Planten op balkon op het noorden

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/02/2010 - 20:56
PeterK

Planten op balkon op het noorden

Dag forumleden,

Ik heb een balkon op het noorden (weinig zon, erg nat) en een klein dakterras (veel zon en veel wind) met een aantal planten die eens goed onder handen moeten worden genomen.

Klimhortensia:
Al jaren (zeker 10 jaar) heb ik een klimhortensia op het balkon. Bijna nooit gesnoeid en verpot, maar ik wil hem een goede verzorging geven daar hij niet groeit, wel bloeit. Hoe dien ik het te snoeien en hoe dien ik hem te verpotten: de pot is vrij ruim, wat gooi je onder in de pot?

Oleander:
Deze is 3 a 4 jaar oud en nog nooit gesnoeid. Staat op het noorden en vangt af en toe een beetje zon en bloeit derhalve matig. Helaas, deze winter op balkon overwinterd en is bruin geworden met wel (!) een nieuwe groene scheut. Ik zou hem graag op het dak zetten maar daar is hij te groot voor. Hoe biedt ik de oleander verzorging? Kan ik hem flink inkorten en een 2e leven op het dak geven?

Bamboe
Ik ben dol op baboes en zou er graag 2 op het balkon plaatsen. Volgens mijn tuincentrum is het de ideale plek voor de bamboe phyllostachysinfo-icon. Is dit juist? Hoe wordt deze verzorgd? Tuincentra verkopen deze banboe vaak vanaf 2 meter, dat is dan meteen weer zo groot. Kan ik deze snoeien?

wo, 17/02/2010 - 23:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Baboes? weet je vrouw daarvan?:-)

vr, 19/02/2010 - 12:34
PeterK

Nee, ik ben homo...

vr, 19/02/2010 - 13:41
D_SDennis

Touche!

vr, 19/02/2010 - 13:45
D_SDennis

Klimhortensie: snoei wat je in de weg zit! Gebruik goede potgrond en zorg dat je gaten onderin de pot hebt. Eventueel wat kleikorrels onderin om ontwatering te bevorderen.

Oleander: ik ben bang dat ie dood is. Maar als ie toch lijkt uit te lopen kun je m als je wilt tot 10 cm boven de pot afsnoeien, hij loopt dan zeker weer uit. Goede potgrond, evt. met wat klei en altijd vochtig houden. En geef m aub alle zon die je beschikbaar hebt!

Bamboe: je hebt ook kleine bamboe's (Simba is zo'n populaire) en omdat ie in pot komt, kun je bijne alle soorten gebruiken. Snoeien kan, maar kies liever voor een kleinblijvende soort. Ook weer gewone potgrond en regelmatig mesten (met koemestkorrels, iedere twee weken een klein beetje)

vr, 19/02/2010 - 13:50
PeterK

Dank voor je bericht, daar kan ik mee aan de slag. Nog een vraag over de bamboe: het type dat jij noemt is dat degene die snel bladverlies heeft? Mijn buitensituaties zijn verre van ideaal en wil geen bamboe die zijn bladeren snel verliest.

vr, 19/02/2010 - 14:39
D_SDennis

Alles valt of staat met een goede verzorging. Kweek groene vingers en sla er eens een boek op na. Anders kun je bij alle planten wel bladverlies verwachten! Trouwens, iedere bamboe verliest behoorlijk wat blad in de winter/vroege voorjaar. Maar dit wordt doorgaans snel weer vervangen, als je verzorging goed is!

vr, 19/02/2010 - 14:45
PeterK

Bedankt!

Onderwerp gesloten