die laatste nog niet heb want die geur is betoverend. Maar ja, 12 meter is wel een heel end. Zijn er nog meer heel lekker ruikende, snelle, vrij zelfstandige klimmers? Of wil ik weer eens te snel te veel tegelijk?

ma, 14/05/2007 - 18:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uit :
"Welke plant waar?"
haal ik nog
clematisinfo-icon flammula
Decumaria sinensis,deze is zelfhechtend
Wisteriainfo-icon sinensis.
Een hele snelle,naar vanille geurende klimmer is Akebiainfo-icon quinata.maar die heeft wel stevige steun nodig aan de schutting.
Bij mij groeit ze langs een latwerk maar kan ook langs een metalen klimrek dat eenvoudig op de schutting te bevestigen is;

ma, 14/05/2007 - 19:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

wat denk je van een Passiflorainfo-icon Coeruela [ofzoXD]
die planten kunnen 3 m. per jaar groeien, zijn gwoon winterhard, als het harder dan -8 is vriezen de stengels wel dood, maar het jaar daarna heb je er gen last meer van, en de bloemen zijn echt PRACHTIG vind ik.

ma, 14/05/2007 - 20:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

De blauwe regen groeit lekker hard, en als hij in het voorjaar bloeit geurt hij fantastisch. Daarna is hij een beetje saai, dan zaai ik er wat ipomea onder, dat klimt erdoorheen en ziet er prachtig uit, alleen ik geloof niet dat dat ergens naar ruikt..

ma, 14/05/2007 - 22:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel simpel wat Lathyrusinfo-icon odoratus langs gespannen draadjes laten klimmen. Mooie kleuren en fantastische geur.

di, 22/05/2007 - 01:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

De akebiainfo-icon quinata is een sterke groeier met mooi blad en in april wonderlijke kleine dieppaarse bloemtrosjes en bij vochtige lucht geven ze een heerlijke geur

Onderwerp gesloten