Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 30/09/2016 - 16:01
aarth

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

Enkele weken geleden heb ik een nieuwe jonge bolacacia geplant in de tuin. De acacia zat in grote pot met kluit. De bolacia zag er toen fris en groen uit. Nu vanmorgen constateerde ik, dat er veel groen blad afgevallen was.( Misschien door de wind ). Ziet er nu een beetje haveloos uit. De bolacacia is de afgelopen weken goed verzorgd, tijdig water etc. Wat zou de reden kunnen zijn, dat de acacia nu al blad verliest. Normaal is dit toch pas in de late herfst of als het gaat vriezen.

vr, 30/09/2016 - 21:29
daucus

Met al dat mooie weer is het voor de bolacacia een moeilijke periode. Hij heeft nog niet voldoende wortels om te voldoen aan de waterbehoefte. De boom reageert door vroegtijdig het blad te laten vallen.Dat is alleen maar gunstig, want nu kan hij alle energie steken in nieuwe wortels maken.Komt goed!

za, 01/10/2016 - 20:25
WiPe

Dat is wel erg kort door de bocht, aangezien de energie uit de fotosynthese moet komen, en de boom daarvoor blad nodig heeft. Hoe zit het met de plantdiepte? De bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten. Krijgt de boom voldoende water? De bodem is erg droog op dit moment.

za, 01/10/2016 - 22:04
aarth

De bolacicia heeft de afgelopen weken voldoende water gekregen. Regelmatig gemeten. Bij warm weer en droge grond veel gegeven (1 tot 2 gieters a 10 liter ) Aangezien op dit moment veel planten last hebben van schimmel en wat bij nog nooit voorgekomen was, hebben 2 van de 6 Hortensia 's ook schimmel. Inmiddels wel bespoten met een schimmelmiddel.
Ik vroeg mij af, of het geen schimmel zou kunnen zijn op de bolacacia, alhoewel ik geen zichtbare schimmelsporen zie, zoals bij andere planten wel goed zichtbaar is

za, 01/10/2016 - 23:21
GreenConnection

Spuiten met een antischimmelmiddel is zinloos, tijdens de grootste opruimperiode van het jaar: herfst! Door het broeierige weer van de laatste weken hebben veel planten schimmelaantastingen; een volkomen natuurlijk proces. Nog slechts enkele weken en het blad van Hydrangeainfo-icon ligt op de grond om daar verder verteerd te worden. Schimmels, insecten en bacterieen helpen daar bij! Die ga je toch ook niet bestrijden? Dat heet natuur!

za, 01/10/2016 - 23:44
daucus

-@Wipe. Bomen plant je zonder blad. Dan kunnen ze de nodige haarwortels ontwikkelen. Dat gaat ook zonder blad. Als je een boom met blad plant, dan is er altijd een periode dat de boom niet genoeg vocht kan opnemen door het ontbreken van de

zo, 02/10/2016 - 13:19
WiPe

Daucus, we hebben het hier over een boom die in pot stond en die in de zomer is aangeplant, geen normale aanplant waarbij gewacht is tot het bad gevallen is. Als dat blad nu begint te vallen is dat geen drama, aangezien dat blad zich nu al stilaan begint klaar te maken om te vallen. Maar als dat blad begint te vallen na het aanplanten, terwijl andere bomen van dezelfde soort dat niet doen, dan lijkt het mij dat niet normaal. De boom heeft geen wortels verloren en kan dus perfect in zijn waterbehoefte voorzien. Dat de boom zijn blad laat vallen omwille van wortelverlies en dat dat allemaal wel goed komt is op zijn minst voorbarig.
In het beste geval heeft de boom, net zoals veel andere bomen op dit moment, last van bladschimmels en dan komt dat volgend jaar wel in orde. In het slechtste geval is hij te diep geplant, wat vaak gebeurt met bomen die in pot gestaan hebben, waardoor de wortels te maken hebben met zuurstofgebrek.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag