nieuw gazon weggeregend?

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 04/01/2010 - 13:13
Marruk

nieuw gazon weggeregend?

Ik heb vorig jaar mijn gazon vervangen. D.W.Z. ik heb mijn bestaande gazon omgespit, nieuwe bemeste aarde aangebracht (3m3). en vervolgens graszoden gelegd. Dit was nodig omdat mijn tuin dusdanig was ingeklonken de afgelopen 15 jaar dat het omhoog moest. Het bestaande gazon begon ook slechter te worden. Het nieuwe gazon was prachtig en is de gehele zomer zeer mooi geweest. Het groeide ook goed. Ik kreeg in het najaar wat last van paddestoelen in het gazon, maar na het aanbrengen van kalk was dit probleem vrijwel verdwenen. Nu is het winter en hebben we in november/december een lange periode regen gehad. Tot mijn verbazing zie ik dat het gras in grote delen van mijn tuin vrijwel verdwenen is. Ik zie zelfs het kunstof net waar de graszoden op gekweekt zijn liggen. Ik heb dit in de 15 jaar dat ik een gazon heb nog niet meegemaakt. Zou het kunnen zijn dat de graszodenkwaliteit slecht was, of was de regen heftiger dan anders? Weet iemand raad, ik zie het niet zitten om wederom een nieuwe grasmat te leggen?

ma, 04/01/2010 - 19:08
D_SDennis

Heb je misschien een foto van hoe het eruit ziet? onderspitten van de oude zode is sowieso geen goed idee. De oude zode gaat dan rotten. Misschien dat hierdoor toch wat problemen zijn ontstaan. En heeft het gras het echt wel zo goed gedaan in de zomer? Ik wil je niet in twijfel trekken, maar het is wel een curieus geval. Paddestoelen in het gazon is trouwens niet perse een slecht teken. Er zijn wel schimmels die parasiteren op grassen, maar in de meeste gevallen zijn het nuttige opruimers die juist alleen maar goed doen. Mogelijk dat deze schimmels juist actief zijn met het afbreken van de ondergespitte zode. Maar een foto zou wat meer informatie geven...

di, 05/01/2010 - 11:42
birdwatcher

die zoden met gaas vindt ik zowiezo troep je brengt een partij plastiek in de grond die zich er moeilijk laat verwijderen,frezen gaat niet omspitten ook niet.
groet dirk.

di, 05/01/2010 - 21:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heeft u misschien het oude gras omgespit en niet aangestampt?

Plantadvies

wo, 06/01/2010 - 13:55
Marruk

Allereerst dank voor de reacties. Ik zal wat foto´s maken van de huidige toestand, ik heb wel een foto bijgevoegd hoe het gras er in augustus uitzag. Zoals jullie zien heel mooi, toch? Ik heb overigens na het omspitten bemeste tuinaarde aangebracht op het omgeploegde gazon. Vervolgens heb ik de boel 3 weken met rust gelaten om het gras af te laten sterven. In deze periode heb ik het meerdere malen aangerold en aangestampt. In april heb ik het nieuwe gras gelegd. Ik heb me laten vertellen dat de paddestoelen in het gras komt door de bemeste tuinaarde, dit zou vaak bij championkwekers vandaan komen. Ik heb het gras dit jaar niet bemest (op advies van de leverancier)en niet geverticuteerd (was ook niet nodig). Wat ik ook niet heb gedaan en wat ik normaal wel die is beluchten en bezanden.
Hebben jullie trouwens adressen voor mij van goede grasleveranciers. Ik begrijp dat de zoden met gaas niet goed zijn? Ik ga er vanuit dat ik nl. opnieuw zal moeten beginnen..

nieuw gazon weggeregend?
wo, 06/01/2010 - 16:18
birdwatcher

ik vindt persoonlijk graszoden met gaas idd niks.
dit om redenen die ik al genoemd had.
Verticuteren lijkt mij ook lastig met dat gaas,maar daar heb ik geen ervaring mee.
groet Dirk.

wo, 06/01/2010 - 17:03
RdB

Het kan aan de foto liggen maar is de tuin niet erg donker voor een mooi grasveld?

Ruud

wo, 06/01/2010 - 20:44
D_SDennis

Doordat zoals Ruud schrijft het gras nogal donker ligt, zou het kunnen zijn dat in het steeds donkerder wordende najaar de kwaliteit van het gras sterk achteruit is gegaan. Heb je ook kinderen die op het gras spelen/rennen? Onderspitten van graszoden en vervolgens bemeste tuinaarde aanbrengen is niet ideaal. Het verteren van de oude graszode verbruikt veel zuurstof uit de bodem. Omdat je het ook nog eens flink hebt aangestampt kan er weinig zuurstof vanuit de buitenlucht de bodem indringen. Zuurstof is essentieel voor de ontwikkeling van wortels. Het kan zo zijn dat de grasmat hierdoor nu nog niet diep is geworteld. En daarmee dus kwetsbaar voor allerlei invloeden: schaduw, droogte, kou, nattigheid maar ook betreding. Door een samenspel van deze factoren kan het wel eens zo zijn dat je gras snel achteruit is gegaan. In het najaar, als de temperatuur omlaag gaat, herstelt je gras namelijk niet zo snel als in het zomerseizoen. Op basis van wat ik nu weet adviseer ik je de komende tijd (als de vorst uit de grond is), veel te beluchten, niet onnodig het gras betreden, geen spelende kinderen en hopen dat het ondergespitte gras zo snel mogelijk alsnog verteert. Beluchten is hiervoor wel essentieel! Beluchten krijg je alleen goed voor elkaar door met een griep gaten te prikken tot 2 cm diep. Dit iedere 20 cm. Iets wrikken met je griep zodat het effect maximaal is. Met een beetje geluk zal d het ghras dan geleidelijk dieper gaan wortelen en zich dan snel herstellen in het voorjaar. Eventueel bijzaaien als nodig. Succes.

do, 07/01/2010 - 00:06
Hendrik Jan

Graszoden met zeer dun plastic gaas is gewoon goed, daardoor vallen de graszoden minder snel uit elkaar, dit heeft niets direct met de kwaliteit van de graszoden te maken.
Het onderspitten van de oude graszoden (ben ik op deze site meerder malen tegen gekomen), zou ik zeker niet adviseren om de reden die Dennis al heeft uitgelegd en dit kan zeker een (mede)oorzaak zijn van het dunner worden van het nieuwe gazon.

do, 07/01/2010 - 08:43
birdwatcher

ze vallen idd minder snel uitelkaar daarom kan de kweker dan ook minder goed gewortelde zoden verkopen,mindere kwa;iteit dus.
Een goede zode is geen gaas nodig.
groet Dirk.

do, 07/01/2010 - 10:54
Hendrik Jan

Dat is een praatje, wat zomaar uit de lucht is gegrepen.
Het is gewoon een soort verbetering die misschien niet uw voorkeur heeft, dat kan en daar is ook nog wel wat voor te zeggen, maar dit heeft niets maar dan ook niets met kwaliteit van de graszoden op zich te maken.

do, 07/01/2010 - 11:00
birdwatcher

je stopt dus een ladng plastiek in de grond en jij noemt dat een verbetering,deze zoden zijn geen steek beter als de zoden zonder.
alleen bij vervanging of omvorming van de tuin blijf je met een lading rotzooi in je grond zitten.
groet Dirk.

do, 07/01/2010 - 11:56
D_SDennis

Ik ben het er mee eens: plastic in de grond stoppen is niet echt verantwoord. En wordt eigenlijk vooral toegepast zodat graszoden eerder verkocht kunnen worden omdat ze niet uit elkaar vallen. De kwaliteit, ofwel de hoeveelheid wortels is vaak een stuk minder. Maar het gras kan zich nog steeds wel goed ontwikkelen tot een kwalitaitief goede graszode. Het levert dus in eerste instantie winst op voor de graszodeteler. Maar het milieu is de grote verliezer en ook degene die vervolgens wil verticuteren of spitten. Die heeft er alleen maar last van van al dat draad. Ikzelf geef de voorkeur aan zonder draad, ook al zijn deze vaak wat duurder.

do, 07/01/2010 - 12:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een gazon aanleggen met rollen gras gaat heel wat vlugger dan dat je het moet inzaaien. Ik vond het indertijd ideaal. Het is ook logisch om die opgerolde lap gras van +/- 200x40 cm bij elkaar te houden dat daar een heel dun plastik gaas in verwerkt is. Ik kan mij best voorstellen dat dit bij latere verwijdering van het gazon niet prettig is.
Het probleem wat zich hier voordoet is dacht ik niet het kunststof gaas, maar eerder het ondergespitte gazon of de opgebrachtte bemeste aarde.
Dat de graszodenkwaliteit slecht was geloof ik niet en ook niet dat het kunststof gaas de oorzaak van het gras-verdwijnen is. Als het mij overkwam zou ik in het voorjaar niet gaan graven of spitten, maar wat gedroogde koemest strooien en zelf gras zaaien op hoop van zegen.

do, 07/01/2010 - 12:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Iedereen bedankt voor de reacties. De foto is in de late middag, vroege avond genomen. Vandaar dat het iets donker lijkt. Ik heb al 15 jaar op deze plek een gazon (de eerste heb ik 15 jaar geleden ook als zoden gelegd). Met verticuteren heb ik nooit last gehad. Misschien dat hier geen gaas in zat. Ik zal inderdaad gaan beluchten en bezanden. Ik doe dit normaal gesproken ook maar dacht dat het met het nieuwe gazon niet nodig was. Ik doe dit overigens altijd met een hooivork, zo´n 15 cm diep dus en gooi hierna altijd zand op het gazon, is dit goed? Ik ga het vroege voorjaar maar afwachten en jullie tips uitvoeren. Bedankt.

do, 07/01/2010 - 12:27
birdwatcher

zoals Dennis al noemde het gaas is vooral vordeel voor de kweker.
ze kunnen nu zoden verkopen die ze vroeger oogsten en dus minder wortels hebben.
zonder gaas zouden ze uitelkaar vallen.
groet Dirk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag