Medinilla magnifica

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 07/12/2002 - 17:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Medinilla magnifica

Geruime tijd hebben wij een medinilla magnifica.

Deze kamerplant heeft van de zomer heel mooi gebloeid met prachtige grote bloemen.

Op dit moment verliest deze plant zijn bladeren. Wat kan hier de oorzaak van zijn en wat kunnen wij hieraan doen?

wij wachten gespannen uw antwoord af.

zo, 08/12/2002 - 08:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor het eerst zag ik Medinilla op de Gentse Floraliën. Eenschitterend exemplaar met een doorsnede van toch wel gauw anderhalvemeter. Een uitzonderlijk gevaarte in een tobbe geplaatst, van eenomvang waar een smerig geworden veedrijver in een wildwestfilm zekereen goed bad in had kunnen nemen. Afijn, Medinilla staat nogsteeds op mijn netvlies en heel sporadisch, bij het zien van eenwestern, komt dat beeld steevast terug.

Medinilla magnifica kan een indrukwekkende struik worden

Medinilla is bepaald geen struik die in een klein huis past.De struik eist een eigen onderkomen. Goed verwarmd en met een hogeluchtvochtigheid. In feite is het meer een struik voor een serre, kasof om in de zomer in tuin en op terras mee te pronken. Daarna zal destruik bewaard moeten worden bij een minimale temperatuur van zo'n 16°C. Een jonge struik zal niet al te veel problemen geven, die is nog welop te tillen. Naarmate hij ouder wordt, moet er bij wijze van sprekeneen kraan aan te pas komen. In statige kasteeltuinen langs de Loirewordt Medinilla nog steeds heen en weer gesjouwd tussen binnenin de serre en buiten in de tuin.

Bloemen van Medinilla magnifica zijnwerkelijk magnifiek

Medinilla behoort tot de familie van de Melastomataceae. Hiertoebehoort bijvoorbeeld ook Tibouchina. In het land vanherkomst leeft de struik voornamelijk epifytisch en wordt daar éénmeter tachtig hoog. Bladeren zijn glimmend donkergroen en zeker twintigcentimeter lang. De nerven liggen opvallend hoog in het leerachtigeblad en zijn lichtgeel.
Hangende bloeistengels ontstaan aan het eind van de winter en gedurendede zomer aan de uiteinden van stengels. Hoewel de tros van behoorlijkeafmeting is (20 - 35 centimeter), zijn de eigenlijke bloemen maarklein. Het imposante en grootse van de tros wordt in belangrijke matebepaald door de roze, kroonbladachtige schutbladen. Die staan inkransen rond de eigenlijke bloemen. Wie heel goed kijkt, ziet deverfijnde, paarse meeldraden uit de trompetvormige bloemen steken. Ditkleine detail maakt de bloem af en geeft daaraan z'n cachet.

Medinilla heeft vanaf de lente tot het einde van de zomerweinig water nodig. In de winter leeft de struik liever van een hogeluchtvochtigheid dan van water in de grond. In een kas is een hogeluchtvochtigheid gemakkelijker te realiseren dan in een verwarmdeserre. Veel over de grond sproeien is dan een redelijke oplossing.Vanaf het eind van de lente tot het einde van de herfst moet de struikgeregeld vloeibare mest worden gegeven. De grond, waarin Medinillamoet groeien, moet bestaan uit een doorlatende humusrijke grond. Oudekwekers gebruikten hiervoor graszodenaarde, mest en heigrond vermengdmet een beetje zand.

met nogvriendelijke groetjes Carlo

wo, 11/12/2002 - 18:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

de meest gehoorde klacht in de bloemen/planten verkoop was het probleem bladval en last van kou bij deze dure plant. Het is ook van belang om te sproeien zoals het vorige bericht. Meestal was het al te laat, omdat de klant hierover te kort was ingelicht en zijn best heeft gedaan met water geven, de grond was vaak al te nat. Soms wel eens advies gegeven snel in droge potgrond te zetten en veel sproeien. Ikzelf heb geen ervaring met snoeien van deze plant, maar als het hopeloos eraf blijft vallen kan je altijd nog terugsnoeien proberen voordat je besluit hem weg te gooien? En als je een plaatsje hebt om te overwinteren, mogelijk dat ie van het voorjaar inene weer uitloopt?

succes gentiaan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag