te natte bloembakken

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 20/02/2006 - 21:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

te natte bloembakken

ik heb op mijn dakterras diverse bloembakken staan. Overal zitten in de bodem veel gaten voor de afvoer van water. Maar toch blijven veel bakken te nat.Nu wil ik dit voorjaar heel veel opnieuw overplanten in grotere potten. Kan ik dan op de bodem inplaats van grind een laag kattenbakgrind leggen voor de afvoer. Daar kom ik nu eenmaal sneller aan als gewoon grind.Dat grind wil ik dan ook mengen met piepschuim korrels. Dan hoef ik ook niet zo heel veel aarde in de toch vaak grote potten te doen.

ma, 20/02/2006 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je moet er wel rekening mee houden, daar waar grind of piepschuimkorrel aanwezig is daar geen voeding wordt vastgehouden en je voedings buffer verkleind voor als de planten werkelijk water nodig hebben.
Als je in deze tijd van het jaar de potgrond te nat vindt , kan je beter de potten op de kant leggen.
Jan

ma, 20/02/2006 - 22:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarschijnlijk kan het water niet weg lopen, omdat de gaten op de grond rusten. Hierdoor zitten de gaten dus gewoon dicht. Wielen plaatsen onder de bakken of op houten klosjes zetten. Een oplossing is ook, om de bodem in de bak even er uit te tillen en klosjes timmeren aan de binnenkant. Hier op rust dan de bodem. Zo kan het water prima weg lopen. Mits dat je goed zorgt, dat over de gaten scherven liggen van potten met de bolzijde naar boven. Kattengrind heb ik nog nooit gebruikt. Misschien dat een ander hier nog op wilt antwoorden.

di, 21/02/2006 - 00:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kattenbakgrind lijkt me niet zo'n goede oplossing daar dit bij vochtig worden klompjes vormt en op den duur misschien een compacte laag onderin de pot waardoor het water helemaal niet meer kan weglopen.Flink wat grove scherven onderin lijkt me de beste oplossing.

Tine.

di, 21/02/2006 - 10:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kattengrit is bedoeld om vocht op te nemen en vast te houden.
Als je deze onder in de bak legt blijft het nog nat. Het kattengrit van tegenwoordig heeft vaak toevoegingen die me ook niet zo goed lijken voor planten onderanderen klompvorming wat op ten duur een vaste laag vormt en toevoegingen van geurstoffen en talkpoeder en het goedkoopste grit blijft meestal erg nat dit uit eigen ervaring. Heb zelf 2 katten. Je kunt de grond ook mengen met perlite deze is ook licht van gewicht maar je moet toch altijd zorgen voor een goede afwatering.
Ann

di, 21/02/2006 - 11:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb zelf, naast een laag potscherven, hydrokorrels onderin mijn potten. deze houden vocht vast in tijden van droogte, maar draineren daarnaast ook. te koop bij tuincentra. kleine zak van 10 liter is ongeveer 5 euro, grote zak is 10 euro. je kan ze ook als laagje bovenin je pot doen, zodat je potgrond niet zo snel uitdroogt (bij standplaats in de zon)
succes!

di, 21/02/2006 - 23:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Evenals Renee gebruik ik hydrokorrels en heb daar zeer goed resultaat mee.

do, 23/02/2006 - 14:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat hydrokorrels vocht zouden vasthouden is een wijdverbreid misverstand. De korrels nemen geen water op(gooi ze maar in water en ze blijven drijven!), maar geleiden het wel. Alleen gebroken korrels nemen water op. Ze zorgen wel uitstekend voor afwatering en lucht in de bodem. Een korrelsoort als Seramis neemt wel water op en geeft het af aan de plantenwortel.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag