ontwortelen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 09/03/2013 - 15:35
Annica

ontwortelen

Hallo,

Als je een boompje koopt of een rozenstruikje dan heeft hij vaak geen kluit; hij zit dan met een heel klein kluitje bijna zonder aarde in een plasticje. Nu vraag ik me af hoe dat zo komt en of kwekers er geen flinke baan aan hebben om al die wortels eraf te halen voor het verzenden naar de veiling. Je zou dan haast denken: met kluit verzenden kost minder moeite.

Bijvoorbaat dank!

za, 09/03/2013 - 15:38
birdwatcher

maar wel meer ruimte en gewicht

za, 09/03/2013 - 18:06
tuinprins

Rozen hebben vaak een matige kluit (is eigen aan de plant)en daardoor valt er bij het rooien (machinaal of handmatig) sowieso al veel grond af. Bij fruitboompjes zie je dit ook vaak. Bovendien wil een kweker niet van zijn goede teelaarde af dus wordt de grond er bij het rooien van afgegeschud. En zoals Birdwatcher al aangeeft speelt het gewicht een rol bij de kosten van het transport van planten.

Planten als rozen en fruitboompjes die worden aangeboden op de blote wortel groeien meestal goed aan MITS de wortels niet kunnen uitdrogen. Als er een gat in de plastic zak zit dan is dit natuurlijk funest voor de wortels. Dus altijd de wortels controleren en als ze er droog of verdroogd uitzien: NIET KOPEN.

Gegroet, de tuinprins

zo, 10/03/2013 - 15:12
Annica

Bedankt voor de antwoorden, maar als ik mijn rozestruik in pot bekijk heeft hij toch een kluit van 28 cm doorsnee. Ik heb hem trouwens in pot gekocht en hij is twee keer overgepot. Zouden kwekers een ontwortelmachine hebben?

zo, 10/03/2013 - 15:18
Annica

Nog eens uit de pot gelicht: ja een muurvaste compacte kluit heeft hij. Je hebt ontiegelijk veel kracht nodig om hem daarvan te ontdoen.

zo, 10/03/2013 - 15:21
GreenConnection

De term 'ontwortelen' berust op een misverstand. De plant wordt absoluut niet van z'n wortels beroofd. Het is slechts de grond die men verwijdert.

Als een roos wat langer in een pot staat verspreiden de wortels zich uitteraard over de gehele kluit en vormt zo een dichte massa (kluit).

zo, 10/03/2013 - 15:55
Annica

Bedoelt u dat de wortels anders meer verticaal zouden groeien en dat de grote kluit veroorzaakt wordt doordat ze gedwongen zijn om eerder horizontaal te groeien? Of krijgt elke oudere roos een dergelijke kluit. Wat ik vooral zie dat zijn massa's haarwortels en die mis ik in zo'n nieuw struikje-in-plastic.

zo, 10/03/2013 - 16:01
Annica

misschien dat de planten reageren op het turfmengsel wat toch eigenlijk potgrond is door veel wortels te maken.

zo, 10/03/2013 - 16:03
GreenConnection

Klopt, een rozenwortel gaat heel diep. In pot kan dat niet en gaat ie kronkelen. Haarwortels worden pas tijdens de uitgroei gevormd.

zo, 10/03/2013 - 21:09
tuinprins

Heel veel rozen worden in de volle grond gekweekt (ga maar eens naar Lottum in Limburg) omdat dit een stuk goedkoper is dan het kweken van planten in een pot. De meeste plant maken in pot echter een veel betere kluit dan in de volle grond. Een kwalitatief goede professionele potgrond is bijna altijd superieur aan gewone zwarte grond. Bovendien is het groeiproces in een pot veel beter te sturen dan in de volle grond.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten