viburnum tinus

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 17/05/2016 - 18:52
VWVR

viburnum tinus

Goedendag, Hoewel er heel veel over de viburnuminfo-icon wordt gevraagd en beantwoord, wil ik mijn specifieke vraag nogmaals stellen. Ik heb sinds ik in deze woning zit, nu een jaar of 6, een schitterende viburnum tinus gehad. Vorig jaar ging hij om onverklaarbare redenen dood. Liet al zijn blad vallen en was bijna kaal. In het najaar (2015) kreeg ik van mijn dochter een zelfde, ruim 2m hoge struik uit haar tuin. Met heel veel zorg ingegraven, op dezelfde plek als de vorige aangezien die plek voor de meeste privacy zorgt. Daar er een klein deel van het wortelgestel bij de buren groeide, hebben we wat af moeten knippen. De hele winter genoten van zijn glanzende blad en bloemenzee.Echter, een week of 2 geleden kwam er spontaan de klad in, het blad droogde uit en ging krullen. Dacht dat het misschien water tekort was, maar na goed vertroetelen ging hij alleen maar meer achteruit. Kan eigenlijk geen beestjes ontdekken. Onderin zitten wat aangevroten bladeren, doch niet noemenswaardig. En een bladluis ook niet echt kunnen herkennen. Op aanraden van een hovenier eenmalig gespoten met spruzit maar ik betwijfel of dat de juiste remedie was. Het typische wat me is opgevallen is, dat het in zo'n kort tijdbestek zo snel van een gezond uitziende plant naar een verdorde struik is gegaan. Graag hoor ik of er nog iets te redden valt. Rigoureus snoeien wordt vaak genoemd, maar wat wordt daar onder verstaan, Van ruim 2m naar een stam van 50 cm, met enkele kale zijtakken? Ik heb geen idee. Voorlopig kan ik nog geen enkel nieuw blaadje ontdekken, terwijl dit toch de groeiperiode is. Ik kijk uit naar jullie advies, Loek van Wijlen

di, 17/05/2016 - 20:44
GreenConnection

Voor zover ik kan bedenken, is de plant de hele winter al te droog geweest en was je net te laat toen je 2 weken geleden pas begon te gieten. Er kon immers nog geen water opgenomen worden, omdat wortels in de winter niet of nauwelijks groeien. Flink snoeien zou nog een optie zijn. Zit er nog leven in de plant, dan kan na een snoeibeurt best weer herstel optreden; hoe kaal je de struik ook maakt. Die 'hovenier' zou ik nooit meer raadplegen! Er gaat niet zomaar een heester dood van insecten en bovendien werkt het middel Spruzit alleen als contactgif, en dat terwijl er geen zichtbare beestjes waargenomen werden.

di, 17/05/2016 - 20:25
VWVR

Dankjewel voor de snelle reactie. Volgens mij zit er wel degelijk nog leven in de plant. Maar nogmaals, wat houdt terugsnoeien in dit geval in, moet hij echt helemaal kaal, de kroon en alle zijtakken met blad eruit zodat er alleen nog stam met kale zijtakken overblijft?

di, 17/05/2016 - 20:45
GreenConnection

Er zit weinig anders op, dan op die manier flink terugsnoeien.

Onderwerp gesloten