Suggesties gevraagd voor zeer snelle klimmers

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/04/2008 - 10:00
KarinM.

Suggesties gevraagd voor zeer snelle klimmers

Hallo allemaal,

Gisteren hebben we in onze straat klimrozen geplant. Het is de bedoeling dat deze rozen via de aangebrachte klimrekjes over de pergola's gaan groeien. Ze zijn natuurlijk nu nog klein en graag willen we dit jaar al leuke, bloeiende klimplanten.
Ik wil jullie daarom vragen welke éénjarige, zeer snel groeiende én bloeiende klimplanten (dus geen Hederainfo-icon bv.)hiervoor het meest geschikt zouden zijn. Tot nu toe ben ik op Winde uitgekomen, maar weet ook niet goed welke soorten daarvan ik dan moet hebben.
Welke éénjarigen kunnen jullie mij aanraden?

do, 27/03/2008 - 15:58
Willem V

lathyrusinfo-icon odoratus?

do, 27/03/2008 - 17:07
KarinM.

Bedankt voor uw antwoord.
Ik heb het even nagezocht en las dat de zaden van deze siererwt giftig zijn. Kan ik de peul-en zaadvorming voorkomen door regelmatig de bloemen eruit te knippen? Kunt u mij hier iets meer over vertellen?
Op zich lijkt het me een makkelijke, langbloeiende klimmer met ook nog mooie bloemen in verschillende kleuren. Doordat onze straat tussen een aantal scholen ligt en hier dagelijks kinderen langs lopen, is het wel belangrijk om te weten in hoeverre de plant giftig is.
Verder was ik nog vergeten te melden dat qua beplanting de oost en west van de straat betreft.

do, 27/03/2008 - 17:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi

Ik heb zelf twee soorten ipomoea's ben gek van die planten.
Ze bloeien met veel bloemen .
Ik heb er nog zaden van mocht je interesse hebben
mail dan even naar e [dot] wieringatwanadoo [dot] nl

zo, 30/03/2008 - 16:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

lathyrusinfo-icon is juist gebaat bij het wegknippen van de bloemen. de klimmer bloeit dan nog langer en rijker. als de bloem blijft zitten en verwelkt komt er eerst een heel klein peultje aan. die kan makkelijk weggeknipt worden. als het blijft zitten wordt het een groene peul en later bruin. dan kunnen de zaden eruit gehaald worden voor het volgende jaar (als je dit wilt). deze klimmer ruikt overigens ook nog eens erg lekker en zijn er in alle kleuren.
andere opties zijn inderdaad klimmende winde (paarstinten), maar ook oostindische kers is een heel snelle 1- jarige groeier. deze bloeit geel, oranje rood.
succes!

ma, 31/03/2008 - 22:58
KarinM.

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb de keus laten vallen op de ipomoea's, vanwege hun bloemen, kleur en hoogte. Esther, dank je wel voor je aanbod; ik maak er graag gebruik van.

In het midden van ons schuurtje heb ik inmiddels lathyrusinfo-icon gezaaid in gemengde kleuren, omdat die wat lager blijft.

di, 01/04/2008 - 10:00
birdwatcher

ipomoea is vele malen giftiger dan een siererwt waarom dan deze wel?
gr Dirk.

Onderwerp gesloten