vliegende insecten rond coniferen en sparren

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/04/2011 - 03:08
bolleke53

vliegende insecten rond coniferen en sparren

In mijn tuin staan veel coniferen en enkele sparren.Op zonnige,warme dagen (normaal in de zomer,maar dit jaar nu al) hangen er echt hele wolken vliegende insecten,waaronder wespen en muggen,rond de bomen.Ook een pseudo-acacia lijkt wespen aan te trekken.En het wordt de laatste jaren elk jaar erger,terwijl de bomen er al heel lang staan en het mij vroeger nooit is opgevallen.Weet iemand wat de oorzaak hiervan kan zijn?Ligt het aan de bomen of kan er een andere reden zijn?En is er iets aan te doen?Ik wil geen insecticiden gebruiken,want er komen geregeld egels op visite in mijn tuin.Goede raad is heel erg welkom!

zo, 24/04/2011 - 14:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Veel coniferen (ook de sparren en dennen zijn coniferen) bloeien nu. Mogelijk trekt de bloei extra veel insekten aan.

zo, 24/04/2011 - 19:46
lousje

Wespen?Datlijkt me sterk,zo vroeg in het jaar.
Zijn het niet op wespen lijkende zweefvliegen? Die zie je momenteel veel op bloeiende bomen en struiken.Ze doen beslist geen kwaad, dus hoef je ze niet te verdrijven.Ze zorgen voor de bestuiving van je bomen en struiken.

zo, 24/04/2011 - 22:51
turtleboy

Daar is niets aan te doen,ja de bomen rooien dan blijven ze wel weg.

zo, 24/04/2011 - 23:18
RdB

Wees juist blij met al dat leven in je tuin!

Ruud

ma, 25/04/2011 - 14:34
lousje

Die insecten zijn goede en eiwitrijke voeding voor jonge vogels.

zo, 01/05/2011 - 03:03
bolleke53

Hartelijk dank voor de reacties.
Het is dus blijkbaar een normaal verschijnsel.
Er zijn wel degelijk echte wespen bij,maar,tja,met die temperaturen van de laatste dagen...En voedsel voor de vogels,dat is uiteraard een feit en daar maken die beestjes dankbaar gebruik van.In verschillende bomen wonen vogels.Ik weet het:daar dienen bomen voor,maar daar is dan het volgende probleem:mijn katten!Ik ben waarschijnlijk 't enige mens dat depressief wordt van tuinieren!
Nu heb ik gelezen dat muggen en wespen niet houden van geurgeraniums en dus ga ik,deze zomer,mijn terras daarmee volzetten.Lijkt mij nogal een onschadelijk experiment.

Groetjes.

zo, 01/05/2011 - 13:22
uschi

toch nog even over de wespen. natuurlijk zijn die er al. bij mij vliegen er ook enige rond. wat betreft katten in de tuin? ik heb een vogelvriendelijke tuin en 3 katten. maar...die hebben een ren buiten. ze kunnen via een kattenluikje in de garage in en uit wanneer ze willen. misschien een idee? groetjes uschi

ma, 02/05/2011 - 02:00
bolleke53

Zo'n ren voor de poezen,daar heb ik inderdaad al vaak aan gedacht,maar ik kan met geen mogelijkheid bedenken hoe en waar.Ik heb geen garage aan mijn huis.Het is een huurwoning en de buitendeuren zijn van dubbel glas,kattenluikjes zijn dus geen optie.Er is ook geen plaats om een ren aan mijn achterdeur te maken.Mijn huis en tuin hebben een hoogst merkwaardig grondplan (de architect van dienst had volgens mij wat te diep in het glas gekeken...),zodat zo'n ren een heel creatief bouwsel zou moeten worden.En met mijn budget...
Groetjes.

wo, 04/05/2011 - 22:29
Hmm

Wespen vinden daar op de een of andere manier voedsel. Elk dier is daar dagelijks mee bezig in het seizoen. Ook is het zo dat er waarschijnlijk in jouw buurt een wespenvolk of meerdere zitten als je er zoveel ziet. Ik heb een wespennest in huis gehad die in de spouw zat van het huis bij mijn slaapkamer. Slapen was afgelopen, ze maken constant een soort van zoemend lawaai.

Of vogels ook wespen eten... ? Een wespendief wel. Wespen zijn ook rovers die op andere insecten jagen en ze opeten. In en om coniferen zijn veel andere insecten. Als ik mijn coniferenheg knip zie ik bv kleine motten en muggen.

Ik heb bijen gehad en had een hekel aan ze. Ze kunnen een volk kompleet uitroeien. Een bij is geen partij voor een wesp.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag