leilindes en beukhagen gaan dood????

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 30/12/2007 - 01:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

leilindes en beukhagen gaan dood????

In maart heeft onze hovenier onze tuin aangelegd.
nu lijken er van de 7 leilindes 2 dood te gaan (althans de weinige bladeren die er aan zitten worden bruin en geel). Hebben ze wellicht de laatste 2 maanden teveel water gehad. Volgens ons staan ze vrij diep geplant, de eerste wortels komen we pas op 22 cm tegen. Ook zijn er 30 beuken geplant (rode beuken) om een haag te kunnen worden. Hiervan is 75% al bruin en dor geworden.

wij hebben 2 vragen:
1) onze hovenier oppert om nieuwe leilindes in potten in te graven omdat hij vermoedt dat er misschien rotzooi in de grond zit. Kan dit en groeien de leilindes dan net zo snel en vol als wanneer ze in de volle grond staan? (de lavendel en grassen die naast de stammen van de leilindes staan doen het uitbundig en groeien en bloeien gegeweldig, zou dit kunnen als er rotzooi in de grond zit?
2) Wat is een goed alternatief voor een beukenhaag? we houden niet van coniferen. we dachten zelf aan houten bakken maken en dan een speciale bamboe erin te plaatsen die geschikt is voor hagen, ik kwam ergens op internet de naam phyllostachysinfo-icon bisseti tegen.

bij voorbaat dank voor het meedenken

do, 09/08/2007 - 00:34
mar.ko

Hallo,

Wat vervelend nou!
Ik zou als eerste een grondonderzoek laten doen. Het zou me niks verbazen als het gewoon goede grond is.
Als 2 van de leilindes te diep staan, dan zullen die het moeilijk hebben en misschien niet overleven.
Waren alle bomen van gelijke hoogte toen ze aangevoerd werden?
En zijn ze nu allemaal op gelijke hoogte?
Hoe ervaren is die hovenier? Is het een erkende hovenier, die aangesloten is bij het VHG (Vereniging van Hoveniers en Groenvoerzieners)?
Volgens mij is het zijn verantwoordelijkheid voor het goed aanslaan van de bomen en de haag en moet hij ook garantie geven op zijn werk.
Ik zou niet zo gauw genoegen nemen met een alternatief.

Veel succes er mee
Marja

do, 09/08/2007 - 10:25
birdwatcher

hallo
pas geplante bomen hebben het meestal moeilijk en een vroegtijdige bladval kan hiermee te maken hebben.
Waar je even naar moet kijken is of de bomen die het moeilijk hebben al knoppen gemaakt hebben als dit wel het geval is kun je het beste tot volgend voorjaar wachten met verdere actie,als een hovenier met het voorstel komt om leilindes in potten te planten vraag ik mij af waar hij zijn opleiding genoten heeft ditis n.l. een belachelijk voorstel en gedoemt tot mislukken,als de bomen nu al slecht aanslaan waarom zouden ze dat in een pot dan beter doen.
Ik neem aan dat je de volgende jaren geen zin hebt om 3 keer in de week water te geven zoals dat bij kuipplanten moet.
het eeste jaar groeien ze misschien wel sneller,maar als de garantie verlopen is gaan ze omwaaien door slechte verankering.
Hoe kan deze hovenier vermoeden dat er rotzooi in de grond zit hij heeft toch een ruim plantgat gegraven en dus kunnen zien of er rotzooi in de grond zit.
mijn advies afwachten en je geen oor aan laten naaien eventueel ander bedrijf om advies vragen hierbij niet de naam noemen van de hovenier ivm vriendjes politiek.
mvg Dirk.

do, 09/08/2007 - 12:28
mar.ko

Helemaal mee eens Dirk. Ik ben bang dat hier sprake is van een hovenier die z'n vak niet verstaat.
De hovenier had jullie ook het advies moeten geven het nog even aan te kijken en als de bomen dan alsnog niet aanslaan ze vervangen.
Als de grond vervuild zou zijn dan komt het grondwater toch ook in de potten door de drainagegaten en als er geen drainagegaten in zouden zitten, gaan ze ook dood.
Een kuip op de grond levert geen mooie volwaardige bomen op.
Ook een hele haag die uitvalt ruikt naar fouten van de hovenier.
Alhoewel ik voor jullie hoop dat de haag nog bijtrekt.
Ik hoop dat de hovenier z'n verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat jullie krijgen wat is afgesproken (voor hetzelfde geld).

Marja

do, 09/08/2007 - 13:15
tuinprins

Enkele mogelijkheden:

-- De bomen en beuken zijn te diep geplant. Als je de eerste wortels pas op 20 cm diep tegenkomt dan is dat m.i. te diep.
-- Matige kwaliteit van leilindes en beuken. Dit slaat dan vooral op de kluit. Een plant met een goed vertakt wortelgestel slaat veel beter aan.
-- De planten zijn uitgedroogd tijdens opslag en/of vervoer. Probleem is dat je daar als klant geen zicht op hebt tenzij je ze zelf bij een kweker koopt en uit de grond haalt.
-- (dooddoener) Soms weet je het gewoon niet. Planten zijn net mensen. Waarom wordt iemand 100 en een ander maar 57?

Ik zou het advies van de hovenier om leilindes met pot en al te planten zeker niet opvolgen. Dat de bomen hun blad laten vallen wil lang niet altijd zeggen dat ze dood gaan. Volgend voorjaar kun je pas zeker weten of ze echt dood zijn. Als ze dan echt dood blijken te zijn zou ik door een andere hovenier er twee nieuwe in laten zetten.

Als driekwart van de beuken doodgaat is er volgens mij iets aan de hand met de planten of de bodem. Als de bodem erg slecht is dan had de hovenier U hier op moeten wijzen en voorstellen om de grond te verbeteren.
Soms slaan beuken slecht aan. De precieze oorzaak hiervan is meestal niet te achterhalen. Wel is bekend dat er voor beuken een bepaalde schimmel in de grond moet zitten waarmee hij in symbiose leeft. In de handel zijn middelen verkrijgbaar die het ontstaan van deze schimmel bevorderen. Dit spul is gewoon in het tuincentrum te koop.

Bamboe zou ik alleen in een kippenren aanplanten, niet in een siertuin en zeker niet als haag. Maar misschien komt dat doordat ik niets met bamboe heb. Taxusinfo-icon vind ik mooi maar die is giftig en dan slaan veel mensen al op tilt. Haagbeuk (Carpinusinfo-icon betulus) of Spaanse aak (Acerinfo-icon campestre) zijn andere mogelijkheden.

Gegroet, de tuinprins

zo, 12/08/2007 - 17:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat een herkenning! Bij ons zijn in april dit jaar door een hovenier 2 leilindes geplant en ook die zijn nu niet prachtig volgegroeid, zoals ik dat voor ogen zag. De blaadjes zijn nog erg klein en hebben rare bruine spikkels.
Inmiddels heb ik ook meer informatie opgezocht hierover en waarschijnlijk is het bij ons een combinatie geweest van een zuurstoftekort (ze hebben ze geplant voordat we de tuin opgehoogd hadden, dit wisten zij ook, en er een bak van +/- 15 cm hoog omheen gemaakt, dit laatste wisten ze niet en dat hebben wij overigens weer teruggedraaid) en/of het nog niet zo snel aanslaan van de planten.
Ik heb gekeken, maar er zitten wel al nieuwe knoppen aan en het is ook niet zo dat alle blaadjes, die kleintjes dus, ook echt er af gevallen zijn. Naar aanleiding van deze reacties op jouw bericht, mag ik dus niet concluderen dat hij al dood is of dood aan het gaan is. Ik heb nu dus, naar aanleiding van al deze informatie die ik gelezen heb, sterk de indruk dat we allebei hetzelfde 'probleem' hebben wat waarschijnlijk geen probleem is. Hopelijk kunnen we allebei volgend voorjaar opgelucht ademhalen en van onze groene leilindes genieten!
Groetjes, Elise

zo, 12/08/2007 - 22:11
lippie

gaat het hier niet over leylandii of is dat nog iets anders?

zo, 12/08/2007 - 23:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

k Zou dat laatste maar weghalen, Lippie: een linde is geen conifeer.
Er is wel enig verschil tussen een Tiliainfo-icon en een x Cupressocyparisinfo-icon leylandii

do, 16/08/2007 - 16:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zelfs bij ons op de kwekerij, waar de grond geprepareerd is en de bomen heel precies geplant en verankerd worden is het eerste seizoen van Leilindes een aanfluiting. Ze schrikken zich een hoedje van het verzetten en worden dan ook nog eens in de volle zon en wind gezet! Het volgende jaar zullen ze er vast al veel beter uitzien hoor......
Foto is van eerste jaar,
Mijn advies is letten op het goed vastzetten, zodat de pas gemaakte haarwortetjes niet afscheuren bij beweging en níet bemesten, niet overmatig watergeven, en inderdaad niet te diep zetten!
Succes, Mariëtta van Meer, Breda

leilindes en beukhagen gaan dood????
zo, 30/12/2007 - 01:54
cremerson

hallo,

het verhaal klinkt meer alsof de hovenier zijn garantie verplichtingen niet wil nakomen. ook hij heeft garantie bij zijn leveranciers. tenzij hij jullie rotzooi heeft verkocht en daar nu onderuit wil komen.

het verhaal van rotzooi in de grond kan alleen als de grond echt heel zwaar verontreinigd is en dan zal de rest ook niet groeien.

succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag