Klimplanten planten en snoeien

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 13/05/2013 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Klimplanten planten en snoeien

We hebben de sleutel gekregen van ons 'nieuwe' huurhuis. Eindelijk! Ondanks dat er binnen een hoop gebeuren moet ben ik buiten vooral ook druk aan de slag, want ik wil graag de tuin op orde hebben en heb het de afgelopen jaren (zonder tuin) enorm gemist.

Dus gras gemaaid (stond erg hoog) en tot zover mogelijk was overduidelijk onkruid verwijderd uit 1 gedeelte tuin (hele container inmiddels vol!).
Her en der komen al leuke vaste planten op, dus dat laten we mooi door groeien.

Ook staat er in de voortuin een klimplant, die toen we het huis kwamen bekijken meer dood was dan levend. Inmiddels groeien helemaal bovenin kleine blaadjes, dus die komt tot leven. Helaas is de hele onderkant (zo'n 1,5 meter op zijn minst) helemaal dor zonder vertakkingen.

De vorige bewoonster deed helaas niks aan de tuin, dus ik vermoed dat deze nog nooit of in ieder geval in geen jaren gesnoeid is.

In de achtertuin staat tegen de pergola precies hetzelfde, bovenkant beginnen blaadjes te komen, onderkant droog/dor.

Hoe deze 2 klimplanten (Clematisinfo-icon?) aan te pakken?
Deze zomer zo laten groeien/bloeien, dus aan de bovenkant? En wanneer te snoeien, en vooral hoe te snoeien? Hoe rigoureus kan ik zijn?

Verder wil ik aan 1 gedeelte schutting (die er staat voor de wind) graag een groenblijvende klimop tegen aan plaatsen en ik zat te denken aan toscaanse jasmijn.
Maar als ik die deze week koop en plant hoever komt die dan dit zomer/najaar?

Alvast bedankt voor de reactie! :)

di, 14/05/2013 - 02:44
Draco

De onderzijde is dor maar kennelijk niet dood. Clematisinfo-icon behoudt vaak het verdorde blad waardoor de plant er slordig uitziet. Als je dat niet wenst, is de meest rigoureuze oplossing om de klimplant vroeg in het voorjaar tot circa een halve meter hoogte terug te snoeien. Een bewerkelijker methode met behoud van de hoogte is om de gesteltakken te sparen en de uitlopers daarvan terug te snoeien. Clematis loopt vaak al vroeg uit en je kunt dit gebruiken om het gezonde van het dode hout te onderscheiden.

di, 14/05/2013 - 11:24
Bosvrouwe

Hoi,
Je kan er ook een andere soort voor zetten, en die van het bgin snoeien zoals het hoort, of een klimroos is ook een mooie combinatie!

di, 14/05/2013 - 18:14
satomi

Je kunt beter een foto plaatsen met de 2 klimmers - ook van het blad - dan kan er gerichter antwoord gegeven worden.

Op een goede plek zal de Toscaanse jasmijn jaar flink groeien; hier zo'n 80cm per jaar. Het eerste jaar zal er echter wat minder groei van de takken zijn, dan is de wortelgroei belangrijker voor de plant. Pas wel op met vorst, ze willen nogal eens bevriezen. Meestal lopen ze dan in de zomer daarna wel uit maar het kan ook einde verhaal zijn, zeker bij een jonge plant.

Onderwerp gesloten