nederlandse namen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/10/2002 - 02:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

nederlandse namen

Wie heeft voor mij de Nederlandse namen van :

Liquidamber straciflua

Acanthusinfo-icon spinosa latifolius

Adenophorainfo-icon lilifolia ?

zo, 20/10/2002 - 13:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Grieken versierden het kapiteel van hun zuilenmet het motief van het decoratieve blad van de Acanthusinfo-icon. Het iseen plant die zowel solitair als in een groep geplant een decoratieveuitstraling heeft. De bloemen zijn wat minder opvallend, maar devruchten zijn zeker de moeite waard om gezien te worden. Op eenbeschutte plek in de tuin, in de volle zon of op een licht beschaduwdeplaats komt Acanthus goed tot z'n recht.

Decoratief blad
Hoewel eraan getwijfeld kan worden of het blad van Acanthuswerkelijk als inspiratiebron heeft gediend voor de versiering van dezuilen, wordt het gebruik ervan wel toegeschreven aan de Grieksebeeldhouwer Kallimachos. De Grieken namen de werkelijkheid niet altijdgeheel natuurgetrouw over. Zonder twijfel is het blad van de plant hetmeest aansprekende en decoratieve deel ervan. De naam is afgeleid vanhet Griekse woord akantha, dat doorn of stekel betekent. De blaadjeshebben aan de uiteinden van de lobben tamelijk scherpe stekels. Laterin de geschiedenis versierden de Turken hun - inmiddels beroemde -moskee Hagia Sophia op grote schaal met het Acanthus-bladmotief.Pas na de Middeleeuwen is de plant op grote schaal ingevoerd in hetnoordelijke deel van Europa.
De schutbladen (bracteeën) van de bloemen zijn prachtig geaderd. Alleenhet onderste schutblad is voorzien van een ferme stekel. De meestesoorten van het geslacht Acanthus komen voor in de warme zonesvan Afrika en Azië.
Het is goed om de plant(en) aan het einde van de herfst af te dekkenmet een flinke portie onverteerd blad; anders is de kans op bevriezengroot.

Geschikt voor ons klimaat
Acanthus spinosa is redelijkbestand tegen kou. Het is zonder meer de sterkste soort uit hetgeslacht Acanthus en het meest geschikt voor het Nederlandseklimaat. Deze soort wordt 160 cm hoog en groeit in omvang uit tot eenmiddellijn van 60 cm. Een goed water doorlatende, licht humusrijkegrond is nodig om plezier van de plant te hebben. De bladeren zijndonkergroen van kleur en steken mooi af tegen de in het begin van dezomer ontluikende witte bloemen. Elke bloem heeft een roze schutblad.Als groep geplant is Acanthus het meest imponerend. Alle Acanthus-soortenzijn bijvoorbeeld goed te combineren met vuurpijl en leliesoorten. Acanthusbalcanicusbloeit in juli - augustus met purperroze bloemen en wordt 120 cm hoog.Het is een sterke soort voor de tuin, maar wordt weinig te koopaangeboden. Deze soort heeft, zoals de botanische naam al aangeeft,langere bladeren dan de andere soorten.

Acanthus hungaricuswordt helaas ook (te) weinig aangeboden. Het is een soort die witrozebloeit en een fraai ingsneden blad heeft. De plant wordt circa 80 cmhoog. Het is een lang houdbare snijbloem. Acanthus mollisis eigenlijk de mooiste van alle soorten. Aan de plant komen trossenmet purperrode bloemen. Deze soort behoort tot de Latifolius-groep.Alle planten die hiertoe behoren hebben breed gelobde en glinsterendebladeren. De bladeren zijn sterk donkergroen dooraderd. In een massalegroep geplant trekken zij zeker de aandacht.

Acanthus kanworden vermeerderd door zaaien of scheuren.
Zaaien: in april in pot.
Scheuren: vanaf eind augustus of in het vroege voorjaar.

Ik hoop dat U daar iets kunt mee doen de groetjes nog Carlo"

zo, 20/10/2002 - 16:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

zie www.esveld.nl .... plantencatalogus:

liquidambarinfo-icon= amberboom

acanthusinfo-icon= acanthus

adenophorainfo-icon= bekerklokje

maria

di, 29/10/2002 - 10:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Nederlandse naam van Liquidambarinfo-icon styraciflua is amberboom.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag