Een begin maken met kamerplanten

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/09/2019 - 14:45
Monipen

Een begin maken met kamerplanten

Na 18 jaar wonen in dezelfde apartement, wil ik weer een poging doen om kamerplanten aan te schaffen. Jaren geleden had ik planten, maar ze gingen allemaal dood, behalve orchideeen, dus al jaren heb ik alleen een paar orchideeen en kattengras (die koop ik steeds nieuw). Ik was opgegeven met kamerplanten, maar de laatste tijd over na zitten denken dat ik vind het toch gezellig met groen in huis, het is zo kaal zonder planten.

Drie maanden geleden bij ik begonnen, ik heb gewoon een plant gekocht (ik dacht ik probeer met eentje) maar om heel eerlijk te zijn heb ik gewoon eentje uitgekozen die mooie groene bladeren had, en niet overna gedacht om eerst wat informatie over te zoeken. Heb ik pas gedaan na dat ik de plant had gekocht. Het is een Dieffenbachia, die zat in een erg krappe pot (in ieder geval mijn man vond dat ik moest die gaan verpotten) en in een grotere pot te zetten.

Nu vind ik het kiezen van een pot heel moeilijk, want die terrakotta potten heb ik ooit vroeger geprobeerd (ook met orchideeen) maar ze laten water door, en er wordt zo'n witte schimmel eromheen. Ziet er niet zo mooi uit. Dan heb je die potten die geglazuurd zijn (sierppotten) maar die hebben aan de andere kant geen gaat op de bodem, en ook geen passend schotel (in geval van dat je zelf een gaat daar zou kunnen boren (ik weet niet eens als dat mogelijk is). Om dan een plastic pot te gebruiken en dan in de sierpot te zetten, ja dan is het lastige om de goede maat te vinden... Toen zag ik ergens dat je kan een plant wel gewoon in de sierpot direct zetten, maar eerst van die ronde hydrokorrels (denk ik dat het heet erin doen op de bodem). Dus dat heb ik toen gedaan. Verder dacht ik probeer zo'n zelfwater gevend bal... het is een soort bal. In ieder geval in de hete zomer ging die bal heel snel op moest ik steeds op nieuw bijvullen. Ik dacht dat komt door de warmte. Maar nu is het zo dat ik denk dat het toch te veel water was...want ineens had ik last van duizenden vliegjes (heel irritant) ze lijken op fuitvliegjes. Heb ik opgezocht en het heet "fungus gnats" in het engels, dus iets met schimmel te maken. Niet goed dus. Ik heb de plant opnieuw verpot dus, de aarde zoveel mogelijk helemaal weg gedaan en in hele nieuwe verse aarde gedaan. Ik heb de plant deze keer in een plastic pot (met gaatjes) en die in de sierpot gedaan (alleen de maat is niet goed, dus de zwarte pot steekt eruit (ziet er niet zo mooi uit, maar ok).

Wat is er nu, heb ik gele bladjes ontdekt die helemaal zacht zijn (gaan stuk bij het aanraken), ik heb ze nu weggehaald. Oh en op een blad is de rand bruin aan het worden. Dit zou wel dan misschien ook door te veel water komen?

Ten slotte over de Dieffenbachia: pas na dat ik die had gekocht heb ik gelezen dat ie heel erg giftig is en gevaarlijk voor katten, en ik heb twee katten. Mijn man en ik een beetje bang, en daarom heb ik die plant op een plek staan waar de katten niet bij komen, maar ja, ik ben bang dat die plant op die plek misschien niet genoeg licht krijgt.

Nu terug naar het begin van mijn verhaal. Ik wil heel graag leren en het een keer goed doen met planten, dus ik ben een beetje gaan zoeken op internet, en lees ik dat je niet zomaar een plant die je mooi vind moet gaan kopen, maar eerst nadenken over je situatie. Bijvoorbeeld, aan welke kan zijn je ramen, oost of west? Heb je veel licht of weinig licht? Hoe is de luchtvochtigheid? etc...

Ben ik een website (webwinkel) tegen gekomen plantsome.nl, kan je een test doen door de vragen te beantwoorden en dan gaan ze je vertellen welke plant bij jou past. Heb ik die test gedaan, is het resultaat 0, geen planten passen bij mij. :D (Lachen) 

Niet eens een cactus? :D En wil ik eerlijk zijn... ik heb niet zo'n zin in een cactus, ik houd niet van de stekels, ik ben bang voor ze.

De situatie bij mij thuis is dat ik heb ramen oost en west denk ik omdat de keuken en slaapkamer ramen daar schijnt de zon vanaf zonsopgang tot ongeveer 12.30-13.00 en in de woonkamer raamen schijnt de zon vanaf ongeveer 16.00 s'middags tot zonsondergang (in de zomer). Dus ik zou zeggen dat mijn huis voor het meeste veel licht heeft (grote ramen ook, zeker in de woonkamer). Het is zelfs zo dat ik elke lente/zomer mijn orchideeen weghaalt van de ramen omdat ze anders te veel direct zon krijgen en gaan ze verbranden, ik zet ze dan ergens anders neer en in de herfst weer terug bij de raam.

Verder is het bij ons best drooge lucht, vooral in de winter vanwege de verwarming. Op dit moment is de luchtvochtigheid 60%.

Ten laatste toch wel beter met een plant die niet giftig voor huisdieren is. ;)

do, 26/09/2019 - 13:35
PieterPuk

Hoi. Prachtig verhaal, maar wat is nu precies je vraag?

vr, 27/09/2019 - 11:02
Monipen

Bedankt voor de reactie PieterPuk. Ja, het was meer een aantal vragen dan een, en niet echt duidelijk vanwege het lange verhaal. Ik begrjp het ha ha :D

1. Wat ik wou zeggen ten eerste was dat ik ben een beginner zeker, en ben op zoek naar beginners tips voor huiskamer planten. Wat ik kan zeggen is dat door het zoeken op internet, heb ik nu best veel informatie kunnen vinden. Ik hoop dat het goed gaat. :)

2. Ik heb een Dieffenbachia, en ik had van de zomer een probleem met wat ik eerst dacht waren fruitvliegjes. Maar na zoeken online ben ik erachter gekomen dat het gaat om rouwvliegjes gaat. Nu heb ik de plant helemaal verpot, in nieuwe aarde gedaan. Ik heb begrepen dat deze vliegjes zich voortplanten als de aarde te nat is. Maar nu is het volgende mijn probleem: er zijn nog steeds vliegjes, ze vliegen eromheen en zijn heel irritant. Er zijn zeker veel minder vliegjes dan voordat ik hem ging verpotten, maar er zijn nog vliegjes. Ik ben zelfs bang om die plant nu water te geven, ze heeft al meer dan 2 weken geen druppel water van mij gehad. Ik ben verbaasd dat ie nog goed uitziet. De aarde die bovenop ligt begint helemaal droog uit te zien. Zou het kunnen dat omdat het een best grote pot is dat het langer duurt voordat de aarde droog is? Ik heb begrepen dat hoe kleiner de pot moet je vaker water geven en andersom voor een grotere pot. Dus de belangrijke vraag voor mij is: Wat moet ik doen om die stomme vliegjes weg te krijgen?

vr, 27/09/2019 - 15:44
PieterPuk

De bovenste laag mag best uitdrogen. Even je vinger in de aarde stoppen, daaronder moet het iets vochtig zijn. Wanneer de bovenste laag opdroogt zullen de vliegjes verdwijnen denk ik. Intussen kun je ze ook proberen te vangen, genoeg over te vinden.

vr, 27/09/2019 - 17:00
Monipen

Vriendelijk bedankt voor het antwoord. Ik ga het in de gaten houden. Het is zeker veel minder vliegjes dan wat het was, er waren ontzettend veel in het begin, maar ik had zo'n fruitfly-trap gekocht toen en ik heb de plant ook helemaa verpot in nieuwe aarde.

Nog een vraag: ik had alleen tuinaarde beschikbaar. Is dit een probleem? Ik weet niet als er groot verschil is in tuinaarde of kamerplant aarde? Ik had nog zo veel tuinaarde over van mijn balkonplanten van de zomer.

ma, 30/09/2019 - 14:19
PieterPuk

Voor zover ik weet is tuin aarde zwaarder waardoor de plant minder makkelijk groeit en is de grond zuurder. Niet perse aan te raden dus, maar zelf nooit getest of dit daadwerkelijk ook zo is.

vr, 04/10/2019 - 17:09
Monipen

Bedankt PieterPuk, ik heb nu gegoogled en idd tuinaarde is niet voor geschikt. Ik ga deze keer gewone kamerplant aarde kopen en op nieuw verpotten.

Misschien ben ik dan de laatste rouwvliegjes ook kwijt. Ik wordt er gek van nogsteeds vliegjes, en ik heb gisteren de plant even oom hoog gedaan van de sierpot, en aan de binnenkant van de sierpot zat helemaal vol met vliegjes aan de randen. Ik had laatst hydrokorrels op de bodem van de sierpot gedaan omdat de plant dan iets hoger kwam staan (de gewone pot was niet hoog genoeg en het ging zo inzinken. Maar duidelijk hebben die vliegjes het geweldig in de hydrokorrels. Misschien omdat ze nog vochtig waren? Ik heb nu de sierpot buiten op balkom gezet en de plant gewoon op een schotel gezet.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag