Zonnebloem

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/08/2008 - 00:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zonnebloem

Hallo,

Dit jaar heb ik voor het eerst zonnbloemen geplant uit zaadjes. Tot mijn stomme verbazing staan er nu prachtige zonnebloemen van bijna 4 meter hoog! Omdat ik er zo vrolijkvan word, wil ik volgend jaar weer zonnebloemen maar ik heb geen idee of ik de zonnebloemen helemaal opnieuw moet opkweken, of dat ik ze bijv. vlak bij de grond kan afknippen en de kluit laten zitten zodat er volgend jaar weer (misschien wel hogere) zonnebloemen uit komen. Kortom: zijn zonnebloemen eenjarig of kan ik ze laten staan?
Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Mvg,
Coco

ma, 11/08/2008 - 00:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zonnebloemen zijn eenjarig,dus elk jaar opnieuw inzaaien.

ma, 11/08/2008 - 14:25
thanja

Beste Coco,

Zonnebloemen opkweken is dankbaar werk: het lukt eigenlijk altijd. Ik heb ook elk jaar zonnebloemen staan, maar kweek ze niet meer op: ze komen vanzelf.

Ik doe het al jaren op de volgende twee manieren:
* Van een paar mooie zonnebloemen snij ik na de bloei de grootste bloem eraf. Die laat ik drogen en oogst als het ware na een tijdje de zonnebloempitten. Ik doe ze in een envelopje en schrijf op het envelopje de eigenschappen van de zonnebloem (hoogte en kleur). De zaden strooi ik in april uit op de plekken waar ik ze wil hebben. Even harken en wat water geven en ze groeien vanzelf. Ik geef de eerste twee weken bij droogte soms wat water.
* Als de overige zonnebloemen zijn uitgebloeid, snij ik af. De wortels trek ik uit de grond en doe ik in de groene bak. De zonnebloemen leg ik met de kop naar beneden en laat ik daar liggen tot het voorjaar. Voordat ik ze weghaal (in maart) schud ik nog even aan de bloem. Ik kijk daar verder niet naar om. Eind maart maak ik dat stuk tuin klaar voor de zomer: schoffelen, harken, onkruid wieden. Eind april komen de eerste zonnebloemen uit de grond.

Succes!

Thanja

Zonnebloem
Onderwerp gesloten