Het gaat niet goed met mijn Calathea Medaillon!

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/01/2021 - 16:32
MeBe

Het gaat niet goed met mijn Calathea Medaillon!

Sinds ongeveer anderhalf jaar heb ik een mooie Calathea Medaillon in mijn kamer. Tot nu toe ging het goed, maar sinds een paar dagen hangen een heel stel bladeren slap. De plant heeft al een tijdje bruine randen aan de bladeren, maar deed het verder prima, maar dit ziet er niet goed uit!

Wat me opvalt is dat bij alle slaphangende bladeren een wit puntje met een soort 'aanslag' zit in de overgang van de stengel naar het blad. Ik weet niet of dat wat zegt. De gezonde bladeren hebben dat niet. Verder zijn de bladeren (ook aan de onderkant) schoon. 

Wat kan er aan de hand zijn? Hoe kan ik mijn plant helpen? Die is me dierbaar!

De plant staat bij een raam (op een krukje) op het noord-oosten. Veel licht wordt geblokkeerd door het huis naast ons, dus ik heb een groeilamp voor mijn planten en daar doen ze het goed op. De plant geef ik eens per week/ 2x per week water en de grond (tot en met onderin) is licht vochtig. Sinds een paar dagen heb ik er een luchtbevochtiger bij gezet. Daarvoor was de luchtvochtigheid ongeveer 45%, nu 55% ongeveer. De plant staat naast een verwarming, maar deze heb ik heel laag staan. Daar komt dus niet veel hitte of droge lucht van af. Het raam staat op een heel klein kiertje en het ventilatierooster boven het raam op een kiertje. De plant staat in een mand met daarin een schotel met hydrokorrels. Dan de binnenpot met onderin ook hydrokorrels en afwateringsgaten. Het schoteltje is droog. 

Ik besproei de plant met gedestilleerd water, ongeveer eens per week/ 2 wk, en geef kraanwater (wat waar ik woon zeer zuiver is)

Zie foto's:

foto 1: de plant middenin de kamer om te laten zien hoe slap de bladeren hangen

foto 2: het witte stipje bij het blad

foto 3: de plant op de eigen plek.

Wie weet raad??

Calathea heeft slappe bladeren
Wit puntje bij het blad (alleen bij de slappe bladeren)
Plant op vaste plek
do, 28/01/2021 - 17:44
GreenConnection

Moglijk toch een oorzaak door de stralingswarmte van de radiator. Daar zijn veel planten gevoelig voor. De witte puntjes'aan de bladeren herken ik niet. Kun je ze er afvegen? 

do, 28/01/2021 - 18:20
MeBe

Ik kan een beetje eraf vegen (wat kleverig, als plantensap (niet zo kleverig als van bijv bladluis), maar er blijft wit opzitten.

Kan de Calathea weer opknappen als ik de verwarming helemaal dichtdraai?

do, 28/01/2021 - 20:53
GreenConnection

Er zijn gelukkig ook nog rechtopstaande bladeren, dus er is altijd verbetering mogelijk. Geef ook wat meer water.

ma, 01/02/2021 - 17:17
MeBe

Dankjewel! De plant heb ik wat verder van de verwarming afgezet en de verwarming nog wat verder dichtgedraaid. Soms zet ik de verwarming wel weer (een klein beetje) aan, anders wordt het kouder dan 15 graden (en ik moet ook nog werken in m'n werkkamer...) De straling reikt niet meer tot aan de plant, nu deze wat verder weg staat. En ik heb meer water gegeven. De plant lijkt al wat op te knappen. De bladeren hangen nog wel, maar niet meer zo erg en een stel zijn al hersteld. Dus ik heb goede hoop!

Mochten er nog wel een paar blijven hangen (over een week of 2 bijvoorbeeld), kan ik die dan beter afknippen of niet? En zo ja: dan zo laag mogelijk/ dichtbij de grond?

ma, 01/02/2021 - 23:00
GreenConnection

Of een blad nu hangt of staat; een gezond blad zou ik vooralsnog niet afknippen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag