woekerende bamboe help!!!

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 28/05/2004 - 15:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

woekerende bamboe help!!!

Wij hebben een woekerende, enorm hoge bamboe in de tuin die we kwijt willen. Hoe voorkom ik, als we de stammen hebben af/doorgezaagd dat er opnieuw scheuten naar boven komen?

vr, 28/05/2004 - 15:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

beton over gieten, neen nu serieus er bestaat een speciale rizoomdoek voor bamboe hier kunnen de wortels niet meer in doordringen, die kan je in de grond aanbrengen om verspreiding van de wortels tegen te gaan; voor delen die bovenkomen helpt het misschien ook als je de bamboe laag genoeg afzaagd en de rizoomdoek erbovenop legt.SUCCES

vr, 28/05/2004 - 16:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo elizabeth

in je berichtje is niet helemaal duidelijk of je met woekeren bedoelt dat de bamboe maar blijft groeien en steeds groter wordt (maar wel min of meer op z'n plek blijft). of, dat je bedoelt dat op steeds meer plaatsen in je tuin (kruipruimte onder je huis / tuin van de buren), nieuwe scheuten bamboe omhoog komen. in het laatste geval heb je een soort met 'agressieve' worteluitlopers, en een probleem.

in het eerste geval (de snel groeiende pol) zou je misschien kunnen volstaan met het (enkele jaren lang) consequent blijven snoeien of knippen van alles wat boven de grond komt. een overzichtelijke maar langdurige uitputtingsslag. misschien dat verbranden of bestrijden met een herbicide dan ook nog mogelijk is.

in het tweede geval (die met de agressieve worteluitlopers) heb je een groter probleem. deze bamboe is bijna niet kapot te krijgen.

het beste is om ze gelijk bij het planten te omgeven met een ondoordringbare wand op tot voldoende diepte. voor de echte vechtersbaasjes onder de bamboes volstaat rhizoomdoek niet, daar prikken ze doorheen.

voor jou is dit te laat. beste oplossing is nu (voorzichtig) graven, graven en nog eens graven, de worteluitlopers volgen en alles uit de grond halen. heel zorgvuldig, want de bamboe kan weer opnieuw uitlopen uit stukjes wortel die je in de grond laat zitten.

als je niets doet kan woekerende bamboe (afhankelijk van de soort) op termijn schade toebrengen aan je huis, de tuinen van de buren en jouw contacten met de buurt.

sterkte

willem

za, 29/05/2004 - 03:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk als je hem afzaagd,hij juist uitlopers gaat maken.Om te overleven. Ik heb zoiets met een Sering. Overal komt hij omhoog. dat pokkeding.

za, 29/05/2004 - 04:40
Anoniem (anoniem geplaatst)
zo, 30/05/2004 - 00:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant rooien, en zoveel mogellijk alle wortels weghalen.
Komt er nog wat op, direct afschoffelen.
Na verloop van tijd ben je hem kwijt.

di, 01/06/2004 - 11:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wil graag iedereen bedanken voor hun reactie.
Rest mij de strijd aan te binden met deze lastige maar toch wel prachtige plant!

wo, 02/06/2004 - 20:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Elisabeth,
Ik ga iets heel verschrikkelijks zeggen...Reken het me niet aan.
Je zou kunnen proberen de jonge scheuten te injecteren (oe...ik schaam me...) met RoundUp. (verdunnen)
Ik weet het, zwaar vergif, maar de schade die je aan je tuin aanbrengt om de bamboe kwijt te raken is nogal wat. Ik weet het. Zevenblad. Need I say more?
RoundUp verspreid zich door de plant naar wortel en blad en molt 'm van binnen uit. Door te injecteren met een naald, in de zachte scheuten, blijft het gif in de bamboe zelf, en verspreid zich niet door je tuin.
Niet netjes, maar misschein het overwegen waard als noodsprong
Succes
Emphyrio

do, 03/06/2004 - 10:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Emphyrio, dit is het bericht waar ik op zat te wachten! Ik denk dat dit de enige oplossing is. Kwestie is alleen waar koop je het spulletje en de naald? Ik heb nog nooit met iets in iets geprikt....
Bedankt, anyway!

za, 05/06/2004 - 01:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

De vorige bewoner van mij had ook zo`n agressieve bamboe in de tuin staan die inderdaad ook naar de tuin van de buren is gekropen en helaas is mijn buurvrouw is oud en belegen dus doet zij niets meer aan haar tuin. Bij mijzelf heb ik de bamboe weggehaald, maar bij de buren hebben ze hem afgeknipt. Bij de erfafscheiding houd ik het wel goed bij, maar ik hoop dat over zoveel jaren de nieuwe buren dan toch?............ en ja round up ik ben er geen voorstander van maar dit is zeker niet agressief genoeg. alleen met je handen en een spade.

di, 10/08/2004 - 11:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook wij hebben last van woekerende bamboe, die bij de buren staat, en bij ons twee meter verderop naar boven komt, en de hele beukenhaag vernielt. Maar na wat ik las over roundup ga ik toch liever voor uitgraven. Dit spul is zo goor, dat hoefik niet in mijn tuin.

https://tinyurl.com/y2bo37ek

Brechje

di, 17/08/2004 - 14:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben ook zo'n verschrikkelijke bamboe in onze tuin. We hebben 'm kortgewiekt en gaan heb toch overgieten met Roundup. Dit advies heb ik van deze site en het schijnt wel te werken!

za, 21/05/2005 - 18:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stammen niet doorzagen ! De ganse plant benevelen met roundup. Dit product wordt door het blad opgenomen, komt zo in de sapstroom van de plant terecht, en tast zo de wortels aan. En de wortels, da's net het probleem bij bamboe, die zijn zeer levenskrachtig...
Dus eens de stammen verwijderd, heb je ook geen blad meer, en blijven de wortels rustig voort woekeren...

ma, 20/06/2005 - 23:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Round-up gebruiken op de uitgelopen bladeren. Round-up heeft als eigenschap dat de wortels geen vocht meer kunnen opnemen.
Blad is noodzakelijk om het gif op te kunnen nemen en naar de wortels te transporteren. Deze drogen dan als het ware van binnen uit op. Mochten er toch nog scheuten boven de grond komen laat dan eerst blad tot ontwikkeling komen. Round-up is niet schadelijk in het grondwater maar het is het beste om alleen de bladeren te benevelen. Door contact met water (regen) verliest Round-up zijn werking. Op een mooie droge dag gebruiken geeft het beste resultaat. Succes!

vr, 02/06/2006 - 16:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik wil niet zomaar de mening van anderen over roundup tegenspreken, maar ik zou toch oppassen om er te licht over te gaan en te zeggen dat het redelijk milieuvriendelijk is, er is heel veel info over te vinden op internet en die is bijlange niet altijd zo reuskleurig, tenzij die informatie van monsanto zelf komt natuurlijk, vele groeten, ik was op deze site beland omdat ik met hetzelfde probleem zit rond woekerende bamboe, ik zoek alvast verder naar een milieuvriendelijk alternatief. Maarten

https://tinyurl.com/y2yezqkw

https://tinyurl.com/8wp8q7r

https://tinyurl.com/y5pttrak

do, 17/05/2007 - 19:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben die van mij kwijtgeraakt door hem uit te graven(pokkenklus), en toen gewoon alles wat nog omhoogkwam meteen uit te graven

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag