schefflera met bladval snoeien of niet?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 07/01/2016 - 19:00
superguppie

schefflera met bladval snoeien of niet?

Ik heb mijn schefflera al heel erg lang en van een plantje van 80 cm is hij uitgegroeid tot een prachtige vloer-tot-plafond plant. Of nou ja... prachtig... dat is hij dus niet meer. In een periode van mindere aandacht (we hebben een kindje gekregen) heeft hij waarschijnlijk veel teveel water gekregen. Er vallen sinds een week of 6 dagelijks bladeren vanaf in een steeds hoger tempo, hij heeft schildluis en hij had ook allang een grotere pot moeten hebben. En vanwege de kerstboom staat hij al drie weken in een donkere hoek. Hoog tijd dus voor een reddingspoging, want ik ben erg aan hem gehecht. Ik wil hem bij de schuifpui zetten, in een nieuwe grotere pot met afwatering en verse grond. De luis ga ik te lijf met een spirituswatje (tip van elders op dit forum).
Ik vraag me alleen af of het slim is om hem ook te snoeien, of juist niet. De plant bestaat uit een 7-tal lange hoge stelen (met steunstokken)en de meeste gezonde bladeren zitten juist nog bovenin. Aan de andere kant, hij zit al bijna tegen het plafond en het model is niet geweldig meer. Nu hij toch lelijk is door de bladval, is het verleidelijk om dan maar meteen door te pakken en ook iets aan het model te doen. Maar ik ben bang dat ik hem daar misschien de nek mee omdraai, want dan houdt hij nauwelijks nog blad over. En dat heeft hij toch nodig voor zijn stofwisseling, lijkt me.
Graag jullie advies! Is mijn reddingsplan goed? Mag ik snoeien of niet? En heeft iemand misschien een idee hoe lang het duurt totdat hij weer mooi in het blad zit...?

do, 07/01/2016 - 20:41
GreenConnection

Flink terugsnoeien kan nu uitstekend en levert een geheel nieuwe plant op. Bedenk wel, dat waar je snoeit, de plant ook weer uitloopt. Dus je bepaalt zelf de hoogte van de plaats waar nieuw blad gaat komen. In de komende periode gaat hergroei snel, zodat je van de zomer weer met een bebladerde plant zit.

do, 07/01/2016 - 20:54
superguppie

Dat klinkt goed. Bedankt voor het advies!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag