(Mogelijk) vorstschade aan ilex crenata dark green

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 27/04/2017 - 18:44
vrwerner

(Mogelijk) vorstschade aan ilex crenata dark green

Ik heb vorig jaar in de herst een haag gezet van ilexinfo-icon crenata dark green, deze had de éérste winter goed doorgekomen. Eind maart heb ik hem voor de eerste keer gesnoeid en bemest+ kalk gestrooid. Ongeveer een twee weken terug merkte ik dat de bladeren donder van kleur begonnen te worden. Nu ziet hij er heel slecht uit, hij heeft veel blaren verloren en de resteren zien er bijna allemaal donker bruin uit. Ik vermoed dat er binnen een twee weken bijna geen blaren meer opstaan, bij sommige planten hebben de onderste takken nog groene blaadjes.
Nu vroeg ik mij af komt dit door de plotse vorst, of is er iets anders aan de hand. En komt dit op termijn nog goed, zo ja wat kan ik best doen of juist niet.
Alvast bedankt Werner

(Mogelijk) vorstschade aan ilex crenata dark green
do, 27/04/2017 - 20:30
tuinprins

De late nachtvorst was vorige week en je hebt 2 weken geleden gezien dat er iets met de planten aan de hand was. Dan lijkt mij de 'plotse vorst' niet de oorzaak.
Wat dan wel? Vermoedelijk waren de plantjes die jij afgelopen herfst hebt gezet onvoldoende afgehard. We hebben in de herfst een paar keer vroege vorst gehad en het kan zijn dat de planten daar van geleden hebben. Ook zou het kunnen dat de vorst van afgelopen winter (op sommige plaatsen in NL daalde de thermometer naar -10, aan de grond nog een paar graden lager) zijn tol heeft geëist. Ilexinfo-icon crenata Dark Green is op zich goed winterhard maar als het om planten gaat die in een kas zijn opgekweekt en nog nooit buiten hebben gestaan dan wordt het een ander verhaal. Die krijgen vaak een klap als ze in de tuin worden uitgeplant.
Tot slot nog een 'domme' vraag mijnerzijds: je weet toch zeker dat het Ilex crenata Dark Green is en niet Buxusinfo-icon?
Gegroet, de tuinprins

do, 27/04/2017 - 21:36
vrwerner

Tuinprins, Bedankt voor uw reactie.
Het klopt dat de bladeren al (licht) aan het verkleuren waren van voor de nachtvorst van vorige week.
Ik heb de plantjes gepland op 12oktober, maar ik kan mijn niet direct herinneren vanaf wanneer het is beginnen te vriezen (bij het snoeien eind maart zag ik niks speciaals-.
Het zou toch ilexinfo-icon crenata dark green moeten zijn, heb ik besteld, ik ben geen kenner het zou natuurlijk kunnen dat ze mij in het zak gezet hebben en een andere soort geleverd hebben (het is zeker geen buxusinfo-icon heb). Hieronder vindt je een foto van 3 plantje die ik over had bij het planten van mijn haag (ik had ze achter in de tuin gepland maar deze staan meer beschut).
Kunnen deze plantjes dit verdragen (natuurlijk gaat dit tijd nodig hebben) of kan ik verwachten dat de allemaal afsterven.
Alvast bedankt

(Mogelijk) vorstschade aan ilex crenata dark green
vr, 28/04/2017 - 09:33
tuinprins

Als het vorstschade is, waar ik op dit moment van uit ga, dan zullen de planten zich langzaam herstellen.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten