Snoeien van bomen

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 08/12/2012 - 12:23
tuinprins

Snoeien van bomen

Ieder jaar zie ik weer bomen die onnodig beschadigd zijn bij het snoeien. Ik heb het hier niet over afzichtelijke zaken als het verwijderen van een top uit een boom maar over het onjuist verwijderen van een tak (bijvoorbeeld bij het opkronen van een boom).

Als je een tak van een boom wilt verwijderen dan moet je EERST de tak aan de onderkant inzagen. Als je aan de bovenkant begint heb je grote kans dat de tak afscheurt en daarbij een deel van de schors meeneemt. Dit ziet er verschrikkelijk lelijk uit en verhoogt bovendien de kans op het toeslaan van allerlei schimmelziektes. Dus als je een tak wilt verwijderen eerst de onderkant inzagen. Zo voorkom je dat de schors inscheurt. Bij het aan de onderkant inzagen van een tak moet je natuurlijk wel op tijd stoppen. Als je te ver inzaagt gaat de tak klemmen en komt je zaag vast te zitten. De kunst is om op het juiste moment niet meer verder te zagen. Vaak is het raadzaam om een flinke tak in twee keer af te zagen zodat je minder kans hebt dat je zaag vast komt te zitten.

Voorts is het bij het snoeien van wat dikkere takken belangrijk om de takkraag niet te beschadigen. De takkraag is een kleine verdikking tussen stam en tak. Soms is deze lastig te zien maar hij is er wel degelijk. Google eens op het woord 'takkraag' of 'branch collar' en je vindt talrijke afbeeldingen van een takkraag. Beschadiging van de takkraag leidt ertoe dat de snoeiwond slecht of minder snel dicht groeit. Dit kan er op zijn beurt weer toe leiden dan schimmelziektes meer kans hebben om toe te slaan. Overigens is het ook niet raadzaam om een tak te ver van de stam te verwijderen. Je houdt dan van de lelijke stompjes en vaak zie je hierop allerlei schimmels verschijnen.

Gegroet, de tuinprins

za, 08/12/2012 - 13:24
Mosmanneke

Goeie tips zijn nooit weg!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag