kaaps viooltje

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 07/12/2012 - 23:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

kaaps viooltje

ik heb een kaaps viooltje, dat bij mijn moeder heeft gestaan. Na haar overlijden heb ik dat meegenomen. Het was overingens het enige plantje wat ze had staan, omdat ze zo slecht kon zien. Het was eigenlijk niet veel meer,maar ....ik heb het plantje nu al 4 jaar hier, en doet het geweldig, het bloeit en groeit prima.
Zo dit was even de inleidng, want wat zag ik tot mijn verbazing vandaag, onder de grote bladeren bleek een hele grote stek te zitten.
Nu is mijn vraag dan ook, kan ik dit weg halen en apart weer in een potje doen. Het is best wel lastig om onder de bladeren te komen, omdat die zo snel afbreken als je niet oplet.
Of doe ik daar de plant geen goed mee, en moet ik het gewoon laten zitten. IK wil natuurlijk dit plantje vanwege de emotionele waarde graag zolang mogelijk bewaren.

za, 08/12/2012 - 01:21
Batdah

Je kunt deze stek gewoon met een schoon en scherp mes afsnijden..maar beter is wat afgebroken bladeren op te potten..aan de voet van de bladsteel ontwikkelen zich kleine plantjes welke je na scheiding apart of allemaal bij elkaar kunt verder kweken..

Ook kun je een blad in de lengte doorsnijden(van de top tot de steel zeg maar halveren) en dit met het snijvlak in de aarde plaatsen..over de volle lengte zullen jonge planten verschijnen..

Ps hou de stekken wel op bodemwarmte en gebruik een niet te vast potgrondmengsel eventueel met perlite erdoor gemengd..

za, 08/12/2012 - 13:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je reaktie. IK heb wel eens geprobeerd om een blad te stekken, maar dat werd niets. Ik ga het nu eens proberen overlangs, en zet het potje dan op de vensterbank, de kachel is nu aan. Misschien dat het dan wel lukt.
Dan kan ik stekjes aan familie geven, da zou leuk zijn!

za, 08/12/2012 - 13:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

en..nog even een vraagje: wat is perlite ? Daar heb ik nog nooit van gehoord, en waar kan ik dat kopen? Tuincentra ofzo?

za, 08/12/2012 - 13:30
Mosmanneke

Even Google raadplegen Bosbloem op 'Perlite' of 'Perliet' dan krijg je een uitgebreider antwoord dan dat men hier kan geven.

za, 08/12/2012 - 14:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt...ja eigenlijk ook wel logischer om ff te googlen!
Toch...bedankt!

za, 08/12/2012 - 17:59
planten118

vermoedelijk is een bladsteel onder in de plant gekneusd,waardoor een stek
is ontstaan,je kunt deze voorzichtig weg snijden en opnieuw oppotten.
om deze plant te behouden kun je gemakkelijk nakomelingen kweken.
snij of breek volgroeide blaadjes met stengel(3 cm.lengte) af. en steek
deze tot de bladschijf ineen potje met grond,matig water geven en niet in de
zon bij kamertemperatuur,na enige tijd zullen op stengel stekjes groeien'als de blaadjes van de stekjes ongeveer 2 - 3 cm doorsnede hebben kun je ze
oppotten.teeltduur vanaf stekken tot bloei duurt 7 - 8 maanden.
Kaaps viooltje =Saintpaulia ionantha,inheems zuid afrika

zo, 09/12/2012 - 12:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

dank je wel voor je reaktie!

Onderwerp gesloten