Vraag over lavendel

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/08/2003 - 18:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vraag over lavendel

Hallo, ik ben gek op mijn tuin maar heb er helaas nog niet al te veel verstand van. Nu is het geval dat al mijn lavendel er erg slecht bijstaat terwijl de tuin wordt onderhouden door een tuinman. Nu zegt hij dat het tijd wordt om nieuwe lavendel te plaatsen omdat dit maar een aantal jaar meegaat. Het gaat om nogal veel lavendel planten en het lijkt mij sterk dat lavendel maar een paar jaar goed te houden is, maar dat het pobleem meer ligt aan zijn onderhoud. Het soort lavendel weet ik niet maar de plant heeft een groen/ grijzig blad en de bloem is paars blauw wie zou mij hier een advies in kunnen geven?

di, 05/08/2003 - 19:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lavendel moet jaarlijks getopt wordenna de bloei. Kijk eens op https://tinyurl.com/y3pobeue, daar vind je er wel iets over.Maria

wo, 06/08/2003 - 00:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

lavendel kan veel langer meegaan dan een paar jaar.
Maar dat moet men hem wel goed onderhouden, wij snoeien hem twee keer per jaar. De eerste keer was enkele weken geleden na de bloei.
Dan bloeit de lavendel in september een tweede keer en wordt hij nog voor de winter een tweede keer gesnoeid.
Snoeien doen we tot kort (enkele cm) boven het punt waar het nieuwe groen is ontstaan. De lavendel wordt dus wel elke keer een beetje groter.
Onze lavendel is denk ik nu al zeven jaar oud.
Rony en veerle

ma, 11/08/2003 - 18:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoewel ik mijn lavendel volgend de regels der kunst verzorg en snoei,heb ik ze nu na vijf jaar vervangen.Zeker in 2002 is er hier veel regen gevallen en de struiken waren flink aan het wegrotten,teveel water dus.Ook op de franse lavendelvelden worden de struiken eens in de zoveel jaar vervangen.Voor meer lavendelinfo kun je eens kijken op https://tinyurl.com/y87xfnv
Groetjes,Yvonne

do, 21/08/2003 - 12:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn, nu 13 jaar oude, lavendel was ook erg lelijk geworden, terwijl ik hem braaf na de bloei en in het voorjaar snoeide.
Twee jaar geleden heb ik in het voorjaar de tijd genomen en elke plant, takje voor takje, teruggesnoeid tot het laatste puntje groen wat nog zichtbaar was. Na afloop zag het het verschrikkelijk uit. Maar daarna gingen ze aan de gang en kreeg ik schitterende plantjes. Aangezien ik nog niet helemaal tevreden was, het ik het afgelopen voorjaar weer gedaan.
Nu heb ik rijen schitterende lavendel die weer een poosje genoegen kan nemen met een normale snoei. Maar één ding weet ik nu wel: lavendel kan het héél lang goed doen, mits je er de tijd voor wilt nemen. Komend voorjaar hoef ik niet meer zo heftig te snoeien maar ik zal ze zker verder terugsnoeien dan ik de jaren daarvoor gedaan heb.

Jouw tuinman heeft daar waarschijnlijk geen zin in/tijd voor óf hij wil graag nieuwe planten verkopen.
In Frankrijk vervangen ze de lavendel op de velden omdat het veel te arbeidsintensief(lees: duur) is om ze zo terug te snoeien.

Succes ermee!
marieke

do, 21/08/2003 - 22:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

ze hebben allemaal gelijk je moet ze echt goed terug snoeien behalfe de takjes waar knopen inzitten heb het zelf ook gedaan 3 weken geleden en ze staan er nu perfect bij

wo, 09/06/2004 - 13:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na de bloei uitgebloeide bloemen verwijderen en in het voorjaar de plant terug snoeien tot 10 boven het houten gedeelte.

Vrienndelijke groet, pascal

di, 19/07/2005 - 13:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

als de lavendel veel kale plekken vertoont is het beter om in augustus te stekken . de stekken groeien al snel het eerste jaar uit tot kleine struikjes . D e oude plant kan dan weg. Zo heb je altijd lavendel en geen kale plek in de tuin... en je hebt geen lavendel gekocht of zo

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag