tuin(tje ) aanleggen

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 05/04/2010 - 00:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

tuin(tje ) aanleggen

Ik ben met mijn tuin bezig; heb een kleine tuin,ca. 4 x 4mtr. Nu heb ik twee borders tegenover elkaar laten maken, maar deze moeten nog beplant worden. Ik wil graag de hele zomer, indien mogelijk, kunnen genieten van bloeiende planten. Zelf vind ik de kleur van lavendel heel mooi, maar die bloeit volgens mij heel kort. Kunt u mij een tip geven welke planten je nu kunt zetten en wanneer, zodat ik deze zomer toch nog een beetje kleur in mijn tuin heb.(Ik zelf vind\, zoals gezegd, de kleuren paars, paarsblauw en rood heel mooi.
Dank voor uw reactie.
vriendelijke groet,
Fennie van Laar

ma, 05/04/2010 - 11:09
Hendrik Jan

Geraniuminfo-icon 'Jolly Bee' bloeit van eind juni tot eind november (blauwpaars, steriel), dit wordt elk jaar een grotere pol. Al jaren de beste geranium die er bestaat.
Geranium 'Patricia' bloeit vanaf begin juli tot midden oktober (magentarood, purperroze).
Persicariainfo-icon amplexicaulis soorten bloeien vanaf eind juli tot minimaal eind oktober.
Phloxinfo-icon paniculata bloeien lang, zoek naar goede soorten
Helleborusinfo-icon orientalis bloeit van midden/eind maart tot eind april, deze pol zal elk jaar rijker gaan bloeien
Bovengenoemde planten zijn goed winterhard.
Koop in het late najaar winter violen (en kiezen voor een natuurlijk geheel met de vaste planten bosviooltjes, en plant deze tussen de vaste planten, ze zullen dat nog even en beetje bloeien voor de winter, en bloeien dan rijk vanaf maart tot juni, midden juni verwijderen.

ma, 05/04/2010 - 11:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Fenny, je vraagt om een tip zodat je deze zomer toch ook nog kleur in je tuin hebt. Ik heb ook maar kleine tuintjes van circa 4x4 m en heb daar wat vaste planten in en een struik cotoneasterinfo-icon die tot in de winter mooie rode bessen heeft, maar voor bloemen heel de zomer koop ik toch ieder jaar in mei ook een aantal eenjarige planten zoals petuniainfo-icon's. Het aanbod is enorm, daar kan het niet aan liggen.
Frans.

di, 06/04/2010 - 21:11
silfje

ik heb lavendel die tot in december gebloeid heeft.
Ik snoei dan ook alleen de uitgebloeide aren weg, en pak het of met een met een snoeischaar, of met een keukenschaar in plaats van een heggeschaar aan ( ga er maar vast voor zitten bij een haag van ongeveer 3 meter aan 2 zijden van t pad :) ) (pas in maart pas ik de echte snoei toe, wel met een heggeschaar)

Het is even werk maar mijn lavendels bloeien altijd erg lang door, dat vind ik t wel waard (want ik ben ook gek op lavendel)

op de foto het nogal bizarre resultaat :) (volgens mij was de eerste sneeuwbui half december)

Die kromme kleine takjes waren nieuwe knopjes maar die zijn natuurlijk niet meer uitgekomen..

tuin(tje ) aanleggen
di, 06/04/2010 - 21:33
silfje

clematisinfo-icon is ook erg mooi en in blauwpaars verkrijgbaar, deze klimplant kun je achterin de border planten zodat de voet schaduw krijgt van de planten ervoor. Met een paar touwen of een rekje geeft je deze plant de steun die hij nodig heeft.
Als je twee soorten door elkaar mixt, heb je in het voorjaar tot in de nazomer mooie bloeiende planten. Als je in de winter niet graag tegen kale takken aankijkt,(clematis oogt heel erg dood in de winter maar de bloei in de zomer maakt dit goed) kun je ook kiezen voor groenblijvende kamperfoelie door clematis. Deze bloeien met vaak roze of wit-gele bloemen maar wat je echt plezier geeft is de heerlijke geur in de avond.

Alliuminfo-icon bloeit kort, in paars of blauwe bollen, deze zijn ook uitgebloeid erg mooi

verder kun je voor de ridderspoor gaan, deze (is mij nog niet gelukt) schijn je in de herfst nog een keer te kunnen laten bloeien.
1x bloeien maakt naar mijn mening het aanplanten al waard, want ik vind deze erg mooi.

Verder heb ik, voor later in het jaar een vlinderstruik (deze kunnen groot worden dus ik weet niet of je er wat aan hebt, maar ook een heerlijke geur) en witte en paarsroze echinaceainfo-icon's staan. Beide planten lokken vlinders en andere nuttige insecten als bijen.

In de lente volgen sneeuwklokjes, paarse krokusjes, sneeuwroem, oosterse anemoon, maarts viooltje, blauwe druifjes, zwarte (=donkerpaars) en witte tulpen, elkaar op en luiden zo de lente in..
Ook groeien er vergeet me nietjes, die zijn te koop als perkgoed maar verwilderen zich makkelijk.
De lentebolletjes zijn geplant tussen de hortensia, als de hortensia's nog kaal zijn is er zo ook bloemenpracht te zien.

Mijn plannen zijn om dit jaar op zoek te gaan naar herfstbloeiende krokus.

Ik ben zelf nog geen blauwe/paarse bloeier tegengekomen die van maart tot oktober bloeit, daarom heb ik veel verschillende blauwe, paarse en witte bloeiers in de voortuin staan, omdat ze elkaar opvolgen heb je toch lang plezier ervan.

hopelijk heb je wat aan deze ideeen

di, 06/04/2010 - 22:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik bedank allen die mij hele goede tips hebben gegeven om mijn tuintje zo mooi mogelijk te maken. Hier kan ik in ieder geval verder mee.
Iedereen een prachtig voorjaar en een mooie, bloeiende zomer gewenst
Groeten Fennie

di, 06/04/2010 - 22:46
silfje

bedankt, heel veel succes en plezier van je paradijsje :)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag