Natuurlijke kikkerpoel of vijver

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 15/01/2004 - 17:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Natuurlijke kikkerpoel of vijver

Ik zou zo graag in onze (grote) tuin een natuurlijke vijver aanleggen. Dus zonder folie of randen maar gewoon een gat in de grond. Heeft iemand enig idee of dat kan en hoe dat dan moet. Minimale diepte, groote, beplanting of andere zaken waar ik rekening mee moet houden?

do, 15/01/2004 - 22:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eerst het goede nieus,.. het kan, MAAR HET GAAT JE WEL WAT KOSTEN. Je begint natuurlijk met het geraven van een put, hoe groot je hem wil moet je zelf bepalen maar er zijn enkele tuinarchitecturale regels. Vooreerst, wil je waterlelies dan moet er een ruimte beschikbaar zijn waar het water ongeveer 100 cm diep is, en dan kom je direkt al aan een tamelijk grote plas, want je moet er rekening mee houden dt een goed oeververval de schaal 1 op 1 tot 1 op 2 heeft, dat wil zeggen dat je een diepte wil van 1 meter en je begint aan je rand te meten,je minstens al1meternaar het midden bent opgeschoven voor je de diept van 1 meter hebt bereikt. Dan kan je werken met klei die je nat maakt en er een laag van30 cm van aanbrengt, zie A.U.B dat te nergens barsten hebt of je kan terug beginnen. Er bestaat een produkt dat in de handel verkrijgbaar is en dat de zelfde behandeling vraagt, maar mischien is dat beter bewerkbaar. De grootte moet je zelf bepalen, maar is zoals je ziet afhankelijk van de diepte, klein en diep kan dus niet, gelet op de helling van de oever. bij de begroeiing heb je veel keuze als je er maar rekening mee huowdt dat het wateroppervlak voor ongeveer 1/3 bedekt moet zijn met blad,dat wel niet allemaal drijvend blad hoeft te zijn. [combituin]

zo, 18/01/2004 - 12:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

E.a. is ook een beetje afhankelijk in welke regio je woont, maar er is heel veel mogelijk.
idd je kan met klei of leem werken, een combinatie maken met andere natuurlijke materialen. Kijk eerst even naar je grondwaterstand ter plaatsen, Wanneer je op een plaats woont met een hoge grondwater met daarnaast dus een goede bodemgesteldheid is het al veel makkelijker om één en ander te realiseren.
Zet eerst even alle (on)mogelijkheden met daarnaast het doel op een rij, en ga dan heel gericht beslissingen nemen. Bij een goede aanleg is het mogelijk dat je zelfs een zwemvijver krijgt.
Probeer eerst even info te verzamelen en te geven over de situatie, kunnen we wat gerichter zijn.

Met vriendelijke groet,
JOhan Veldhuizen (https://tinyurl.com/y2tmxma4)

za, 17/06/2006 - 06:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

sinds een half jaar woon ik in ecuador en heb een aardig terrein min of meer op een glooiende vlakte. Ook ik wil zo´n vijver aanleggen en ben heel benieuwd of het inmiddels gelukt is en welke materialen je echt hebt gebruikt.
een groet,

Onderwerp gesloten