kalmia latifolia

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 25/04/2007 - 21:05
Erica Cleven

kalmia latifolia

Deze plant twee jaar geleden geplant. Vorig jaar niet gebloeit maar wel gegroeid en mooi in zijn blad gebleven.
Mooi groen de winter doorgekomen en er zitten bloemknopjes in.
Nu begint hij sinds twee/drie dagen van ondere eerst rood gespikkeld en dan verkleuring naar geel van het blad te vertonen. (zie foto)Het enige dat ik gedaan heb is gisteren en eergisteren gesproeid ('s avond, niet in de zon) vanwege de droogte. De bladjes vallen af en dit doet de vorm van de struik absoluut geen goed.
Hoe zou dit komen?
Moet ik deze plant bijmesten en waarmee?
De plant houd net als rhodo's van zure grond, hoe zorg ik ervoor dat de grond zuur blijft/wordt?

kalmia latifolia
wo, 25/04/2007 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

je kunt er elk jaar wat rhodogrond of tuinturf bij strooien en ook rhodomest.da`s dus allemaal om het zuur te houden.ook wintergroene planten verliezen blad,in deze tijd van het jaar.het is dus vast heel normaal.overigens heb ik mijn kalmiainfo-icon na een aantal jaar toch uitgespit en vervangen door een loropetalum.de kalmia bleef weinig bebladerd en zag er alleen tijdens de bloei geweldig uit maar de rest van het jaar zieligjes.

do, 26/04/2007 - 00:10
tuinprins

Waarom vallen de bladeren van uw kalmiainfo-icon af? Volgens mij zijn er een aantal factoren die hier verantwoordelijk (kunnen) zijn.

-- De plant staat niet in zure grond. Bij het planten een ruim plantgat maken en dat vullen met zure grond (bijv. rhododendronpotgrond of turf).
-- Gebrek aan bepaalde voedingsstoffenstoffen.
-- Rode puntjes op het blad zijn vaak bladvlekken. Staat de plant zeer beschut zodat het blad lang nat blijft?
-- Reactie op de sterk fluctuerende vochtgehalte van de grond. Kalmia's houden van vochtige grond (is iets anders dan nat), waarbij het vochtgehalte niet te sterk schommelt.

Mest is geen wondermiddel als de planten al ziek of aangetast zijn. Mest zorgt ervoor dat de plant in goede conditie is en daardoor minder snel last krijgt van ziektes en gebreken. Ik gebruik organische mest van Culterra maar er zijn verschillende andere merken (bijv. van DCM).

Gegroet, de tuinprins

do, 26/04/2007 - 21:40
Erica Cleven

Bedankt voor jullie reacties. Ik denk niet dat de plant ziek was. Hij zag er goed uit en hij was geplant tuinturf. Het wisselend vochtgehalte in de grond kan ik wel als oorzaak begrijpen.
Ik geef hem nu maar wat mest en dan wacht ik maar eens even af.

Onderwerp gesloten